Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Za jeho lanýžové pochoutky utrácejí prezidenti, umělci i prostí lidé

Francouzský šéfkuchař Clément Bruno z nouze vyrůstal na lanýžích a záviděl kamarádům čokoládu. Dnes někdy kvůli jeho lanýžové kuchyni parkuje před provensálskou restaurací i pět vrtulníků. Michelinskou hvězdu má už dvacet let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

sámvelkýmao

no

lanýž..... není to nějaký druh slimáka, či šneka?......

0/0
21.2.2012 20:34

Ginny

Prosím, jedl jste někdo lanýže?

Moc by mě zajímalo, jak to chutná. Můžete popsat?

0/0
19.2.2012 8:59

všeználek3

Re: Prosím, jedl jste někdo lanýže?

tak to je panečku otázka ,to ti asi nikdo nedokáže popsat,zlusim to ale težko se to k něčemu přirovnává ta chut je dost specifická a určitě nefunguje Babicovo když nemáš lanýž nastrouhej tam třeba kaštany, na jazyku lehce štiplavý ale ne jako po pepři nebo feferonce a má to intenzivní jakoby vzdáleně houbovou vůni ,na těstovinách je ta chuť výraznější a zajímavější než parmezan -takže dokáže to obohatit méně výrazné jídlo ,určitě bych to nedával k něčemu co už je výrazný samo o sobě jako třeba ten parmezan nebo silně kořeněný maso,to by se nesmyslně tlouklo a stačí skutečně málo -určitě stojí za to to někde ochutnat my jsme to jedli v Italii v Pise na těstovinách a na bagetě s oliváčem -

0/0
19.2.2012 13:25

Policejni vyslech

To snad není pravda, oni už neví...

...co by samou rozežraností do tý huby dali ! ! ! Prý krize panečku ! ! ! Někdo poctivě pracuje, je rád, že si jednou za čas dá pečený bůček, kolikrát ani na zpáteční jízdenku do Prahy nemá a rozmazlenci v článku se ládují lanýžema ! ! !

0/0
18.2.2012 22:37

kajak v zakoně

Re: To snad není pravda, oni už neví...

tak si kup jízdenku do Čimelic a neobtěžuj...

0/0
18.2.2012 23:06

demon5

Re: To snad není pravda, oni už neví...

No jestli to myslite vazne, ten vas prispevek, tak pri pozornem cteni byste si vsiml ze tahle restaurace dava praci sestnacti kucharum. K tomu pripoctete cisniky, pomocne sily v kuchyni, sberace lanyzu, dodavatele, zavozniky, vyrobce nadobi, nabytku ... piloty helikopter...ti vsichni a mnoho dalsich by nemeli praci, nebo ji meli mene, kdyby tahle restaurace neexistovala a bohaci by v ni nejedli. Pak byste byl asi spokojeny, protoze by chudaku bylo jeste vic.

0/0
18.2.2012 23:35

demon5

Re: To snad není pravda, oni už neví...

A jestli to byla ironie, tak ponekud slaba.

0/0
18.2.2012 23:35

sdgfhgsf

Michelinská hvězda

to je něco od těch pneumatik?

0/0
18.2.2012 21:22

perca

Re: Michelinská hvězda

Jasně, to jsou zimní.

+1/0
18.2.2012 21:22

hr0p

pche to ja si koupim raci

smazak za 69,- i s poleeevkou;-D

0/0
18.2.2012 20:34

všeználek3

Re: pche to ja si koupim raci

69 Euro není to hodně , to je dražší než u Michelina8-o

0/0
19.2.2012 13:27

krabicoidni_krabice

To je ale recyklace článků...

Tak tenhle článek už jsem četl, už to bude nějakej ten rok. To nemáte něco novějšího?

0/0
18.2.2012 19:19

kajak v zakoně

Re: To je ale recyklace článků...

dokaž to.. Podle mého kecáš.:-/

0/0
18.2.2012 22:06

všeználek3

Re: To je ale recyklace článků...

nekecá myslím rok zpátky tady byl -a mluvil přesně o tom trhu proč nechodí nakupovat i o psech je to to samyRv

ale je dobrý si to oživit

0/0
19.2.2012 7:49

tmf

tak tam

se musím stavit až pojedu kolem, za 200€ pro dva, to jde.

0/0
18.2.2012 18:47

Achille Volfoni

Re: tak tam

stavte,ale teď se vraťte k čínské polévce...

+1/0
18.2.2012 19:37

krabicoidni_krabice

Re: tak tam

Věštec amatér nebo jenom závistivec? ;-D

0/0
18.2.2012 20:08

Achille Volfoni

Re: tak tam

a co bych měl jako závidět?;-D;-D;-D

0/0
18.2.2012 20:31

insane maniac

Re: tak tam

Tu čínskou polévku třeba ;-D Náhodou, taková pravá čínská polévka na trhu v Číně -  k nezaplacení!!!

0/0
19.2.2012 13:57

MiKos112

Re: tak tam

Proč čínské polévce? Já chodím k číňanovi a lepší polévku než u něj jsem ještě nejedl.

0/0
19.2.2012 14:28

Malýřezanýlimonáda

Re: tak tam

Přesně, glutaman sodný, zředěný sojovkou s přidáním kapky vody se dvěma rýžovejma nudlema - Neni nic lepšího! :-P

0/0
19.2.2012 15:46

Morrison

gurmet

Mohl by mi autor článku vysvětlit, co nebo koho si představuje pod pojmem "gurmet"? Pokud je mi známo, tak toto slovo používají prosťáčci, kterým již "gurmán" připadá příliš nemoderní.

0/0
18.2.2012 18:08

CDROM

Re: gurmet

Nejsem autor článku, ale pokusím se. Pravdu máte jen částečně. Gurmán je v originále (fr.) v podstatě "žrout", milovník jídla. Gurmet by mělo být spíš cosi jako degustátor, původně vína, později i jídla. Používá se spíš pro milovníky 8mi chodových menu kdy na každém talířku dostanete 2-3 sousta tak abyste polechtali chuťové buňky, ale břicho si nenacpete. Oboje má něco do sebe. Já si dám rád jak 3 dobře uležené utopence tak polechtám chuťové pohárky tak nevím co jsem, říkám si gurmán nebo všežravec.

+2/0
18.2.2012 18:54

krabicoidni_krabice

Re: gurmet

Zjednodušeně: gurmán je v pravém smyslu slova nejen milovník dobrého jídla a pití, ale i znalec kulinářského umění a postupů, gurmet je jedlík bez znalostí, dříve se tímto výrazem označovali ochutnavači na královském nebo císařském dvoře.

0/0
18.2.2012 19:24

perca

Re: gurmet

A není to naopak? Gourmand je jedlík, žrout. Jinde v evropě se používá skutečně gourmet.

+2/0
18.2.2012 20:18

krabicoidni_krabice

Re: gurmet

Ne, opravdu není... :-)

0/0
18.2.2012 20:27

perca

Re: gurmet

Chyba pro Česko příznačná : plete

si gurmána (gourmand) s gurmé

(gourmet). Omluven je tím, že i ve

slovníku cizích slov, kterým mi

kdysi mávala před nosem moje

pražská švagrová, stojí, že obě slova mají stejný význam. Přitom vám v Česku každý franštinář řekne, že gurmán je člověk, který rád hodně jí (například Gargantua byl gurmán) a gurmé je labužník. Takže když gurmáni hlasují o nejlepší restauraci, hlasují o tom, kde dostanou nejvíc jídla, ne jídla nejvybranější a nejlépe připravená. viz http://www.cs- magazin.com/2006-12/ view.php?artic le=articles/ cs0612105.htm

+1/0
18.2.2012 21:15

jose.vomacka

Re: gurmet

Každý franštinář možná. V češtině je ale "odjakživa" význam posunutý, gurmet se v podstatě nepoužívá (až na poslední dobu z důvodů, které byly popsány v úvodním příspěvku tohoto vlákna) a gurmán je chápán jako labužník, nikoliv žrout. Pro žrouta máme jedno označení -"žrout".

0/0
20.2.2012 8:39

Ginny

Re: gurmet

Ale je, opravdu je...

0/0
19.2.2012 8:57

Zefram Cochrane

on kdysi i losos a kaviár

bývaly jídlem chudých.

0/0
18.2.2012 14:32

Cislo 2

Re: on kdysi i losos a kaviár

Ono vesměs chudí i bohatí používají a konzumují stejné věci, akorát jedni závidí druhým, že to mohou používat a konzumovat na vyhlášených místech.

0/0
18.2.2012 16:19

Ronnie_W

Re: on kdysi i losos a kaviár

ono taky třeba "luxusní" suši je v japonsku to nejobyčejnější jídlo u každýho stánku..

0/0
18.2.2012 17:48

valoe

Re: on kdysi i losos a kaviár

To si asi taky myslite, ze hamburger je to, co je k dostani u "meka".

0/0
18.2.2012 18:18

krabicoidni_krabice

Re: on kdysi i losos a kaviár

Hamburger je původně jídlo německé, kupodivu z Hamburku, jak sám název napovídá, zpočátku to byl obyčejný anglický sendvič, do kterého se v přístavních krčmách dávalo orestované mleté hovězí se špekem a zeleninou. Tento hambáč se s německými přistěhovalci dostal do ameriky, kde se stal oblíbeným jídlem přístavních dělníků.

+1/0
18.2.2012 19:31

janduben

Re: on kdysi i losos a kaviár

sushi ma snad pouze ve vychdonejsich zemich prichut luxusniho jidla v japonsku stoji v prepoctu mene a to tam maji 4x takove mzdy

0/0
18.2.2012 20:50

valoe

Re: on kdysi i losos a kaviár

Jo a brambory byly pochoutkou bohatych.

+1/0
18.2.2012 18:17

Nejlepsi kritik

Re: on kdysi i losos a kaviár

No jo... nebo taky kozi mleko. Kdysi kozu chovali a nasledne pili jeji mleko jenom ti nejchudsi vesnicane. Ted kozi mleko... cena 80 Kc za 1l.

+1/0
18.2.2012 20:50

kibl96

verim spis podnikatelum jako politikovum a bankerum

Myslím, že to horší teprve přijde, že roky 2012 a 2013 budou hodně těžké.

0/0
18.2.2012 13:33

Si0 po 4. zákazu

Re: verim spis podnikatelum jako politikovum a bankerum

Jistě nerozlišujete mezi poctivými podnikateli a zloději.

0/0
18.2.2012 13:38

Lev----z__Rožmitálu

Re: verim spis podnikatelum jako politikovum a bankerum

všechny 3 skupiny jsou stejné

přemýšlejí jen nad tím jak ovládnout určité procesy aby z ostatních vytahali co nejvíc peněz pro sebe

0/0
18.2.2012 15:05

Cislo 2

Re: verim spis podnikatelum jako politikovum a bankerum

No komunisté rovnou to ukradnou ...

0/0
18.2.2012 16:18

Si0 po 4. zákazu

Křepelky v sarkofágu by určitě nesvedl.

0/0
18.2.2012 12:26

ifox

Úžasné

Takže stačí jen vyjít na zahradu, vykopat pár tun lanýžů a podnikání je na světě. Jo aha, my nejsme ve Francii, tady jsou v zemi jen kosti, kameny a zbytky druhotných surovin. Prostě pochoutky.

0/0
18.2.2012 12:01

oldfashioned Kokodák v2

nazvat bliny placky může jen drban...

nekulturní drban:-/RvRv

+2/0
18.2.2012 0:51

pifnik

Re: nazvat bliny placky může jen drban...

no tak palačinky?

0/0
18.2.2012 8:21

Londo

Re: nazvat bliny placky může jen drban...

stoproR^

0/0
18.2.2012 8:35

jerryy

Re: nazvat bliny placky může jen drban...

... co bys chtěl od zlatolupáků ... pokus dobrej ... asi mají čtenářstvo zařazeno do svého levelu, příště snad reportáž z vlastní zkušenosti o sekané z mekáče ;-)

0/0
18.2.2012 11:18





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že investiční doporučení na růst kurzu dolaru tu byla už před rokem?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.