Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test:

Dokážete být v práci dostatečně asertivní? Otestujte se

Základní zásadou asertivity je otevřenost. Typicky asertivní člověk bez obav vyjadřuje své názory, přání, myšlenky a nebojí se přiznat i ke svým pocitům. Rozhodně se nebojí říct „ne“ tam, kde je slušností říct „ano“. Asertivní člověk se nenechá vmanévrovat do chování, se ketrým vnitřně nesouhlasí. Jak jste na to s asertivitou vy? Vyzkoušejte si náš test, výsledek mnohé napoví.

1.Chcete si vzít dovolenou a kolega vám řekne: "Je ti jasné, co se stane, když si vezmeš příští týden dovolenou?" Co odpovíte?

2.Kolega vás neustále poučuje a přidává dobře míněné rady, jak byste měli řešit své pracovní úkoly. Jak se zachováte?

3.Kolegovi jste občas pomohli, když nestíhal svou práci. Jenže pro něho se to stalo pravidlem. Opět vás požádá, zda byste za něj část jeho úkolů nepřevzali, i když i vy máte práce dost. Jak zareagujete?

4.Udělali jste v práci chybu a víte, že kolega o ní ví. Jak se zachováte?

5.Kolegové se o vás záměrně nelichotivě baví tak, abyste je slyšeli. Jak se zachováte?

6.Kolegyně v práci neustále probírají jednotlivé díly populárního televizního seriálu. Vy ho nesledujete. Jak zareagujete, když se budou "pohoršovat", že se na takový skvělý pořad nedíváte?

7.Do diskuse s kolegy nastoupíte se svým názorem, který se snažíte před ostatními obhájit. Nicméně vyjdou na povrch nové skutečnosti, které odkryjí další možný pohled na věc. Jak se zachováte?

8.V práci nestíháte, šéf vám přidal další úkoly s vysokou prioritou. Máte tedy problém splnit, co jste včera kolegovi slíbili. Jak zareagujete na jeho poznámku: "Ale včera jste říkal, že to uděláte."?

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že pokud je vám cizí řidič způsobí škodu, může likvidaci pojistné události vyřídit vaše pojišťovna nikoli jeho?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka