Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Starý recept dovedli k dokonalosti. Rozjíždějí karamelovnu a mají úspěch

Irena a Václav Kalkušovi si začínají plnit sen. Při hledání, jak žít zdravěji, přišli na nápad začít doma vařit karamel. Dnes s ním sklízejí úspěch, jejich karamel se stal regionálním výrobkem ze Šumavy a jejich malá rodinná firma začíná mít velké plány. Pěsti jim drží přátelé, kteří je do podnikání vyhecovali, i jejich dcera Eva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

K53a90r64e41l 98S79ý10k96o72r59a 6123799722770

Fandím jim, protože je to inspirace pro nás pro ostatní, že to jde. Pokud někdo napíše nějaký nepříznivý komentář - jeho smůla - všichni máme šanci začít podnikat... :-)

+3/0
4.6.2014 17:31

R78u17d60o36l88f 67S56c19h11m63i27e90d29t 9309446886554

Krááása, paráááda!!! pomohli si v neľahkej životnej situácii.....Držím palce, nech sa darí aj naďalej!!!

+1/0
3.6.2014 19:17

J98a64r44o82s23l45a86v 18M40a26j78s89t21r 6416691131524

poctivě jsem přečetl diskusi a musím prohlásit: tolik šikovných a přejících lidí aby člověk pohledal. Prostě kdo nepláče není čech, hop, hop, hop!!!

+1/0
3.6.2014 18:54

A44n62n72a 90K30u86č85e43r54o40v45á 2621193769520

My děláme pravidelně pampeliškový med: voda z vylouhovaných pampeliškových květů se hodiny a hodiny pomalu nechá zahušťovat na kamnech se spoustou cukru a několika nakrájenými citrony nebo pomeranči. Výsledný výrobek je moc dobrý do čaje, o léčivých účincích si moc iluze nedělám. Jak tak koukám, tak už jsme z toho mohli mít dávno byznys .... :-)

+2/0
3.6.2014 10:12

D25a22n33i73e22l44a 33U46r90b12a58n26o92v31á 2734150585586

pampeliškový med si pamatuju z dětství od babičky, vím že mi to chutnalo mnohem víc než med klasický.

Tak proč ne já bych si to na farmářském trhu z nostalgie koupila, jděte do toho.;-)

+2/0
4.6.2014 10:17

A27n91t66o20n45í91n 53V62á35c58l53a62v98í80k 3268802443875

Karamel nekaramel, pěkně mazejte ven. Je tam hezky ;-D;-D;-D

0/0
1.6.2014 11:39

L54i90b28u58š31e 28N48o53v39o84t37n27á 8615191715567

Já jim to moc přeji. Nechť tady je více takovýchto lidí jako jsou oni.

+1/0
31.5.2014 18:22
Foto

I59v27o 35Z33r55n23í37k 4307895704212

Každému kdo chce zachovat takový recept -starou recepturu bych dal metál vždycky je to piplačka a takových lidí moc neníR^

+12/0
30.5.2014 20:06

R41a58d94o26s22l14a91v 70K70l14a36u72d18a 5884278524102

To seš ze všeho tak vyprděnej? 8-o Tohle je normální postup výroby karamele který se učí na všech cukrářských učilištích, postup který musí zvládnout každý kuchař, pekař aj. Doma si ho běžně dělám, tak jako většina lidí kteří nemají kuchyň jen na ozdobu.

+3/−6
30.5.2014 20:39
Foto

I32v49o 31Z35r11n89í19k 4697305264622

Proč mi tykáš ..pane chytrej !

+3/−3
30.5.2014 21:31

L31i44b15u30š11e 37N77o41v97o36t42n10á 8485141785857

No a co? Tak buďte tak suprovej a udělejte z toho byznys. Anebo závidíte. Takovej med to jistě. Přejte, bude Vám přáno.

Já to běžně nedělám. Kuchařka nejsem, pekařka také ne, učiliště také nemám. Jen závidím tu vaši zpšklost - na tu žádná škola není.

+4/0
31.5.2014 18:30

L88i23b98o59r 46H34l20u76b89u47č70e19k 4320920357137

...ale kdyby byla škola na zapšklost, tak na ní dělá ředitele...

+3/0
31.5.2014 20:51

R44a71d53o18s81l90a66v 87K86l88a74u67d34a 5224888354612

Už jste se uklidnila? Tohle byla reakce na to jak někdo zachovává starou recepturu.    Tekutý karamel se běžně vyrábí a prodává. Vážně nevidím důvod proč bych měl být odvázaný z někoho, kdo karamel prodává 4 - 5x dráž než konkurence, jen má to štěstí že mu bulvár iDnes dělá PR.  http://olymp3.stavlib.cz/grika/index.php/produkty/karamel-poleva

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/

0/−1
1.6.2014 7:10

V85l39a83s41t13i62m70i96l 80Š19t33e46c39h69e87r 4141486730454

Sirup z řepy je velmi starý recept,kupuji si ho od jedné paní,která ho vyrábí.Jako občasný přivýdělek,který ji zaplatí náklady a něco málo vydělá.Rozhodně to není na uživení a už vůbec ne na rozjezd firmy.Ne,že bych byl nepřejícný,ale nemají šanci uspět.Jejich produkt není v ničem originální,co by nikdo nedokázal vyrobit.

+2/0
30.5.2014 19:49

V69ě16r41a 80B40e18n91o58v46á 7307120315239

Opravdu starý recept, který znaly naše babičky a používá se v kuchyni do dnes, ale nikoho nenapadlo udělat z toho byznys. A´t se jim daří

+6/0
30.5.2014 18:59

M57a30g95d40a49l72e59n39a 49M54o20u92č85k77o63v52á 3449968455182

Zadala jsem tu jednoduchou otázku - ptala jsem se, proč a čím je karamel lepší pro organismus než cukr, jak uvádí paní podnikatelka. Jsem přesvědčená, že článek si oba manželé o sobě přečetli včetně diskuze. Čekala jsem jejich fundovanou odpověď. Buď ji tedy teprve gůglíte nebo fakt nevíte, o čem je řeč? Škoda, mohli jste si udělat ještě zajímavější reklamu, než je samotný článek, pokud byste se do diskuze zapojili.

+4/0
30.5.2014 16:16

J50o61s26e26f 32V51a60l71a 9540773483443

asi takhle : chemicke slozeni cukru by se karamelizaci vubec nezmenilo - kdyby se tam prave kvuli karamelizaci nepridavaly dalsi prisady ( kyselina oictova nebo mlecna nebo fosforova) Cili prvni odpoved - zdravejsi nez repny cukr proste z hlediska chemie byt nemuze, spise naopak. Dodatek - mozna negativniI vliv dlouhodobeho pouzivani karamelu na organizmus jeste nikdo komplexne nezkoumal

0/0
30.5.2014 17:09

B87e30n 24P26a21v67k18a 1177333727191

Popravdě jsem chemik asi jako důlní inženýr, ale složení nebude stejné. Co jsem tak z internetu pochopil, krom "poorly understood process", tak by mělo docházet ke štěpení těch cukrů na kratší řetězce. Tj. na fruktózu a glukózu. Což i dává tak nějak "kuchyňsky" smysl. Takže by ten cukr měl rychleji přecházet do krve. Jestli to je lepší nebo horší, tak to už ale nevím vůbec. Spíše je to v praxi naprosto jedno.

+1/0
30.5.2014 18:15

J76o90s35e29f 25V16a80l81a 9770673333773

podle pramenu - i u repneho cukru jeho prepalenim vznika tzv Maillardova reakce (zde http://www.facharzt.de/content/red.otx/527,14202,0.html) ktera vytvari kancerogenni akrylaminy. (typicke pro chipsy, chleb, peceni) V tom smeru asi karamelizovany cukr zdravejsi nez bily cukr nebude. Jinak jednoduche cukry (glukoza) jsou pro nejvyssi GI (glykemicky index) vyzivove prinejmensim nevhodne, ne li nebezpecne. Co se tyce "poorly understood process" - beru to jako znameni, ze se tim nikdo nezabyval, coz jsem se jinde docetl taky.......

0/−1
30.5.2014 18:35

J49a78k44u24b 33J49a18h78o76d10a 5419541514886

"Při nižší rychlosti reakce zůstávají v reakční směsi Reduktony (pozn. meziprodukt termické reakce), které jsou velmi účinné antioxidanty. Proteinové hydrolyzáty (HVP)jsou zdrojem aminokyselin..." [web VŠCHT, Organická chemie]... Pokud zmíníte Maillardovu reakci (nebo cokoli jiného), prosím napište i pozitivní informace, nejenom informace, které se Vám hodí do krámu.

+4/0
30.5.2014 19:28

B43e37n 28P85a76v10k42a 1377533167551

Se ještě doplním. Takže v praxi by měla být karamelová voda sladší než voda z kostek z cukrovaru, protože obsahuje sladší cukry na jednotku. Kuchaři to využívají třeba u grilovaných jablek nebo rajčat, že. Ale to bude asi tak vše. Alternativou je sladit fruktózou. Co je tam ale zvláštní, je, že oxidací většinou vznikají karcinogenní látky, jestli mě paměť neklame. Jestli je to i případ karamelu... kdo ví.

0/0
30.5.2014 18:27

J59o35s52e39f 71V66a61l20a 9610903473713

viz muj prispevek vyse

0/0
30.5.2014 18:36

B87e72n 92P10a32v11k97a 1247353877691

Takže mám laickou pravdu. Ale asi mně za to nikdo nezaplatí;-D

0/0
30.5.2014 18:43

P64ř90e48m50y49s47l 10H49r46o16m69a26d92a 2574526348701

Tak karamel si vyrábí každá slušná cukrárna sama. Opravdu je užitečný na mnoho věcí v kuchyni. Je to určitě dobrý nápad ho začít prodávat i lidem - proč ten nápad neokopírovat ;-) Jinak samozřejmě samo o sobě to na uživení stačit nebude - a to ani při vší té reklamě na Idnes :-P

+1/−2
30.5.2014 14:07

B69e86n 88P78a80v45k79a 1247873367491

Je to voda s cukrem. Nic víc. A domácí výroba pro distribuci je pitomost na n-tou. Ale když to někdo koupí.

Tj. není moc velkou záhadou, že to nikdo průmyslově nevyrábí. Je to blbost.

0/−1
30.5.2014 15:14

J37o30s15e57f 45V98a64l68a 9170743233683

urcite se vyrabi prumyslove. Uz z toho duvodu, ze se pouziva jako potravinarske barvivo (tuzemak, Coca cola, whisky, ginger ale, ocet, marmelady, uzeniny)

+3/0
30.5.2014 18:43

B22e52n 46P31a51v66k32a 1827383537541

Co že? Ve whisky je karamel?;-(

0/0
30.5.2014 19:10

V88l64a27s82t74i22m66i14l 68K33a21š23p96a78r 9491216452219

Představte si - a právě v té pravé skotské ;-)

+1/0
30.5.2014 20:32

R53a69d11o61s21l74a19v 68K92l42a91u46d68a 5264548914602

Karamel jsem si vyráběl už ve čtvrté třídě když mě honila mlsná a nic jsem doma nenašel. Cukr, voda a pět minut práce. Nejdýl na tom trvalo chladnutí.  Fakt si nedokážu představit důvod, proč bych si karamel kupoval hotový. Navíc za tak nekřesťanské prachy.

+3/0
30.5.2014 17:36

B12e56n 44P46a85v41k61a 1557643527281

Sorry, ale to je tak blbé, že to až bolí;-D

+1/−5
30.5.2014 12:48

J34a17r54o86s82l70a91v 41K11a28d62l64e70c 2103133971215

:-)R^R^R^....................................................

0/0
30.5.2014 10:47

J35i40r74i 53B79e34c56v59a42r 7642189336

Takovým lidem držím palce! ;-)  A přeji úspěch..!!

+12/0
30.5.2014 10:41

K25l30á58r28a 54T25r73n17k83o91v81á 3434829984299

Potírání pečeného masa karamelem je stará známá osvědčená praxe. Vytvoří se kůrka, maso dostane jedinečnou chuť a šťáva krásnou barvu. K úspěchu je potřeba dobrý nápad a mnoho a mnoho práce a úsilí. Každý kdo se do takového projektu pustí měl by mít obdiv druhých. Co se týká ceny, kritici by si měli vyzkoušet co takový projekt obnáší.

+20/0
30.5.2014 10:24
Foto

P11e38t81r 80P24r41o58c57h52á27z87k59a 3632746622354

Místo karamelu používám med a je to také dobré.

+2/0
30.5.2014 12:01

V20l59a76s92t93i46m44i21l 80K57a82š46p27a55r 9821716452509

Já pivo, olej, med - a funguje to taky dobře ;-)

+2/0
30.5.2014 12:13

R57a40d41o35s35l52a10v 88K10l70a11u97d85a 5574308274282

A co takový projekt obnáší? :-P

0/−5
30.5.2014 12:13

K18l72á49r51a 18T43r44n45k13o59v11á 3744169984419

Každý máme svého trolla, já jsem koukám vyfasovala starou vyšívačku.;-D

+2/0
30.5.2014 12:59

R76a90d38o22s76l78a28v 50K66l51a46u55d21a 5204558844592

Jediný troll jste tady vy. Já se ptal co takový projekt obnáší.

0/−4
30.5.2014 13:10

R69a35d64o53s36l76a18v 88K32l91a90u16d95a 5384978954932

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/   Tady je další výrobce. 250 ml nabízí za 30 Kč, zatímco ten z článku se dá pořídit 200 ml za 119 Kč.

0/0
30.5.2014 13:24

K97l54á80r39a 87T15r40n93k31o10v51á 3904969894919

Dobrý produkt, kvalitu provedení, schopnost ten, produkt prodat, další nápady, hodně práce, málo volného času, následuje konkurence schopné vybavení.

+2/0
30.5.2014 13:37

R49a54d88o56s38l16a21v 47K11l44a68u89d94a 5574748454492

Máte problém s chápáním? Je to jen úplně obyčejný karamel. Ovšem o 500% dražší než u konkurence.

+2/−2
30.5.2014 13:42

K26l22á23r60a 85T15r88n94k75o47v95á 3824869874799

Ptal jste se co obnáší dobrý projekt, to je jistě neúplný výčet. Je známo, že cena je odvislá od poptávky, cokoliv můžete prodat za takovou cenu, za kterou to zákazník koupí.

0/0
30.5.2014 13:54

J11a92r25m14i87l52a 16P47í69c47h68o90v86á 5702707134353

Kupec holt platí certifikát. Prostě to dostalo ocenění "regionální produkt", to třeba karamel, co si ho vyrobí cukrárna na náměstí, nemá.

0/0
30.5.2014 17:08

J51a76n 54M57u72c79h36a 8929136502496

"certifikát jsme podmínečně získali, než doladíme legislativu a místo pro jeho výrobu."

byrokracie je zdá se všudypřítomná...

+4/0
30.5.2014 10:19

J20a44r10o15s61l81a11v 24K56a80d30l45e38c 2683173231255

Náš stát je v EU jedním z nejhorších...:-)

+1/0
30.5.2014 10:48

J66a29r14o88s76l34a78v 60V46o13r56e45l 2510348619591

Obávám se, že máte pravdu. Bylo mi řečeno, že v Německu je možné jen tak prodávat vlastní upečený koláč z okna domu okolojedoucím cyklistům i s kávou nebo čajem. Tady prý to je absolutně nemyslitelné... Tak nevím, co je na tom pravdy, ale zní to pro nás sakra blbě ;-€

+4/0
30.5.2014 14:14

M12a95g29d37a33l90e80n19a 88M12o21u94č94k33o21v44á 3209288795862

Taky bych uvítala podrobnější informaci o tom, proč je karamel zdravější a pro koho. Protože už jen cukr v jeho základu považuju za opravdické zlo pro organismus a přepáléný cukr jsem do teď považovala za ještě horší. (Ale karamel mi přesto chutná...)

+2/−1
30.5.2014 10:11

D83a29n16i54e33l79a 81U31r64b20a98n44o77v21á 2754190145266

nevím jestli je to pravda, ale mám pocit, že při karamelizaci dochází k oxidaci cukru a při tom se sacharóza přeměňuje na fruktózu a glukózu, ale nepodařilo se mi to nikde dohledat, tak že si to možná pamatuju blbě...

0/0
30.5.2014 15:04

N95o38r95b22e18r66t 45M76o49u50c18h32a 8341163232420

Když jde do tuhého, prohlásí se za léčivý třeba i spálený cukr, a lidi to nadšeně koupí.

+6/0
30.5.2014 9:57

H78a24n22a 98K31a77b67e11š36o67v47á 2108957597547

Na jejich stránkách vůbec není cena, neví ji někdo?

0/0
30.5.2014 8:08





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že stát stále přispívá až 2000 Kč/rok na stavební spoření?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.