V polovině roku 2015 bylo podle Asociace českých stavebních spořitelen aktivních přes 3,6 milionu smluv o stavebním spoření. Ilustrační snímek

V polovině roku 2015 bylo podle Asociace českých stavebních spořitelen aktivních přes 3,6 milionu smluv o stavebním spoření. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ohlídejte si, abyste nepřišli o státní příspěvek u stavebního spoření

  • 30
Obliba stavebního spoření trvá, a to i přes to, že státní podpora během deseti let radikálně klesla ze 4 500 na 2 000 korun. Pokud chcete získat celý státní příspěvek, věnujte v závěru roku pozornost důležitým termínům.

Ohlídejte si, v jaké výši a kdy nejpozději odeslat na spořicí účet peníze, abyste nepřišli o státní příspěvek. „Pro získání celé výše státního příspěvku je nutné na účet každý rok vložit alespoň 20 tisíc korun,“ upozorňuje Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Jestliže posíláte vklady v celém průběhu roku, zkontrolujte si, zda jste na účet u své stavební spořitelny poslali alespoň 20 tisíc korun. Pokud posíláte peníze jednorázově na konci roku, nezapomeňte tak učinit.

Vklady musejí být na účet připsány nejpozději 31. prosince 2015. Aby dorazily včas, neodkládejte platební příkaz až na poslední chvíli. Při platbě poštovní poukázkou počítejte s tím, že převod peněz trvá pět dní.

Nejvyšší efektivita spoření je šest let

V případě, že plánujete uzavřít novou smlouvu o stavebním spoření, dá se využít následující trik: v prosinci podepíšete smlouvu, uložíte 20 tisíc korun a dostanete státní podporu v plné výši.

Jestliže chcete s novou smlouvou pouze šetřit, stanovte dobře cílovou částku – ideálních je 140 tisíc korun. Zároveň nespořte déle než šest let. Stavební spoření sice můžete mít třeba i na 10 let, musíte však počítat s tím, že efektivita se s jeho délkou snižuje. „Nejvyšší efektivity spoření dosáhnete na horizontu šesti let při úložkách zhruba 1 700 korun měsíčně či 20 tisíc ročně,“ doporučuje Lukáš Urbánek z poradenské společnosti Partners.

V závěru roku přicházejí stavební spořitelny tradičně s nejrůznějšími akčními nabídkami, neúčtují například některé poplatky, nebo poskytují zvýhodněné úvěry.

Přehled akčních nabídek stavebních spořitelen:

  • Českomoravská stavební spořitelna (Liška):
    Až do konce letošního roku neúčtuje Liška poplatky za uzavření smlouvy o poskytnutí překlenovacího úvěru. Standardně tento poplatek činil 1 % z výše meziúvěru, například při výši úvěru 500 tisíc korun tak klient nyní ušetří 5 000 korun.
  • Modrá pyramida (trvalé akce):
    Stavební spoření Mopísek: uzavření smlouvy s cílovou částkou až 150 tisíc korun zdarma (tzn. prémie až 1 500 Kč) pro děti do 10 let včetně.
    Stavební spoření Mopy Junior: uzavření smlouvy s cílovou částkou až 150 tisíc korun s 50procentní slevou (tzn. prémie až 750 Kč) pro děti od 11 do 21 let včetně.
    Spoření třetího věku: uzavření smlouvy s cílovou částkou až 200 tis. korun zdarma (tzn. prémie až 2 000 Kč) s možností výběru finančních prostředků po třech letech bez poplatku za předčasné vypořádání smlouvy pro klienty ve věku 55 a více let.
  • Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka):
    Až do 31. prosince 2015 dárek ke stavebnímu spoření pro děti do 15 let (pro děti do 2 let 3D odlévací sada s dvojrámečkem na fotku a odlitek; pro děti od 2 do 15 let sportovní batoh Puma).
    Akční nabídka Hypoúvěru s úrokovou sazbu od 1,95 % s fixací na 3 nebo 6 let a s odhadem nemovitosti zdarma.
  • Raiffeisen stavební spořitelna:
    Do 21. prosince 2015 akce pro mladé ve věku 12 až 25 let – sleva z úhrady za uzavření smlouvy o stavebním spoření ve výši 500 korun. Tuto částku připíše stavební spořitelna na jejich účty stavebního spoření k poslednímu dni tohoto roku. Každý bez ohledu na věk obdrží k nově uzavřené spořicí smlouvě v průběhu celého prosince dárek (pokladničku ve tvaru zlatého prasátka).
  • Wüstenrot stavební spořitelna:
    Do 21. prosince 2015 poskytuje Půjčku ProBydlení za úrokovou sazbu sníženou o 0,5 % p.a. V případě sjednání Půjčky Pro Bydlení k nové smlouvě o stavebním spoření v PÚ tarifu je uzavření smlouvy, zpracování a poskytnutí úvěru i správa úvěrového účtu zdarma bez poplatku.