Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chemik, ekonom a stavbař rozjeli obří projekt. Chtějí prorazit se sýry

Tři Slováci se na dovolené domluvili, že začnou vyrábět kozí sýry. Koupili pozemek u Ružomberku a loni na podzim výrobu rozjeli. Prodej sýrů doplnili restaurací a benzinovou pumpou.

"Zatím jsme ve zkušebním provozu. Celý areál má pětačtyřicet zaměstnanců, z toho ve výrobě pracuje deset lidí," říká podnikatel Jozef Husarčík. | foto: Petr Tůma

Na Slovensku seženete ovčího a kravského sýru dostatek. Ale kozího ne. A přitom je o něj velký zájem. Dováží se však z Nizozemska, protože na Slovensku se vyrábí jen ve velmi malém množství.

Vizitka

Kdo je Jozef Husarčík

  • Narodil se 2. 5. 1961 v Ružomberku.
  • Vystudoval chemii na univerzitě v Bratislavě.
  • Pracoval v Bavlnárských závodech v Ružomberku a od roku 1990 podniká: s manželkou vytvořil úspěšnou síť obchodů s dámskou konfekcí, která se jmenuje MODA+.
  • Pustil se do podnikání v oblasti výroby sýrů společně se třemi kamarády u města Ružomberok.

"Tak jsme si řekli, proč ho dovážet, když se může dělat zde," říká Josef Husarčík, jeden ze tří podnikatelů, kteří loni v říjnu rozjeli v Ivachnové, u dálnice mezi Ružomberkem a Liptovským Mikulášem, obří projekt. Vybudovali sýrárnu vyrábějící sýry z kozího, ovčího i kravského mléka, restauraci se slovenskými specialitami, otevřeli pumpu, ale také dětský zoo koutek se zvířátky.

Jak to vzniklo? Jak jste na to přišli?
Celé to vzniklo na dovolené. Bavili jsme se s přáteli – jeden je ekonom, druhý stavbař, já jsem chemik – o kozím mléce. Velmi nás nadchla myšlenka začít ho zpracovávat. Došli jsme ale k závěru, že je to sezonní záležitost, a že je třeba k tomu něco přidat – výrobu sýrů z ovčího a kravského mléka, a nakonec jsme přidali i projekt restaurace.

Měl jste k tomu jako chemik blízko?
Vystudoval jsem sice chemicko-technologickou fakultu, mléku nerozumím, ale všechno se dá naučit, což jsem udělal. Kozí mléko je zázrak přírody, má úžasné imunologické vlastnosti a v kozím sýru se to ještě násobí. Na Slovensku jsou většinou velcí zpracovatelé mléka, a tak jsme si řekli: budeme takový střední segment. Dnes odebíráme asi dva tisíce litrů denně, což je 200 kilo sýra, kravského mléka zpracováváme dva až tři tisíce litrů. K tomu ještě tisíc litrů ovčího. Dohromady pět až šest tisíc litrů mléka denně, což je minimum pro návratnost našeho projektu. V budoucnu bychom si chtěli zabezpečit dodávku kozího mléka a vyrábět hlavně kozí sýry.

Kolik máte zaměstnanců?
Zatím jsme ve zkušebním provozu. Celý areál má pětačtyřicet zaměstnanců, z toho ve výrobě pracuje deset lidí. Až začne sezona, chtěli bychom jich mít víc. Spolupracujeme s farmou na Kysucích, kde mají 800 koz, ale poté, co jsme o sobě dali trochu vědět, se nám hlásí další chovatelé. Víme o třech, kteří se rozhodli pro budování nových chovů.

Zrající kozí sýry ve slovenské sýrárně v Ivachnové

Jaké sýry vyrábíte?
Zaměřujeme se na zrající kozí sýry – měsíční, tříměsíční a v budoucnu chceme dělat i šestiměsíční sýry. Ty potřebují speciální místnost, kde je přesná teplota. Sýr se musí každý den ošetřit. Je to umění… Z kravského sýra připravujeme zrající polotvrdý sýr typu gouda. Ten je ideální, když má tak šest týdnů. Dodáváme ho ochucený: s pažitkou, chilli, s česnekem. Takový sýr se na Slovensku nevyrábí.

Je tu sice hodně malých výrobců sýrů, ale pojem "slovenský sýr" se zúžil jen na korbáčiky či oštiepok z pařeného kravského mléka. Kvalitní sýr je ten, který projde procesem zrání, nechá se uležet. Je to složitější, ale my to chceme vyzkoušet a dělat pořádný sýr, žádný uniformní, který dozrává ve zrající fólii.

Máte otevřeno teprve pár měsíců. Jak se vám daří?
Začali jsme v hluché sezoně na podzim, ale i tak je zájem, lidé se sem učí jezdit – někdo přijede pro benzin a nakoupí sýry, jiný jede pro sýry. Naší výhodou je, že jsme přímo u dálnice. Hlavní je pro nás výroba, restaurace je jen doplněk, i když tady hodně produktů stihneme zpracovat. Děláme například grilovaný kozí sýr, který si návštěvníci oblíbili. V hitparádě jídel je na druhém místě, hned po brynzových haluškách.

O co je větší zájem? O kozí sýry, nebo o kravské?
Je to tak půl na půl.

Uvažujete o prodeji do okolních zemí? Třeba do Česka či Polska?
Uvidíme. Vyrábět jsme začali v říjnu, jednat s distribučními sítěmi až v lednu, kdy dozrály první sýry. Takže jednání probíhají.

Za kolik sýry prodáváte?
Kilo zrajícího kozího sýra vyjde na 25 eur (zhruba 615 korun), za kilo kravského zaplatíte 12 eur (zhruba 295 korun).

A kolik jste do svého projektu investovali?
Investice je 3,5 milionu eur, dva miliony jsme dali ze svého, na 1,5 milionu máme úvěry. Věříme, že se nám je podaří splatit do pěti let.

Jak dlouho to trvalo od nápadu až ke stavbě?
Nápad vznikl v létě 2010. Rok to v nás zrálo, ale pak jsem zjistil, že se prodávají pozemky u dálnice, všechny jsem obvolal a řekl jim, že jestli do toho chceme jít, musíme to koupit. Tím se vše urychlilo. Loni v březnu jsme začali stahovat ornici a v září jsme kolaudovali. Je to moderní budova, ale inspirovali jsme se lidovou tvorbou.

Jak často jíte sýr?
Každý den, musím ho totiž ochutnávat. Nejvíce si ale náš sýr vychutnám večer u televize. Dříve jsme si otvírali chipsy a podobné věci, dnes si nakrájíme kozí sýr, který namáčíme do medu.

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Všechny rozumné investice jsou dnes drahé. Až na jednu

6. května 2024

Premium Ceny zlata byly v minulých dnech na historických maximech, stejně tak jsou blízko rekordu ceny...

Vyrábí a vyváží pavouky, které baví šikmé plochy a má s nimi úspěch

4. května 2024

Mít vlastní továrnu chtěl Lubomír Dvořák už v době, kdy to byl leda tak bláhový sen. Ale co se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Omylem jsem s bundou vypral i pár tisícových bankovek. Co dělat?

2. května 2024

Bankovky opotřebované oběhem či běžně poškozené by měl přijmout i obchodník. Pokud to odmítne, máte...

Hledáte byt k pronajmutí? Majitele můžou zajímat i detaily o vás

3. května 2024

S pronájmy se to má v posledních letech jako na houpačce. Momentálně je situace stabilní, poptávka...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stravenka či příspěvek na dovolenou. Znáte změny zaměstnaneckých benefitů?

5. května 2024

Příspěvek na stravování snad již každý bere jako naprostou samozřejmost. Sick days se ale určitě...

Cesta k levným hypotékám je plná výmolů a vyčkávání

8. května 2024

Česká národní banka letos snížila základní úrokovou sazbu už o 1,5 procentního bodu na 5,25 %....

Pojišťovnu vybírejte chytře. Poradce jako přítel i pomocník

7. května 2024

Advertorial Potřebujete pomoct s pojištěním, investicemi, penzijním spořením nebo hypotékou? Vybírejte chytře...

Nejpřívětivější pojišťovna v Česku? Víme víc

7. května 2024

Potřebujete pomoct s pojištěním, investicemi, penzijním spořením nebo hypotékou? Vybírejte chytře...

Ani moc levná, ani příliš drahá. Jak nastavit prodejní cenu nemovitosti

7. května 2024

Premium Běžný člověk prodává nemovitost možná jednou, maximálně párkrát za život. A často je to ten...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...