Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Starý recept dovedli k dokonalosti. Rozjíždějí karamelovnu a mají úspěch

Irena a Václav Kalkušovi si začínají plnit sen. Při hledání, jak žít zdravěji, přišli na nápad začít doma vařit karamel. Dnes s ním sklízejí úspěch, jejich karamel se stal regionálním výrobkem ze Šumavy a jejich malá rodinná firma začíná mít velké plány. Pěsti jim drží přátelé, kteří je do podnikání vyhecovali, i jejich dcera Eva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

K23a21r34e25l 43S52ý58k91o29r92a 6263229482450

Fandím jim, protože je to inspirace pro nás pro ostatní, že to jde. Pokud někdo napíše nějaký nepříznivý komentář - jeho smůla - všichni máme šanci začít podnikat... :-)

+3/0
4.6.2014 17:31

R29u31d55o78l81f 62S70c98h69m56i79e37d80t 9169946446124

Krááása, paráááda!!! pomohli si v neľahkej životnej situácii.....Držím palce, nech sa darí aj naďalej!!!

+1/0
3.6.2014 19:17

J46a70r53o79s27l31a62v 36M36a26j67s38t89r 6316931711904

poctivě jsem přečetl diskusi a musím prohlásit: tolik šikovných a přejících lidí aby člověk pohledal. Prostě kdo nepláče není čech, hop, hop, hop!!!

+1/0
3.6.2014 18:54

A32n36n45a 50K21u63č51e48r74o66v71á 2421973369460

My děláme pravidelně pampeliškový med: voda z vylouhovaných pampeliškových květů se hodiny a hodiny pomalu nechá zahušťovat na kamnech se spoustou cukru a několika nakrájenými citrony nebo pomeranči. Výsledný výrobek je moc dobrý do čaje, o léčivých účincích si moc iluze nedělám. Jak tak koukám, tak už jsme z toho mohli mít dávno byznys .... :-)

+2/0
3.6.2014 10:12

D48a31n52i69e98l70a 12U10r92b51a54n46o13v69á 2794350845646

pampeliškový med si pamatuju z dětství od babičky, vím že mi to chutnalo mnohem víc než med klasický.

Tak proč ne já bych si to na farmářském trhu z nostalgie koupila, jděte do toho.;-)

+2/0
4.6.2014 10:17

A88n83t67o97n60í34n 17V11á41c51l64a90v93í38k 3898302893685

Karamel nekaramel, pěkně mazejte ven. Je tam hezky ;-D;-D;-D

0/0
1.6.2014 11:39

L36i52b97u66š26e 48N77o94v41o85t76n19á 8525781505697

Já jim to moc přeji. Nechť tady je více takovýchto lidí jako jsou oni.

+1/0
31.5.2014 18:22
Foto

I27v61o 97Z38r60n45í12k 4577265564812

Každému kdo chce zachovat takový recept -starou recepturu bych dal metál vždycky je to piplačka a takových lidí moc neníR^

+12/0
30.5.2014 20:06

R79a21d56o59s92l67a63v 41K55l61a67u89d62a 5624558334142

To seš ze všeho tak vyprděnej? 8-o Tohle je normální postup výroby karamele který se učí na všech cukrářských učilištích, postup který musí zvládnout každý kuchař, pekař aj. Doma si ho běžně dělám, tak jako většina lidí kteří nemají kuchyň jen na ozdobu.

+3/−6
30.5.2014 20:39
Foto

I26v29o 47Z51r48n97í60k 4717735904682

Proč mi tykáš ..pane chytrej !

+3/−3
30.5.2014 21:31

L89i49b50u50š69e 65N96o83v83o35t83n50á 8875461935177

No a co? Tak buďte tak suprovej a udělejte z toho byznys. Anebo závidíte. Takovej med to jistě. Přejte, bude Vám přáno.

Já to běžně nedělám. Kuchařka nejsem, pekařka také ne, učiliště také nemám. Jen závidím tu vaši zpšklost - na tu žádná škola není.

+4/0
31.5.2014 18:30

L59i71b44o74r 14H22l96u41b96u19č40e41k 4220950877287

...ale kdyby byla škola na zapšklost, tak na ní dělá ředitele...

+3/0
31.5.2014 20:51

R75a93d50o15s21l27a29v 96K65l71a48u78d41a 5774588144542

Už jste se uklidnila? Tohle byla reakce na to jak někdo zachovává starou recepturu.    Tekutý karamel se běžně vyrábí a prodává. Vážně nevidím důvod proč bych měl být odvázaný z někoho, kdo karamel prodává 4 - 5x dráž než konkurence, jen má to štěstí že mu bulvár iDnes dělá PR.  http://olymp3.stavlib.cz/grika/index.php/produkty/karamel-poleva

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/

0/−1
1.6.2014 7:10

V90l11a10s38t25i63m77i51l 19Š53t60e34c65h70e87r 4471646730924

Sirup z řepy je velmi starý recept,kupuji si ho od jedné paní,která ho vyrábí.Jako občasný přivýdělek,který ji zaplatí náklady a něco málo vydělá.Rozhodně to není na uživení a už vůbec ne na rozjezd firmy.Ne,že bych byl nepřejícný,ale nemají šanci uspět.Jejich produkt není v ničem originální,co by nikdo nedokázal vyrobit.

+2/0
30.5.2014 19:49

V94ě87r94a 42B52e47n19o42v72á 7287980285599

Opravdu starý recept, který znaly naše babičky a používá se v kuchyni do dnes, ale nikoho nenapadlo udělat z toho byznys. A´t se jim daří

+6/0
30.5.2014 18:59

M35a85g31d94a87l89e60n39a 72M63o12u72č67k71o98v10á 3599408755142

Zadala jsem tu jednoduchou otázku - ptala jsem se, proč a čím je karamel lepší pro organismus než cukr, jak uvádí paní podnikatelka. Jsem přesvědčená, že článek si oba manželé o sobě přečetli včetně diskuze. Čekala jsem jejich fundovanou odpověď. Buď ji tedy teprve gůglíte nebo fakt nevíte, o čem je řeč? Škoda, mohli jste si udělat ještě zajímavější reklamu, než je samotný článek, pokud byste se do diskuze zapojili.

+4/0
30.5.2014 16:16

J64o19s65e94f 67V56a90l16a 9310143333193

asi takhle : chemicke slozeni cukru by se karamelizaci vubec nezmenilo - kdyby se tam prave kvuli karamelizaci nepridavaly dalsi prisady ( kyselina oictova nebo mlecna nebo fosforova) Cili prvni odpoved - zdravejsi nez repny cukr proste z hlediska chemie byt nemuze, spise naopak. Dodatek - mozna negativniI vliv dlouhodobeho pouzivani karamelu na organizmus jeste nikdo komplexne nezkoumal

0/0
30.5.2014 17:09

B35e11n 97P78a49v92k59a 1747233637311

Popravdě jsem chemik asi jako důlní inženýr, ale složení nebude stejné. Co jsem tak z internetu pochopil, krom "poorly understood process", tak by mělo docházet ke štěpení těch cukrů na kratší řetězce. Tj. na fruktózu a glukózu. Což i dává tak nějak "kuchyňsky" smysl. Takže by ten cukr měl rychleji přecházet do krve. Jestli to je lepší nebo horší, tak to už ale nevím vůbec. Spíše je to v praxi naprosto jedno.

+1/0
30.5.2014 18:15

J34o92s68e83f 74V20a41l22a 9870333233943

podle pramenu - i u repneho cukru jeho prepalenim vznika tzv Maillardova reakce (zde http://www.facharzt.de/content/red.otx/527,14202,0.html) ktera vytvari kancerogenni akrylaminy. (typicke pro chipsy, chleb, peceni) V tom smeru asi karamelizovany cukr zdravejsi nez bily cukr nebude. Jinak jednoduche cukry (glukoza) jsou pro nejvyssi GI (glykemicky index) vyzivove prinejmensim nevhodne, ne li nebezpecne. Co se tyce "poorly understood process" - beru to jako znameni, ze se tim nikdo nezabyval, coz jsem se jinde docetl taky.......

0/−1
30.5.2014 18:35

J26a30k36u36b 40J97a53h18o68d39a 5919471664726

"Při nižší rychlosti reakce zůstávají v reakční směsi Reduktony (pozn. meziprodukt termické reakce), které jsou velmi účinné antioxidanty. Proteinové hydrolyzáty (HVP)jsou zdrojem aminokyselin..." [web VŠCHT, Organická chemie]... Pokud zmíníte Maillardovu reakci (nebo cokoli jiného), prosím napište i pozitivní informace, nejenom informace, které se Vám hodí do krámu.

+4/0
30.5.2014 19:28

B29e60n 66P80a10v90k11a 1867403117981

Se ještě doplním. Takže v praxi by měla být karamelová voda sladší než voda z kostek z cukrovaru, protože obsahuje sladší cukry na jednotku. Kuchaři to využívají třeba u grilovaných jablek nebo rajčat, že. Ale to bude asi tak vše. Alternativou je sladit fruktózou. Co je tam ale zvláštní, je, že oxidací většinou vznikají karcinogenní látky, jestli mě paměť neklame. Jestli je to i případ karamelu... kdo ví.

0/0
30.5.2014 18:27

J72o25s95e89f 90V44a85l21a 9150813583233

viz muj prispevek vyse

0/0
30.5.2014 18:36

B66e29n 76P68a54v62k93a 1117303277121

Takže mám laickou pravdu. Ale asi mně za to nikdo nezaplatí;-D

0/0
30.5.2014 18:43

P80ř55e16m32y32s93l 38H88r34o36m67a82d57a 2274766938161

Tak karamel si vyrábí každá slušná cukrárna sama. Opravdu je užitečný na mnoho věcí v kuchyni. Je to určitě dobrý nápad ho začít prodávat i lidem - proč ten nápad neokopírovat ;-) Jinak samozřejmě samo o sobě to na uživení stačit nebude - a to ani při vší té reklamě na Idnes :-P

+1/−2
30.5.2014 14:07

B36e60n 90P70a47v10k60a 1337323557331

Je to voda s cukrem. Nic víc. A domácí výroba pro distribuci je pitomost na n-tou. Ale když to někdo koupí.

Tj. není moc velkou záhadou, že to nikdo průmyslově nevyrábí. Je to blbost.

0/−1
30.5.2014 15:14

J45o10s77e54f 23V15a19l45a 9380623883213

urcite se vyrabi prumyslove. Uz z toho duvodu, ze se pouziva jako potravinarske barvivo (tuzemak, Coca cola, whisky, ginger ale, ocet, marmelady, uzeniny)

+3/0
30.5.2014 18:43

B53e68n 87P39a61v92k20a 1377853987931

Co že? Ve whisky je karamel?;-(

0/0
30.5.2014 19:10

V65l21a29s42t54i55m98i98l 47K14a52š34p57a22r 9681516182419

Představte si - a právě v té pravé skotské ;-)

+1/0
30.5.2014 20:32

R65a53d46o49s47l11a58v 70K98l39a21u28d47a 5454158834882

Karamel jsem si vyráběl už ve čtvrté třídě když mě honila mlsná a nic jsem doma nenašel. Cukr, voda a pět minut práce. Nejdýl na tom trvalo chladnutí.  Fakt si nedokážu představit důvod, proč bych si karamel kupoval hotový. Navíc za tak nekřesťanské prachy.

+3/0
30.5.2014 17:36

B75e89n 81P62a88v72k48a 1267633807481

Sorry, ale to je tak blbé, že to až bolí;-D

+1/−5
30.5.2014 12:48

J34a68r28o54s42l50a56v 26K73a27d83l83e55c 2693873291665

:-)R^R^R^....................................................

0/0
30.5.2014 10:47

J73i33r66i 64B41e50c82v89a57r 7752979846

Takovým lidem držím palce! ;-)  A přeji úspěch..!!

+12/0
30.5.2014 10:41

K59l15á52r98a 92T13r64n36k71o38v67á 3904169364929

Potírání pečeného masa karamelem je stará známá osvědčená praxe. Vytvoří se kůrka, maso dostane jedinečnou chuť a šťáva krásnou barvu. K úspěchu je potřeba dobrý nápad a mnoho a mnoho práce a úsilí. Každý kdo se do takového projektu pustí měl by mít obdiv druhých. Co se týká ceny, kritici by si měli vyzkoušet co takový projekt obnáší.

+20/0
30.5.2014 10:24
Foto

P10e53t80r 19P45r17o25c66h13á85z13k58a 3602986492744

Místo karamelu používám med a je to také dobré.

+2/0
30.5.2014 12:01

V42l89a93s94t64i45m30i73l 13K63a46š60p38a95r 9501436562959

Já pivo, olej, med - a funguje to taky dobře ;-)

+2/0
30.5.2014 12:13

R74a57d81o43s47l48a22v 88K53l13a36u31d62a 5354118224402

A co takový projekt obnáší? :-P

0/−5
30.5.2014 12:13

K64l32á17r15a 81T69r64n37k16o45v69á 3124639524279

Každý máme svého trolla, já jsem koukám vyfasovala starou vyšívačku.;-D

+2/0
30.5.2014 12:59

R56a67d41o22s60l26a95v 18K84l59a59u20d38a 5744708494312

Jediný troll jste tady vy. Já se ptal co takový projekt obnáší.

0/−4
30.5.2014 13:10

R25a67d90o10s20l69a75v 21K78l20a41u75d29a 5504498834142

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/   Tady je další výrobce. 250 ml nabízí za 30 Kč, zatímco ten z článku se dá pořídit 200 ml za 119 Kč.

0/0
30.5.2014 13:24

K16l67á68r98a 78T21r68n23k31o55v32á 3594359624459

Dobrý produkt, kvalitu provedení, schopnost ten, produkt prodat, další nápady, hodně práce, málo volného času, následuje konkurence schopné vybavení.

+2/0
30.5.2014 13:37

R95a47d85o94s61l27a46v 96K64l10a81u16d63a 5414658184192

Máte problém s chápáním? Je to jen úplně obyčejný karamel. Ovšem o 500% dražší než u konkurence.

+2/−2
30.5.2014 13:42

K35l33á68r13a 79T31r46n56k32o85v87á 3244539614539

Ptal jste se co obnáší dobrý projekt, to je jistě neúplný výčet. Je známo, že cena je odvislá od poptávky, cokoliv můžete prodat za takovou cenu, za kterou to zákazník koupí.

0/0
30.5.2014 13:54

J80a64r54m32i86l68a 69P14í98c96h15o14v81á 5652467224333

Kupec holt platí certifikát. Prostě to dostalo ocenění "regionální produkt", to třeba karamel, co si ho vyrobí cukrárna na náměstí, nemá.

0/0
30.5.2014 17:08

J92a41n 26M25u49c48h38a 8409576822216

"certifikát jsme podmínečně získali, než doladíme legislativu a místo pro jeho výrobu."

byrokracie je zdá se všudypřítomná...

+4/0
30.5.2014 10:19

J38a58r66o61s83l53a64v 13K46a98d42l74e32c 2483503271145

Náš stát je v EU jedním z nejhorších...:-)

+1/0
30.5.2014 10:48

J51a63r63o62s65l25a15v 92V55o21r85e91l 2600688569461

Obávám se, že máte pravdu. Bylo mi řečeno, že v Německu je možné jen tak prodávat vlastní upečený koláč z okna domu okolojedoucím cyklistům i s kávou nebo čajem. Tady prý to je absolutně nemyslitelné... Tak nevím, co je na tom pravdy, ale zní to pro nás sakra blbě ;-€

+4/0
30.5.2014 14:14

M29a81g92d57a30l64e93n97a 50M92o10u97č20k36o35v16á 3799198865932

Taky bych uvítala podrobnější informaci o tom, proč je karamel zdravější a pro koho. Protože už jen cukr v jeho základu považuju za opravdické zlo pro organismus a přepáléný cukr jsem do teď považovala za ještě horší. (Ale karamel mi přesto chutná...)

+2/−1
30.5.2014 10:11

D97a27n37i58e19l89a 87U56r82b70a79n92o80v83á 2494830825176

nevím jestli je to pravda, ale mám pocit, že při karamelizaci dochází k oxidaci cukru a při tom se sacharóza přeměňuje na fruktózu a glukózu, ale nepodařilo se mi to nikde dohledat, tak že si to možná pamatuju blbě...

0/0
30.5.2014 15:04

N85o69r64b22e72r25t 17M82o29u84c79h22a 8511803612430

Když jde do tuhého, prohlásí se za léčivý třeba i spálený cukr, a lidi to nadšeně koupí.

+6/0
30.5.2014 9:57

H30a63n64a 97K20a74b15e51š67o31v29á 2148397517847

Na jejich stránkách vůbec není cena, neví ji někdo?

0/0
30.5.2014 8:08



Finance.iDNES.cz radí

Víte, že investiční doporučení na růst kurzu dolaru tu byla už před rokem?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.