Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Starý recept dovedli k dokonalosti. Rozjíždějí karamelovnu a mají úspěch

Irena a Václav Kalkušovi si začínají plnit sen. Při hledání, jak žít zdravěji, přišli na nápad začít doma vařit karamel. Dnes s ním sklízejí úspěch, jejich karamel se stal regionálním výrobkem ze Šumavy a jejich malá rodinná firma začíná mít velké plány. Pěsti jim drží přátelé, kteří je do podnikání vyhecovali, i jejich dcera Eva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

K75a34r35e69l 11S60ý22k77o41r96a 6653109432440

Fandím jim, protože je to inspirace pro nás pro ostatní, že to jde. Pokud někdo napíše nějaký nepříznivý komentář - jeho smůla - všichni máme šanci začít podnikat... :-)

+3/0
4.6.2014 17:31

R87u84d20o68l27f 82S97c61h26m87i67e55d53t 9489116746374

Krááása, paráááda!!! pomohli si v neľahkej životnej situácii.....Držím palce, nech sa darí aj naďalej!!!

+1/0
3.6.2014 19:17

J21a38r51o83s28l44a29v 32M83a35j66s97t38r 6756251701454

poctivě jsem přečetl diskusi a musím prohlásit: tolik šikovných a přejících lidí aby člověk pohledal. Prostě kdo nepláče není čech, hop, hop, hop!!!

+1/0
3.6.2014 18:54

A42n12n89a 91K73u63č28e59r45o67v23á 2571223219120

My děláme pravidelně pampeliškový med: voda z vylouhovaných pampeliškových květů se hodiny a hodiny pomalu nechá zahušťovat na kamnech se spoustou cukru a několika nakrájenými citrony nebo pomeranči. Výsledný výrobek je moc dobrý do čaje, o léčivých účincích si moc iluze nedělám. Jak tak koukám, tak už jsme z toho mohli mít dávno byznys .... :-)

+2/0
3.6.2014 10:12

D13a84n37i58e58l25a 53U64r87b84a90n25o98v32á 2504720965196

pampeliškový med si pamatuju z dětství od babičky, vím že mi to chutnalo mnohem víc než med klasický.

Tak proč ne já bych si to na farmářském trhu z nostalgie koupila, jděte do toho.;-)

+2/0
4.6.2014 10:17

A20n45t21o81n63í57n 20V91á48c60l30a71v19í71k 3338622233115

Karamel nekaramel, pěkně mazejte ven. Je tam hezky ;-D;-D;-D

0/0
1.6.2014 11:39

L26i65b54u91š76e 23N14o11v57o63t94n18á 8715701135467

Já jim to moc přeji. Nechť tady je více takovýchto lidí jako jsou oni.

+1/0
31.5.2014 18:22
Foto

I75v10o 29Z49r37n27í66k 4207635324912

Každému kdo chce zachovat takový recept -starou recepturu bych dal metál vždycky je to piplačka a takových lidí moc neníR^

+12/0
30.5.2014 20:06

R77a22d67o61s85l31a33v 16K51l27a43u32d16a 5804158924252

To seš ze všeho tak vyprděnej? 8-o Tohle je normální postup výroby karamele který se učí na všech cukrářských učilištích, postup který musí zvládnout každý kuchař, pekař aj. Doma si ho běžně dělám, tak jako většina lidí kteří nemají kuchyň jen na ozdobu.

+3/−6
30.5.2014 20:39
Foto

I82v75o 89Z26r35n43í71k 4137235854822

Proč mi tykáš ..pane chytrej !

+3/−3
30.5.2014 21:31

L59i55b90u68š84e 45N91o43v95o77t72n84á 8655281855137

No a co? Tak buďte tak suprovej a udělejte z toho byznys. Anebo závidíte. Takovej med to jistě. Přejte, bude Vám přáno.

Já to běžně nedělám. Kuchařka nejsem, pekařka také ne, učiliště také nemám. Jen závidím tu vaši zpšklost - na tu žádná škola není.

+4/0
31.5.2014 18:30

L44i43b12o82r 43H72l15u66b44u50č63e48k 4100480737597

...ale kdyby byla škola na zapšklost, tak na ní dělá ředitele...

+3/0
31.5.2014 20:51

R60a57d57o86s24l47a19v 24K51l97a20u70d40a 5314898774652

Už jste se uklidnila? Tohle byla reakce na to jak někdo zachovává starou recepturu.    Tekutý karamel se běžně vyrábí a prodává. Vážně nevidím důvod proč bych měl být odvázaný z někoho, kdo karamel prodává 4 - 5x dráž než konkurence, jen má to štěstí že mu bulvár iDnes dělá PR.  http://olymp3.stavlib.cz/grika/index.php/produkty/karamel-poleva

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/

0/−1
1.6.2014 7:10

V51l80a75s22t27i63m27i10l 50Š79t56e77c34h20e15r 4671376540654

Sirup z řepy je velmi starý recept,kupuji si ho od jedné paní,která ho vyrábí.Jako občasný přivýdělek,který ji zaplatí náklady a něco málo vydělá.Rozhodně to není na uživení a už vůbec ne na rozjezd firmy.Ne,že bych byl nepřejícný,ale nemají šanci uspět.Jejich produkt není v ničem originální,co by nikdo nedokázal vyrobit.

+2/0
30.5.2014 19:49

V79ě10r34a 29B59e84n33o11v74á 9449530723

Opravdu starý recept, který znaly naše babičky a používá se v kuchyni do dnes, ale nikoho nenapadlo udělat z toho byznys. A´t se jim daří

+6/0
30.5.2014 18:59

M97a69g57d66a97l47e42n93a 39M85o72u67č61k46o27v86á 3149138125762

Zadala jsem tu jednoduchou otázku - ptala jsem se, proč a čím je karamel lepší pro organismus než cukr, jak uvádí paní podnikatelka. Jsem přesvědčená, že článek si oba manželé o sobě přečetli včetně diskuze. Čekala jsem jejich fundovanou odpověď. Buď ji tedy teprve gůglíte nebo fakt nevíte, o čem je řeč? Škoda, mohli jste si udělat ještě zajímavější reklamu, než je samotný článek, pokud byste se do diskuze zapojili.

+4/0
30.5.2014 16:16

J33o97s64e53f 32V30a89l88a 9250883823563

asi takhle : chemicke slozeni cukru by se karamelizaci vubec nezmenilo - kdyby se tam prave kvuli karamelizaci nepridavaly dalsi prisady ( kyselina oictova nebo mlecna nebo fosforova) Cili prvni odpoved - zdravejsi nez repny cukr proste z hlediska chemie byt nemuze, spise naopak. Dodatek - mozna negativniI vliv dlouhodobeho pouzivani karamelu na organizmus jeste nikdo komplexne nezkoumal

0/0
30.5.2014 17:09

B77e81n 86P29a66v22k66a 1347433247791

Popravdě jsem chemik asi jako důlní inženýr, ale složení nebude stejné. Co jsem tak z internetu pochopil, krom "poorly understood process", tak by mělo docházet ke štěpení těch cukrů na kratší řetězce. Tj. na fruktózu a glukózu. Což i dává tak nějak "kuchyňsky" smysl. Takže by ten cukr měl rychleji přecházet do krve. Jestli to je lepší nebo horší, tak to už ale nevím vůbec. Spíše je to v praxi naprosto jedno.

+1/0
30.5.2014 18:15

J16o42s71e81f 42V96a28l97a 9710673293733

podle pramenu - i u repneho cukru jeho prepalenim vznika tzv Maillardova reakce (zde http://www.facharzt.de/content/red.otx/527,14202,0.html) ktera vytvari kancerogenni akrylaminy. (typicke pro chipsy, chleb, peceni) V tom smeru asi karamelizovany cukr zdravejsi nez bily cukr nebude. Jinak jednoduche cukry (glukoza) jsou pro nejvyssi GI (glykemicky index) vyzivove prinejmensim nevhodne, ne li nebezpecne. Co se tyce "poorly understood process" - beru to jako znameni, ze se tim nikdo nezabyval, coz jsem se jinde docetl taky.......

0/−1
30.5.2014 18:35

J42a25k35u46b 17J58a27h15o56d38a 5939851744276

"Při nižší rychlosti reakce zůstávají v reakční směsi Reduktony (pozn. meziprodukt termické reakce), které jsou velmi účinné antioxidanty. Proteinové hydrolyzáty (HVP)jsou zdrojem aminokyselin..." [web VŠCHT, Organická chemie]... Pokud zmíníte Maillardovu reakci (nebo cokoli jiného), prosím napište i pozitivní informace, nejenom informace, které se Vám hodí do krámu.

+4/0
30.5.2014 19:28

B59e73n 47P77a67v61k53a 1907323807491

Se ještě doplním. Takže v praxi by měla být karamelová voda sladší než voda z kostek z cukrovaru, protože obsahuje sladší cukry na jednotku. Kuchaři to využívají třeba u grilovaných jablek nebo rajčat, že. Ale to bude asi tak vše. Alternativou je sladit fruktózou. Co je tam ale zvláštní, je, že oxidací většinou vznikají karcinogenní látky, jestli mě paměť neklame. Jestli je to i případ karamelu... kdo ví.

0/0
30.5.2014 18:27

J86o91s69e26f 26V25a36l13a 9480703923303

viz muj prispevek vyse

0/0
30.5.2014 18:36

B15e18n 17P38a67v50k22a 1567963647821

Takže mám laickou pravdu. Ale asi mně za to nikdo nezaplatí;-D

0/0
30.5.2014 18:43

P33ř80e30m13y15s75l 82H20r43o84m58a24d87a 2104876418121

Tak karamel si vyrábí každá slušná cukrárna sama. Opravdu je užitečný na mnoho věcí v kuchyni. Je to určitě dobrý nápad ho začít prodávat i lidem - proč ten nápad neokopírovat ;-) Jinak samozřejmě samo o sobě to na uživení stačit nebude - a to ani při vší té reklamě na Idnes :-P

+1/−2
30.5.2014 14:07

B89e46n 13P33a39v68k38a 1697393937121

Je to voda s cukrem. Nic víc. A domácí výroba pro distribuci je pitomost na n-tou. Ale když to někdo koupí.

Tj. není moc velkou záhadou, že to nikdo průmyslově nevyrábí. Je to blbost.

0/−1
30.5.2014 15:14

J78o74s83e84f 14V68a88l95a 9220193603303

urcite se vyrabi prumyslove. Uz z toho duvodu, ze se pouziva jako potravinarske barvivo (tuzemak, Coca cola, whisky, ginger ale, ocet, marmelady, uzeniny)

+3/0
30.5.2014 18:43

B38e36n 17P70a90v29k17a 1497363487311

Co že? Ve whisky je karamel?;-(

0/0
30.5.2014 19:10

V19l92a40s53t63i51m59i73l 21K72a13š44p59a10r 9541546982139

Představte si - a právě v té pravé skotské ;-)

+1/0
30.5.2014 20:32

R75a31d50o68s18l76a26v 67K77l19a62u89d66a 5624568654902

Karamel jsem si vyráběl už ve čtvrté třídě když mě honila mlsná a nic jsem doma nenašel. Cukr, voda a pět minut práce. Nejdýl na tom trvalo chladnutí.  Fakt si nedokážu představit důvod, proč bych si karamel kupoval hotový. Navíc za tak nekřesťanské prachy.

+3/0
30.5.2014 17:36

B54e60n 15P47a46v48k96a 1867263937761

Sorry, ale to je tak blbé, že to až bolí;-D

+1/−5
30.5.2014 12:48

J17a26r45o30s14l72a14v 96K61a11d26l24e84c 2853423961835

:-)R^R^R^....................................................

0/0
30.5.2014 10:47

J53i20r55i 78B68e54c93v49a60r 7652379336

Takovým lidem držím palce! ;-)  A přeji úspěch..!!

+12/0
30.5.2014 10:41

K63l51á24r98a 18T51r41n87k58o26v62á 3644949634739

Potírání pečeného masa karamelem je stará známá osvědčená praxe. Vytvoří se kůrka, maso dostane jedinečnou chuť a šťáva krásnou barvu. K úspěchu je potřeba dobrý nápad a mnoho a mnoho práce a úsilí. Každý kdo se do takového projektu pustí měl by mít obdiv druhých. Co se týká ceny, kritici by si měli vyzkoušet co takový projekt obnáší.

+20/0
30.5.2014 10:24
Foto

P40e74t28r 14P49r64o53c76h69á24z18k62a 3322956682474

Místo karamelu používám med a je to také dobré.

+2/0
30.5.2014 12:01

V45l79a43s19t86i26m15i42l 54K53a48š66p90a54r 9601246932239

Já pivo, olej, med - a funguje to taky dobře ;-)

+2/0
30.5.2014 12:13

R28a30d56o26s72l79a86v 80K98l90a55u29d44a 5294208794812

A co takový projekt obnáší? :-P

0/−5
30.5.2014 12:13

K31l84á75r56a 35T42r73n60k10o96v62á 3314199984239

Každý máme svého trolla, já jsem koukám vyfasovala starou vyšívačku.;-D

+2/0
30.5.2014 12:59

R48a14d75o22s30l72a10v 56K37l87a35u58d23a 5194348374852

Jediný troll jste tady vy. Já se ptal co takový projekt obnáší.

0/−4
30.5.2014 13:10

R19a33d75o48s46l87a85v 55K95l25a75u27d64a 5714988764172

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/   Tady je další výrobce. 250 ml nabízí za 30 Kč, zatímco ten z článku se dá pořídit 200 ml za 119 Kč.

0/0
30.5.2014 13:24

K25l67á16r89a 17T80r74n56k87o31v75á 3284639354729

Dobrý produkt, kvalitu provedení, schopnost ten, produkt prodat, další nápady, hodně práce, málo volného času, následuje konkurence schopné vybavení.

+2/0
30.5.2014 13:37

R20a52d97o42s60l76a59v 28K30l26a14u95d82a 5904658884582

Máte problém s chápáním? Je to jen úplně obyčejný karamel. Ovšem o 500% dražší než u konkurence.

+2/−2
30.5.2014 13:42

K97l51á27r47a 77T37r58n29k60o25v22á 3664909694529

Ptal jste se co obnáší dobrý projekt, to je jistě neúplný výčet. Je známo, že cena je odvislá od poptávky, cokoliv můžete prodat za takovou cenu, za kterou to zákazník koupí.

0/0
30.5.2014 13:54

J64a73r66m39i47l98a 57P96í47c89h84o20v97á 5822907974723

Kupec holt platí certifikát. Prostě to dostalo ocenění "regionální produkt", to třeba karamel, co si ho vyrobí cukrárna na náměstí, nemá.

0/0
30.5.2014 17:08

J34a30n 22M17u35c41h25a 8499236102616

"certifikát jsme podmínečně získali, než doladíme legislativu a místo pro jeho výrobu."

byrokracie je zdá se všudypřítomná...

+4/0
30.5.2014 10:19

J47a60r38o55s61l41a19v 34K35a50d58l92e11c 2133373611675

Náš stát je v EU jedním z nejhorších...:-)

+1/0
30.5.2014 10:48

J39a74r38o61s52l86a46v 78V61o26r33e57l 2260268469471

Obávám se, že máte pravdu. Bylo mi řečeno, že v Německu je možné jen tak prodávat vlastní upečený koláč z okna domu okolojedoucím cyklistům i s kávou nebo čajem. Tady prý to je absolutně nemyslitelné... Tak nevím, co je na tom pravdy, ale zní to pro nás sakra blbě ;-€

+4/0
30.5.2014 14:14

M20a45g19d43a33l78e88n58a 64M57o23u40č28k18o79v73á 3739858735832

Taky bych uvítala podrobnější informaci o tom, proč je karamel zdravější a pro koho. Protože už jen cukr v jeho základu považuju za opravdické zlo pro organismus a přepáléný cukr jsem do teď považovala za ještě horší. (Ale karamel mi přesto chutná...)

+2/−1
30.5.2014 10:11

D48a19n59i23e58l92a 44U18r60b17a19n14o20v82á 2644930925376

nevím jestli je to pravda, ale mám pocit, že při karamelizaci dochází k oxidaci cukru a při tom se sacharóza přeměňuje na fruktózu a glukózu, ale nepodařilo se mi to nikde dohledat, tak že si to možná pamatuju blbě...

0/0
30.5.2014 15:04

N87o49r26b73e13r38t 56M27o70u81c52h58a 8711513412960

Když jde do tuhého, prohlásí se za léčivý třeba i spálený cukr, a lidi to nadšeně koupí.

+6/0
30.5.2014 9:57

H38a59n31a 60K49a88b70e37š50o54v53á 2138567637247

Na jejich stránkách vůbec není cena, neví ji někdo?

0/0
30.5.2014 8:08





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že metodiky bank při schvalování úvěrů se značně liší a jeho schválení ze značně individuální?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.