Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Číšníků je dost, chybí střední management

  10:09
- Pro hoteliéry již není problém sehnat kvalitní řadový personál, který ještě před pěti lety museli lákat na různé výhody a přeplácet, aby furiantsky neodešel ke konkurenci. Od začátku devadesátých let rostly nové hotely a restaurace jako houby po dešti a vysoká fluktuace zaměstnanců byla noční můrou podnikatelů v tomto oboru. Číšníci, barmani, kuchaři, cukráři, pokojské i uklízečky si mohli vybírat a diktovat mzdové podmínky. Dnes je situace opačná.
Je potřeba méně řadového personálu

Hotelů a restaurací přibývá, ale personálu je paradoxně potřeba čím dál méně. »Díky zavádění moderních technologií se zvyšuje také produktivita práce a klesá potřeba řadových zaměstnanců,« říká Pavel Hlinka, viceprezident Národní federace hotelů a restaurací ČR (NFHR ČR) a generální ředitel hotelu InterContinental Praha.

Polévka se dříve vařila při sto stupních Celsia v kotli nebo v hrnci, kolem kterého musel během varu stále někdo kroužit. Dnes jsou hotelové kuchyně vybaveny moderním tlakovým zařízením, které kuchař večer naprogramuje na 40 až 50 stupňů, a když ráno přijde, je uvařeno. Musí hlavně vědět, jak co správně nastavit. Přitom potraviny připravené tímto způsobem si uchovávají všechny živiny, rýže nebo knedlíky se nerozvaří, zelenina nemění barvu ani tvar, maso je měkké a chutné.

Pokud nejde zrovna o velmi luxusní restauraci pro náročnou klientelu, Pavel Hlinka připouští, že mohou číšníky dobře zastoupit i studenti, kteří se to řemeslo naučí za tři týdny. Běžným hostům většinou nevadí, jestli jídlo dostanou podle předpisu zprava nebo zleva, hlavně když je dobré, obsluha rychlá, personál příjemný a prostředí čisté.

Personál se stěhuje za hostem

Dříve se hospody v létě klidně zavřely a personál se šel osvěžit na koupaliště. Zákazníci pak měli prostě smůlu. Zaměstnanci žili v pohodě celý rok na horách nebo v Praze. To už teď nejde, protože zaměstnavatelé je většinou přijmou jen na sezonu. Získané práce si proto lidé mnohem více váží, což se pozitivně projevuje na pracovní morálce i na vztahu k hostům.

»Nenávratně pryč je doba, kdy v hotelech a restauracích nekradly jen ručičky od hodin. To si dnes již nikdo nedovolí, protože riskuje hodinovou výpověď a těžko bude shánět jiné místo,« připomíná viceprezident NFHR ČR. InterContinental Praha má smlouvu s krkonošským hotelem Harmony ve Špindlerově Mlýně, kterému v zimní lyžařské sezoně »půjčuje« své zaměstnance.

Raději jim doplatí rozdíl ve mzdě, než aby je zbytečně držel přes zimu v Praze, když pro ně není dost práce. Hotely orientované na zámořskou klientelu mají letos větší starosti s obsazením lůžkové kapacity než v minulých letech. Souvisí to s válkou v Jugoslávií a chabými zeměpisnými znalostmi zejména Američanů a Japonců, kteří v obavě před válečným konfliktem nejvíce rušili plánované cesty do České republiky.

V hotelech chybí střední management

Nižšího personálu je v hotelnictví a pohostinství celkově dost, spíše chybí kvalitní střední management, tedy vedoucí marketingu, gastronomických středisek, ubytovacího úseku a podobně. Absolventi středních hotelových škol ani učňovských oborů (kuchař, číšník, cukrář) totiž nemají pro tyto funkce potřebnou kvalifikaci a specializovaná vysoká škola zaměřená na hotelnictví a cestovní ruch u nás zatím neexistuje.

Vedení NFHR ČR proto v současné době usiluje o její vznik. Za nejlepší kandidáty na pozice středního a vyššího hotelového managementu pokládá Pavel Hlinka absolventy soukromé manažerské školy International Institut of Tourismus & Management (ITM), dvouletého kursu, převzatého jako produkt z Rakouska. Výuka probíhá v angličtině podle osnov vysoké školy hotelové v Kremsu pod patronací W ashington State University.

Předpokladem pro přijetí je maturita a dobrá znalost angličtiny. Na škole přednášejí zahraniční lektoři, profesoři z VŠE a odborníci, kteří dlouhodobě pracovali v cizině. Rok studia vyjde asi na 150 tisíc Kč. Mezi frekventanty jediné třídy, která se každoročně otvírá, jsou kromě vybraných pracovníků hotelů, kterým studium hradí zaměstnavatel, stále častěji děti soukromých hoteliérů a podnikatelů v pohostinství, financované rodiči. Absolventi mají právo další rok studovat na univerzitě ve Washingtonu a získat titul bakaláře.
Autor:
  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Všechny rozumné investice jsou dnes drahé. Až na jednu

6. května 2024

Premium Ceny zlata byly v minulých dnech na historických maximech, stejně tak jsou blízko rekordu ceny...

Vyrábí a vyváží pavouky, které baví šikmé plochy a má s nimi úspěch

4. května 2024

Mít vlastní továrnu chtěl Lubomír Dvořák už v době, kdy to byl leda tak bláhový sen. Ale co se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Omylem jsem s bundou vypral i pár tisícových bankovek. Co dělat?

2. května 2024

Bankovky opotřebované oběhem či běžně poškozené by měl přijmout i obchodník. Pokud to odmítne, máte...

Hledáte byt k pronajmutí? Majitele můžou zajímat i detaily o vás

3. května 2024

S pronájmy se to má v posledních letech jako na houpačce. Momentálně je situace stabilní, poptávka...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stravenka či příspěvek na dovolenou. Znáte změny zaměstnaneckých benefitů?

5. května 2024

Příspěvek na stravování snad již každý bere jako naprostou samozřejmost. Sick days se ale určitě...

Cesta k levným hypotékám je plná výmolů a vyčkávání

8. května 2024

Česká národní banka letos snížila základní úrokovou sazbu už o 1,5 procentního bodu na 5,25 %....

Pojišťovnu vybírejte chytře. Poradce jako přítel i pomocník

7. května 2024

Advertorial Potřebujete pomoct s pojištěním, investicemi, penzijním spořením nebo hypotékou? Vybírejte chytře...

Nejpřívětivější pojišťovna v Česku? Víme víc

7. května 2024

Potřebujete pomoct s pojištěním, investicemi, penzijním spořením nebo hypotékou? Vybírejte chytře...

Ani moc levná, ani příliš drahá. Jak nastavit prodejní cenu nemovitosti

7. května 2024

Premium Běžný člověk prodává nemovitost možná jednou, maximálně párkrát za život. A často je to ten...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...