Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

K obědu guláš se šesti a pracovní výkon klesá až o dvacet procent

Jak člověk jí, tak i pracuje. Nevyvážené jídlo, stejně jako hladovění nebo naopak přejídání, snižuje produktivitu práce. Podle Christophera Wanjeka, odborníka na výživu, dokonce až o dvacet procent.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ZZZZZZZZ

Gekko

Lunch is for wimps

Gordon Gekko

:-P

0/0
17.6.2011 8:06

wrah

Jídlo

Deně jím u počítače. Jelikož mě živí, tak jaksi má monitor na jídelním stole přednost.

0/0
10.6.2011 13:58

ufo.jupiter

mnam

A co takhle AMAROUNY...;-D

0/0
9.6.2011 23:32

žepré

Vesele sarkasticky nebo vážně?

Hm, původně jsem chtěl zavtipkovat a přínos odborníků a vědců srovnat s přínosem nepřizpůsobivých skupin a vládců. Ovšem chvilka zamyšlení bere úsměv: drtivá většina vědních oborů je degenerovaná, kromě toho účelná, tzn. jako pravda či skutečnost vyjde vždycky to, co si objednatel přeje. Bližší rozvádění zde nemožné, to je minimálně na tlustý esej, ale třeba způsobím ještě trochu nadzvedlý koutek: Věta ve zprávách začínající na slovo vědec nebo odborník mne hned ze startu naladí jako věta, která začíná slovem developer. (zde chybí ten zvracející smajlík)

0/0
9.6.2011 0:17

žepré

Re: Vesele sarkasticky nebo vážně?

Aha, a abych nezapomněl, proč se tak čilím - žrat pětkrát denně, to znamená přizpůsobit tomu jaksi celé život. Ale já jsem se naučil, že jíme, abysme žili, a ne že žijeme, abysme jedli. Ty jejich donekonečna omílaný žvásty jsou ale napadnutelný ještě z velkého počtu jiných, konkrétnějších pozic.

0/0
9.6.2011 0:25

Zefram Cochrane

ve středomoří vědí co je to siesta

Odborníci z "vyvinutých " to považují za lenost snižující produktivitu, ale ona siesta po obědě má něco do sebe.

Ono mimochodem zkuste být ajťák s často 12-18h hodinovou směnou a pak jen zaskočit na dvě hoďky se mrknout jak to šlape a dodržujte nějaký odborně doporučený režim. Odložete tužku každé tři hodiny a jděte je nacpak jen proto že je to dobré.

0/0
8.6.2011 18:56

Lachenauerin

Univerzální rady, jenže každý je jiný.

Jako pořád s tou snídaní. Já prostě snídat nemůžu, byť jsem se to zodpovědně snažila naučit. Dřív jak dvě, spíš tři hodiny po probuzení do sebe žádnou pevnou stravu nedostanu. Když se přemůžu a něco sním, jsem vzápětí příšerně unavená, ospalá. A že bych kvůli vynechávání snídaně měla sklony k tloustnutí, tak to fakt ne.

0/0
8.6.2011 18:33

Duke...Nukem

Re: Univerzální rady, jenže každý je jiný.

ja myslim,ze takhle to ma hodne lidi.To,ze se ma rano snidat,uz je davno vyvraceny nesmysl..:-)

0/0
8.6.2011 19:47

janrohac

Re: Univerzální rady, jenže každý je jiný.

Jen najdi, co ti chutna. Snidane je take casti strategie. Treba muzes nacpat lednici ovocem, kokosovym a mandlovym mlekem, nejaky ten dzus 50% cukru, bily jogurt, zmrzlina, malicko fantazie. Smichat vynikajici napoj trva par minut a budes plna proteinu a vlakniny. Toto vydrzi telu nekolik hodin a mozek rozproudi na 100%. Pokud primichas nejakou dobrotu jako Green Vibrance, vytvoris super jidlo, ktere vlastne neni jidlo, jen delikatesni a snadno konzumovatelny studeny napoj. Snidane je vskutku nejdulezitejsi jidlo dne: Telo ceka na prijem dobre energie. Ale opravdu zalezi, co ten clovek dela a co se od nej ocekava. Jist vlastne neni moc treba ale k pozadovanym fyzickym a mentalnim vykonum je to nezbytne.

0/0
9.6.2011 1:10

MiKos112

Re: Univerzální rady, jenže každý je jiný.

Stačí si udělat alespoň ráno hrnek kakaa a je to celkem slušná náhražka snídaně. Když už nic jiného. Nesnídat neznamená nutně cestu k obezitě, ale dokonalý vypracovaný a pevný tělo z toho rozhodně taky nebude.

0/0
9.6.2011 20:27

Chytry.Levicak

idnes.cz se stal...

odborníkem na vaření. já právě po skvělých jídlech, jako grilované

kuře, svíčková, vepřo knedlo zelo podávám nejlepší pracovní výkony.

0/0
8.6.2011 18:25

Lachenauerin

Re: idnes.cz se stal...

A to já zas ne, mně po obědě leniví hlava. Takže co tři hodiny něco malého chroustám, v tom by ze mě asi tihle výživáři měli radost, ale jinak zase funguju nezdravě "po italsku", tedy podstatnější jídlo až večer, kdy už nikam nespěchám, a hezky v klidu.

0/0
8.6.2011 18:35

brezovak

Úřednící

dokážou spát v práci i bez vydatného jídla

0/0
8.6.2011 18:17

Zefram Cochrane

Kalousek chrání vaše zdraví

Zruší stravenky (firemní jídelny zanikly většinou již dávno). Ale obecně jsou to rady jak stehno. K husté polévce žádné pečivo? A co když si dám k obědu jen tu polévku, třeba dobrý borš, bujabézu, dršťkovku, gulášovku, čočkovou s párkem, frankfurtskou ...

A vůbec odbourat pečivo k obědu? Co Francouzi, Bulhaři, Řekové, Italové ...

S tou solí už se safra taky domluvte, jeden říká jedině mořskou (to mimochodem všechna) další plácá hlouposti jen o jodidované (to je u nás všechna (krom té extra mořské).

Už mi to připadá jen jako módní rady ve stylu do sandálů jedině růžové ponožky. Rady k ničemu.

Jo a díky za radu restauracím - menší porce. Takže máme zrušené stravenky, DPH podraží a ještě menší porce? S vámi bych chtěl mít dvojdomek.

0/0
8.6.2011 18:13

nebolševik

no, já sice nejsem žádný pamětník

ale podobných veledůmyslných rad už jsem viděl spoustu. Většinou se od sebe lišily tím že každá doporučovala něco jiného, nejlépe opačného. Pijte mléko, nepijte mléko, jezte vajíčka, nejezte vajíčka. A vůbec nejlepší je univerzalita: stejné zásady v tropech i na severním pólu, ouřada nebo horník - všechno jedno.

0/0
8.6.2011 17:28

Duke...Nukem

gulas a sest knedlu,ja....

;-D

0/0
8.6.2011 17:00

legendaryboy

Zase radobyrady?

vetknete si ty svoje moudra hadejte kam? Nechapu voco komu jako jde? Je tohle normalni takovehle zpravy? :-/

0/0
8.6.2011 14:44

probost

Re: Zase radobyrady?

jde jim o to, jak člověka za almužnu sedřít z kůže ... ;-( a nejlépe ještě o hladu

0/0
8.6.2011 17:01

lajika

nejlegračnější

z uvedených rad jsou:

"místo soli vyzkoušejte jiné koření." Patrně je míněn pepř nebo ocet, ve většině restaurací nic moc jinýho na stole nenajdete. Tak snad nosit si výběr vlastních kořenek?

a rada restauracím

"Máslo nahraďte řepkovým olejem... " fuj fuj fuj a třikrát fuj. Ty dvě věci maj společný akorát to, že jsou to tuky, jinak nic. To je asi jako rada "stejk nahraďte hrachem" obojí má hodně bílkovin ač je taky jedno rostlinného a jedno živočišného původu. Nic proti hrachu, ale je to jiný jídlo než řádnej biftek, ne? I když by to možná autorům těch moudrých rad tak nepřipadalo....

0/0
8.6.2011 13:00

Feldkurat Katz

Parada

ted budou pani podnikatele jeste kecat lidem do toho co a kdy jedi.....

0/0
8.6.2011 12:40

Deka de Ntni

...

V zimě rozšiřte nabídku o fazole, hrách a jiné luštěniny. No jiste, kdo ma pak sedet s prdicimi klegami v jednom kanclu;-D

0/0
8.6.2011 10:09

Vichricex

A co když...

mi zaměstnavatel neumožní si udělat pauzu na oběd vůbec? Pracuji v jednom obchůdku se sportovní výživou v nákupním centru. Zaměstnavatel mi zakazuje si udělat přestávku na oběd a dokonce mi nařizuje, abych nechodila na záchod, nebo jen minimálně, protože by od správy toho nákupního centra dostal pokutu! No naštěstí budu koncem června končit. To se opravdu nedá vydržet při 12-ti hodinových směnách. Na soudy nemám z té almužny od něj peníze.

0/0
8.6.2011 9:09

lukumuisti

Re: A co když...

posli na neho kontrolu. Pripadne vykonavej potrebu primo v obchode, idealne na pulte. On by si to mozna rozmyslel. R^

0/0
8.6.2011 9:23

Laveila

Re: A co když...

Pokud by po mě chtěl, abych dělala 12 a nesměla si ani odskočit na záchod, tak bych mu tam hned poslala kontrolu! A pouvažovala o výpovědi z důvodů nedodržování zákoníku práce, protože 12 hodin bez pauzy je rozhodně proti němu.

0/0
8.6.2011 10:55

Bob-an

Re: A co když...

Já jsem naštěstí takový problém neměl..... za 6hodinovou směnu jsem měl nárok na 30 minutovou pauzu, a když jsem potřeboval mohl jsme si odskočit kdykoli - akorát jsem u té 30minutové musel nechat lístek odkdy do kdy, a u krítkodobé přijdu hned (to nesmělo trvat víc než 5 min), 30minutova se nesměla přetáhnout - to hlídali lidi z centra

0/0
8.6.2011 11:02

nebolševik

Re: A co když...

co to má, pro pána jána, společného s tím článkem?

0/0
8.6.2011 17:29

Nahlas se ti směju 2

Re: A co když...

Jasné řešení = výpověď.

0/0
8.6.2011 19:50

smejkys

Menší porce

To bych po těch menších porcích ale taky neměl mít hlad a za poslední dva roky shodit 6 kilo. Paní Málková radí hezky, ale jaksi přílišně obecně.

0/0
8.6.2011 9:07

Scarlett from Scottland

to je sice všechno hezký

ale někdy docela nepoužitelný rady....... jídlo si většinou nosím z domova, ovšem u PC se mi to jíst nechce a v té "místnosti" k tomu určené taky ne, páč tam neustále někdo leze a to mě nebaví :-/ stejně oběd v práci zhltnu, ani nevím co jsem pořádně měla. Najíst se člověk musí v klidu a to je u mě až doma nebo po práci někde v restauraci, ale to jídlo během pracovní doby je o ničem Rv

0/0
8.6.2011 8:56

JBrix

Není lepší si spíše po dobrém obědě dát dvacet?

Pořádná snídaně, pořádný oběd, 2 pivka k němu, no a potom si hodit na chvíli (20-30 min.) šlofíka. To je pak odpoledne výkonnost, že se nestačím divit! Ať se jdou všichni chytří teoretici zahrabat ;-D

-

Jo a nadváhou netrpím, spíše naopak ;-D

0/0
8.6.2011 8:53

Scarlett from Scottland

Re: Není lepší si spíše po dobrém obědě dát dvacet?

je zajímavé, že často nemám chuť v práci pracovat, ale doma mi to většinou nevadí, a taky se nestačím divit ;-D

0/0
8.6.2011 8:57

TondaN

to nahoře

romane ,ta omluva , huplo mi to jinam,tak ještě jednou, nic si  s toho nedělejte:-):-)

0/0
8.6.2011 8:22

Roman36a

Re: to nahoře

To je dobrý. Já to přežiju:-P

0/0
8.6.2011 8:30

TondaN

to jsem nevěděl

omlouvám se ,ale nic si s toho nedělejte, každej jsme nákej, já jsem zase sportovec v dúchodu:-)

0/0
8.6.2011 8:21

flakac

Pěkná demagogie

Kdyby člověk měl přirozený režim, po práci si hodinku schrupnul, ona by ta pracovní výkonnost stoupla! Jenomže to ne. Makáme od 9 do 5 jak nevolníci, bez ohledu na jakýkoliv přirozený rytmus! Je jen málo osvícených zaměstnavatelů kteří mají relaxační místnosti + pružnou pracovní dobu. Normální český podnikatelíček flíček živnostníček má jenom usmolený kanclíček...

Takže asi tak.. Dávat v hospodách menší porce je dobrá rada. Mám lepší. Nedávat porce vůbec žádné a zdvojnásobit cenu..

0/0
8.6.2011 8:03

janikro

Re: Pěkná demagogie

Když pominu tu ironii - nic Vám nebrání s tímto názorem si to zkusit na vlastní kůži - zaměstnejte si pár pracovníků a ukažte nám tu jejich produktivitu práce v českém legislativním prostředí. Od netu se to radí dobře...

0/0
8.6.2011 12:13

síma25

Re: Pěkná demagogie

Můžu potvrdit, že to jde - v práci máme relaxsční místnost, posilovnu a audio místnost, kde můžeme podle chuti trávit čas. Pracovní doba je dle smlouvy 8 hodin denně, ale ve skutečnosti nikoho nezajímá čas strávený v kanceláři, ale výsledky. Třeba kolega má desetiletou dceru, tak se ve tři sbalí, vyzvedne ji ve škole, napiše s ní úkoly a kompl pouští doma kolem 7 a do 9-10 ještě pracuje - když chce. Mě se nejlíp pracuje na zahradě pod jabloní, tak občas nejdu do kanclu vůbec a dělám z domu. Udělám víc práce, změna prostředí mi kolikrát i pomůže rozlousknout něco, s čím jse v práci nemohla hnout. Šéf nás v tom podporuje, jelikož pochopil, že spokojený zaměstnanec je loajálnější i produktivnější.

Chápu, že to nejde v každé profesi, ale v mnoha je to realizovatelné, jen vedení má potřebu neustálé kontroly. V době wifi a notebooků je sezení v kanclu leckdy na škodu...

0/0
11.6.2011 20:18

Nahlas se ti směju 2

Re: Pěkná demagogie

Je vidět, žes v životě nikoho nezaměstnával ani neměl žádné podřízené...

0/0
8.6.2011 19:52

TondaN

chá chá

k obědu guláš nebo cokoli s deseti!je to hrozný, ale jsem v dúchoddu, tak potom počítám peníze a u toho se tak nadřu,že můžu jíst znovu:-):-)

0/0
8.6.2011 7:57

Labia Majora Zemanová

...

Gulas se sesti? V Eurestu? ;-D;-D;-D

0/0
8.6.2011 7:08

ivoš

Tohle je strava

tak pro kancelářské myši,  což naštěstí nejsem. Mám nějaký ne zrovna malý výdej energie a musím mít z čeho vydávat. Kdysi jsem k podobnému článku napsal, že si můžu dát k snídani čtvrt kila uzeného, tři krajíce chleba, cibuli, česnek, pivo - a jdu kosit zahradu. Kdosi reagoval velmi pobouřeně, co to je za hrůzu - jenže když se pořádně nenajíte, za dvě hodiny vám dojde "šťáva". Potvrdí každý, kdo opravdu těžce fyzicky pracuje.

0/0
8.6.2011 6:41

fascinatedbyhumanity

Re: Tohle je strava

nemuzete cekat, ze my krysy se tak predrem. Co bych dala za poradnou fyzickou namahu...tady tak max muzu vyjit schody a nejezdit vytahem. Hned bych sla kosit zahradu a jeste radsi stipat drivi. Jidlo jim u pocitace, protoze si u toho ctu, ne ze bych u toho musela pracovat....byvavalo, ale to pak nebyl cas ani na ten obed.

0/0
8.6.2011 7:06

Roman36a

Re: Tohle je strava

Já měl možnost si vyzkoušet obojí. Například u vysoké pece. To byla síla. Třeba v zimě. Ze předu žár, zezadu mráz. A nebo v létě. To pražilo ze všech stran. Co by člověk v tu chvíli dal za klimatizovanou kancelář.

0/0
8.6.2011 7:21

TondaN

Re: Tohle je strava

že vám do toho kecám,ale existuje ještě způsob pro dospělé:-)

0/0
8.6.2011 7:59

Roman36a

Re: Tohle je strava

Já jsem heterosexuál:-)

0/0
8.6.2011 8:11

Duke...Nukem

Re: Tohle je strava

to muze rict kazdy...;-)

0/0
8.6.2011 17:02

borys0076

Šťáva vypečená z masa nahrazená vývarem

to znám, to je přece UHOR^

0/0
8.6.2011 6:31

Scarlett from Scottland

Re: Šťáva vypečená z masa nahrazená vývarem

fuj a ještě každej den v jídelně Rv;-D

0/0
8.6.2011 8:52

modrá kočka

to je můj případ

klasickou českou kuchyni, tj. knedlo zelo, omáčky, si fakt dát k obědu nemůžu, to bych už odpoledne nic

neudělala.:-)

0/0
8.6.2011 6:22

markii

K obědu guláš se šesti a pracovní výkon klesá

proto si jich dam radeji 8 a k tomu pivko , ;-D [>-]

0/0
8.6.2011 4:57





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že stát stále přispívá až 2000 Kč/rok na stavební spoření?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.