Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebojte se oficiální večeře, stačí se chovat přirozeně

Máte strach z pracovního oběda či večeře? Pravidla stolování se stále uvolňují. Chovat se přirozeně je důležitější než držet správně sklenici.
Nejhorší chybou při stolování je nejistota

Nejhorší chybou při stolování je nejistota

Vyhýbat se pracovním večeřím jen proto, že neumíte držet příbor ve správném úhlu nebo zacházet s plátěným ubrouskem, je chyba. Vykrucovat se nedá věčně a právě nízké sebevědomí a strach z přehmatu pokazí celkový dojem nejvíce.

„Nejhorší chybou při stolování je nejistota, zda děláme všechno správně. Když nevím, jak se co používá, zeptám se. Není to hanba,“ říká Petr Vlha z brněnské Agentury Méthos, která pořádá kurzy etikety.

Těžko se můžete cítit přirozeně, pokud budete v ruce svírat manuál s instrukcemi, kterou vidličku na co použít. Abyste však mohli mít z oficiální akce dobrý pocit a přestali se úzkostlivě kontrolovat, vyžaduje to určitou přípravu - ovládnutí základních společenských návyků, které platí v každé situaci, ať už jíte řízek s bramborem nebo se snažíte pozřít ústřice.

Kterou vidličku vybrat
Školní poučka, že při jídle je zakázáno mluvit, neplatí. Pracovní oběd není od toho, aby kolegové či obchodní partneři vedle sebe zkonzumovali svou denní dávku kilojoulů. Platí však pravidlo, že při hlavním jídle konverzujeme jen společensky, nezávazně a neřešíme obtížné pracovní úkoly. Na ty přichází řada až při dezertu nebo kávě.

Mezi minimální požadavky, které by měl zvládnout i ten, kdo jde na pracovní večeři jednou za rok, je správné používání ubrousku. Při slavnostnějších příležitostech by měl být látkový. Ten si před začátkem jídla rozprostřeme na kolena. Po jídle si s ním otřeme ústa, přehneme ho čistou stranou na vrch a položíme nalevo od talíře. Papírový ubrousek se na kolena nedává, před použitím by měl zůstat vedle talíře.

Strach ze situace, že budete muset volit z několika příborů, obvykle rozptýlí jednoduché pravidlo - na jednotlivé chody si vezměte vždy nůž a vidličku, které jsou v tu chvíli nejdál od talíře. Pokud nějaký příbor leží i nad talířem, téměř jistě tam čeká na dezert. Nůž, který je na malém talířku vlevo, je určen na máslo nebo pomazánku k pečivu. To mimochodem nikdy nekoušeme vcelku, ale ulamujeme z něj po kouskách.

Hodí se vzít kuřecí stehno do ruky, nebo na složitější jídlo použít obyčejnou lžíci? V souladu s prvorepublikovým bontonem to není, ale výjimku z těchto pravidel může „povolit“ hostitel nebo společensky nejvýznamnější osoba. Pokud ta vezme stehýnko do ruky, můžete ji následovat.

Přihlaste se do kurzu
Chcete zvládnout pravidla stolování podrobněji a těžko hledáte učitele? Nabídka kurzů opravdu není příliš široká. Většinou se zaměřují na mládež a mají podobu jedné specializované hodiny v tanečních. Přesto se najdou výjimky. Firma Out of office, která nabízí netradiční zážitky, pro vás za tři tisíce korun uspořádá kurz „královské etikety“. Naučíte se v něm praktickým zásadám stolování v lepších společnostech. Lze ho koupit i jako dárek pro blízké či známé. „Kurz je obvykle jednorázový a je v něm maximálně šest účastníků. Instruktor se může klientovi po domluvě věnovat i individuálně a dlouhodoběji,“ říká jednatelka firmy Jana Koutná.

Většina kurzů se výší ceny či přímo názvem orientuje na manažery. Vzdělávací portál Mujrozvoj.cz nabízí vedle běžných lekcí manažerských dovedností také takzvané uzavřené kurzy základů společenského chování. Jde o školení, která si nemohou objednat jednotlivci, ale pouze firmy pro své zaměstnance. „Ve stolování se zaměřujeme i na zahraniční zvyky, pokud manažeři dané firmy často jednají s cizinci. Kdo třeba obchoduje s Čínou, může blíže poznat čínské zvyky a podobně,“ říká Vítězslav Klein z portálu Mujrozvoj.cz.

Rada MF DNES: nezaměřujte se jen na pravidla
Pokud jste hostiteli, uvědomte si, že spokojenost hosta nezávisí ani tak na tom, zda je všechno přesně podle bontonu, ale zda pro něj dokážete vytvořit příjemnou atmosféru. Vaším hlavním úkolem by měl být výběr vhodné výzdoby, hudby nebo programu, který následuje po jídle.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Vyrábí a vyváží pavouky, které baví šikmé plochy a má s nimi úspěch

4. května 2024

Mít vlastní továrnu chtěl Lubomír Dvořák už v době, kdy to byl leda tak bláhový sen. Ale co se v...

Omylem jsem s bundou vypral i pár tisícových bankovek. Co dělat?

2. května 2024

Bankovky opotřebované oběhem či běžně poškozené by měl přijmout i obchodník. Pokud to odmítne, máte...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hledáte byt k pronajmutí? Majitele můžou zajímat i detaily o vás

3. května 2024

S pronájmy se to má v posledních letech jako na houpačce. Momentálně je situace stabilní, poptávka...

KOMENTÁŘ: Co přinesou nová pravidla pro vymáhání dluhů

30. dubna 2024

Dluhy představují stále větší problém, pro zákazníky i banky. Od 1. května to má pomoci řešit nový...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stravenka či příspěvek na dovolenou. Znáte změny zaměstnaneckých benefitů?

5. května 2024

Příspěvek na stravování snad již každý bere jako naprostou samozřejmost. Sick days se ale určitě...

Stravenka či příspěvek na dovolenou. Znáte změny zaměstnaneckých benefitů?

5. května 2024

Příspěvek na stravování snad již každý bere jako naprostou samozřejmost. Sick days se ale určitě...

Vyrábí a vyváží pavouky, které baví šikmé plochy a má s nimi úspěch

4. května 2024

Mít vlastní továrnu chtěl Lubomír Dvořák už v době, kdy to byl leda tak bláhový sen. Ale co se v...

Hledáte byt k pronajmutí? Majitele můžou zajímat i detaily o vás

3. května 2024

S pronájmy se to má v posledních letech jako na houpačce. Momentálně je situace stabilní, poptávka...

Co přineslo 20 let v EU českým domácnostem? Není vše zalité sluncem

3. května 2024

Životní úroveň Čechů během 20 let vzrostla. A to díky členství v Evropské unii. Průměrná spotřeba...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....