Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test:

Víte, kdy se důchodců daně týkají a kdy ne?

Pokud si důchodce ke svému starobnímu důchodu přivydělává, musí v některých případech zaplatit daně. Ovšem díky slevě na poplatníka se to většiny přivýdělků týkat nebude. Otestujte své znalosti, kdy důchodce daně platit musí a kdy ne.

1.Penzisté, kteří měli v loňském roce nějaké příjmy, si mohou v daňovém přiznání uplatnit slevu na poplatníka. Jaká je výše této slevy?

2.Pokud jste v důchodovém věku, chcete pobírat důchod a zároveň dále pracovat, na jak dlouho můžete mít pracovní smlouvu?

3.Pokud si důchodce ke svému důchodu přivydělává na základě živnostenského oprávnění nebo byl jeho příjem za rok nahodilý, jaká musí být jeho roční výše, aby musel podat daňové přiznání?

4.Do jaké maximální částky měsíčně musí důchodce dostat autorský honorář, ze kterého mu je stržena srážková daň a nemusí tedy podávat daňové přiznání?

5.Starobní důchod je osvobozený od daně až do výše:

6.V případě, že si důchodce přivydělal prodejem ovoce ze zahrádky, musí podat daňové přiznání, pokud byl tento příjem za rok vyšší než:

7.Má-li důchodce příjem z pronájmu nemovitosti, musí podat daňové přiznání, pokud byl tento příjem za rok vyšší než:

8.Od letošního roku platí nová pravidla pro započtení doby studia do výměry starobního důchodu. Do jakého roku musí/musel člověk studovat, aby se mu doba studia do důchodu ještě započítala?

9.Kolik musíte mít odpracovaných let, pokud půjdete do důchodu po roce 2018?

10.Muži narození po roce 1968 půjdou do důchodu ve věku:

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že pokud je vám cizí řidič způsobí škodu, může likvidaci pojistné události vyřídit vaše pojišťovna nikoli jeho?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka