Asociace poškozených klientů společností PI a OI - prohlášení

Asociace prezentuje svůj názor na kauzu PI v osmi stručných bodech a vyzývá poškozené věřitele ke vstupu do Asociace.
Asociace poškozených klientů společností Private Investors a Online Investor

Asociace byla ustanovena za účelem společného postupu poškozených věřitelů s cílem domoci se legálním způsobem svých práv, zejména navrácení finančních prostředků či cenných papírů.

Členem Asociace se může stát každá poškozená fyzická či právnická osoba, která se zaváže obhajovat její programové cíle.

Asociace vyzývá poškozené věřitele ke vstupu do Asociace a ostatní obdobná sdružení, pokud taková vzniknou, vyzývá ke spolupráci a koordinaci činnosti.

K čemu podle Asociace ve společnostech PI a OI došlo:

1. Klienti OI uzavřeli komisionářskou smlouvu o obstarání obchodů s cennými papíry na tuzemských a zahraničních trzích cenných papírů a to na základě závazného pokynu klienta. Obchodníkovi s cennými papíry klienti v žádném případě nedali právo disponovat se svými účty (finančními ani akciovými). Každý klientem neautorizovaný přístup (včetně použití účtu CP jako zástavy), je třeba chápat jako neoprávněné nakládání s cizími prostředky se všemi trestněprávními důsledky.

2. Klienti PI uzavřeli smlouvu o správě portfolia, což umožňovalo příslušným pracovníkům volně disponovat s účtem klienta v rámci dohodnutých podmínek. Klienti PI ovšem neuzavřeli smlouvu, podle které by klienti ručili vzájemně za vzniklé ztráty ani nebyli s tímto způsobem nakládání s účty srozuměni. Společnost PI zkreslovala či zcela zamlčovala způsob nakládání s účty klientů.

3. Společnost OI o riziku zneužití účtů svých klientů neinformovala a dotazy klientů týkající se bezpečnosti účtů byly nepravdivě zodpovídány s vysvětlením, že nic takového vzhledem k oddělení společností OI a PI nehrozí.

4. Zcela selhala kontrolní funkce Komise cenných papírů. KCP provedla ve společnosti PI poslední kontrolu v roce 1999, což se v případě jednoho z největších obchodníků se zahraničními cennými papíry v České republice jeví jako stěží pochopitelné. Činnost KCP vyvolávala v klientech OI a PI pocit, že obě společnosti jsou pod dohledem a jejich činnost je v souladu s příslušnými zákony, což byl zcela chybný dojem, mnohem horší než kdyby KCP o své nečinnosti informovala a klienti OI a PI by při výběru obchodníka s cennými papíry mohli jednat s mnohem větší obezřetností.

5. Pracovníci PI zneužili nejen klientské účty, které byly ve správě společnosti PI, ale i účty klientů společnosti OI, ke kterým neměli oprávněný přístup. V tomto případě se domníváme, vzniká trestněprávní odpovědnost příslušných osob, neboť použili pro své potřeby cizí majetek.

6. Způsob ukončení činnosti společnosti PI - včetně fyzického vyklizení sídla a vypnutí serverů, nasvědčuje tomu, že tento okamžik byl předem připravován.

7. Vysvětlení, podle kterého důvodem k ukončení činnosti společnosti byl negativní vývoj na americkém akciovém trhu je zavádějící, neboť výše zisku obchodníka s cennými papíry není závislá na vývoji na trhu, ale na počtu jím realizovaných obchodů a/nebo poplatků za správu portfolia. V případě správy portfolia by měly být účty klientů odděleny, jinak se již systémově nejedná o správu porfolia, ale o nezodpovědné a v důsledku zřejmě podvodné jednání.

8. Asociace poškozených klientů společností Private Investors a Online Investor - APPI - nyní zastupuje zájmy svých členů a hodlá jednat o vzniklé situaci s orgány státní správy, zejména pak s Komisí pro cenné papíry, Garančním fondem obchodníků s cennými papíry a dalšími. Asociace bude svou činností dále prosazovat zlepšení fungování kapitálového trhu v České republice.

Jak si vybudovat finanční rezervu

měsíců % měsíců
Měsíčně spořte
Zjistit přesnější výpočet