Příspěvek na oběd v podobě stravenky dostává v Česku 26 procent zaměstnanců, tedy celkem 1,3 milionu pracovníků. Hodnota stravenky se nyní v průměru pohybuje okolo 70 korun.
V porovnání s Francouzi, Italy, Švédy, Španěly a Belgičany má však česká stravenka o 40 až 70 korun nižší hodnotu. Nejlépe jsou na tom Francouzi a Švédové, kteří dostávají stravenky v hodnotách 7,14 až 7,17 eura, což je v přepočtu 172 až 173 korun.
V Česku přitom chodí pravidelně na oběd jen 53 procent zaměstnanců, 41 procent jen občas a zbývajících šest procent pracovníků nikdy neobědvá. Švédové jsou na tom s pravidelným obědem výrazně lépe, každý den si ho dopřává 87 procent zaměstnanců.
Průměrná hodnota stravenky (v Kč) | Kolik zaměstnanců dostává stravenky | Kolik procent lidí chodí na oběd každý den | |
---|---|---|---|
Češi | 70 | 1,3 milionu | 53 |
Španělé | 110 | 550 tisíc | 82 |
Italové | 123 | 2,5 milionu | 81 |
Belgičané | 135 | 1,5 milionu | 77 |
Francouzi | 172 | 3,3 milionu | 79 |
Švédové | 173 | 146 tisíc | 87 |
Zdroj: program Food |
Jak v práci obědvají Evropané
Belgičané nejedí těstoviny
- Jak obědvají: denně (77,6 procent) občas (20,6 procenta), nikdy (1,8 procenta)
- Co pijí k obědu: vodu (56 procent), limonády (41 procent), alkohol (osm procent)
- Co jedí nejčastěji: zeleninu, drůbež, polévky
- Co jedí nejméně: těstoviny, rýži, mléčné produkty, ryby
- Typické jídlo: slávky (moules) na různé způsoby, hranolky, takzvaný waterzooi (hustý kuřecí nebo rybí vývar se zeleninou), Anguille au Vert (dušený úhoř v bylinkové omáčce nebo dušené hovězí maso v pivu, cibuli a bylinkách).
Francouzi bez baget nepracují
- Jak obědvají: denně (79 procent), občas (14,3 procenta), nikdy (6,7 procenta)
- Co pijí k obědu: vodu (90 procent), limonády (21 procent), alkohol (sedm procent)
- Co jedí nejčastěji: zeleninu, mléčné výrobky, hovězí maso, ryby
- Co jedí nejméně: polévky, zeleninové saláty, těstoviny, rýži, brambory
- Typické jídlo: ke snídani bageta nebo croissant, k obědu Boeuf Bourguignon (dušené hovězí maso na červeném víně s bylinkami, houbami, mrkví, cibulí), ratatouille (dušená zelenina) a quiche (slaný koláč plněný vším možným).
Italové těstoviny zapíjejí hlavně vodou
- Jak obědvají: denně (81,4 procenta), občas (16,3 procenta), nikdy (2,3 procenta)
- Co pijí k obědu: vodu (96 procent), limonády (8 procent), alkohol (3 procenta)
- Co jedí nejčastěji: těstoviny, zeleninu, drůbež
- Co jedí nejméně: mléčné produkty, polévky, vepřové maso
- Typické jídlo: těstoviny na všechny způsoby, pizza, polévka brodetto (více druhů ryb, mušle, krevety a sépie), předkrm carpaccio (tenké plátky syrového hovězího masa ze svíčkové, pokapané citronem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem, někdy se přidává strouhaný parmazán nebo lanýž)
Španělé rádi vepřové maso a víno
- Jak obědvají: denně (82,7 procenta), občas (15,3 procenta), nikdy (dvě procenta)
- Co pijí k obědu: vodu (89 procent), limonády (22 procent), alkohol – víno (16,4 procenta)
- Co jedí nejčastěji: vepřové maso, zeleninu, ovoce
- Co jedí nejméně: těstoviny, rýži, brambory, zeleninové saláty, polévky
- Typické jídlo: paella (šafránové rizoto ve speciální pánvi, základem je maso, zelenina nebo mořské plody), gazpacho (studená polévka z rozmixovaných nebo pasírovaných rajčat a další zeleniny), tapas (menší předkrmy k vínu nebo pivu: olivy, obalované sépiové kousky, klobásky, nakládaná nebo grilovaná zelenina, ančovičky s kouskem chleba, masové kuličky, plody moře)
Švédové za stravenky dostanou nejvíce
- Jak obědvají: denně (87,6 procenta), občas (11,7 procenta), nikdy (0,7 procenta)
- Co pijí k obědu: vodu (89,5 procent), limonády (11 procent), alkohol (5,6 procenta)
- Co jedí nejčastěji: zeleninu, drůbež, ryby, těstoviny
- Co jedí nejméně: zeleninové saláty, ovoce, mléčné produkty, vepřové maso
- Typické jídlo: masové kuličky s bramborem, brusinkovým želé a omáčkou, losos na všechny způsoby, specialitou švédského stolování je smorgasbord – bufet s nabídkou mnoha jídel: lososa, slanečků, vajec, klobás, krevet, paštik, pečiva, sýrů a ovoce
Češi jsou rekordmani v konzumaci drůbežího masa
- Jak obědvají: denně (53,2 procenta), občas (40,7 procenta), nikdy (6,1 procenta)
- Co pijí k obědu: vodu (64 procent), limonády (46 procent), alkohol – pivo (13,6 procenta)
- Co nejčastěji jedí: drůbež, přílohy (těstoviny, rýže, brambory), zeleninové saláty, polévky
- Co nejméně jedí: mléčné produkty, ovoce, hovězí maso
- Typické jídlo: svíčková na smetaně s knedlíkem, omáčky k masu a knedlíkům (koprová, křenová, papriková nebo rajská), vepřová pečínka se zelím a knedlíkem, dršťková polévka