Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když mezi horníky zřídila bistro se zdravým jídlem, měli ji za blázna

Hornickému městu, kde se odjakživa jedl bůček, zabíjačkové lahůdky nebo vepřo knedlo zelo, nabízí zdravé a chutné občerstvení. A není to lehké. Přesto si jde devětadvacetiletá Adéla Illy za svým snem a věří, že překážky a předsudky tamních lidí časem překoná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L88u24c80i93e 56N83i76e41r14o73s76t94k15o35v98á 2586321286

https://www.youtube.com/watch?v=NLdkvEziZUc Když jsem viděla tento díl nešlo nevidět asociace s tímhle "podnikem" :D :D :D

0/0
18.4.2016 17:50

J40o58s92e87f 56V73o74l71f35í71k 4258415879163

Jak někde slyším workshop, tak se mi otevírá kudla v kapse.

+1/0
18.4.2016 11:41

D31a48v19i96d 15F37a26b50i41a95n 1332154697849

Toto ovsem neni podnikani!!Je spousta napadu,ruznych modelu podnikani,ale zakladem vseho je NA SEBE A BRYGANIKY TY PENIZE VYDELAT!!Ja ji mam za blazna.Manzel je asi za vodou,tak ma takovou malou charitu.V

+1/0
17.4.2016 14:05

L22u47c93i29e 95N40i45e84r92o10s66t17k29o83v57á 2156251716

Tak manžel asi platí většinu ale je jasné taky z těch komentářů že se majitelka rozhodla "vycucat" i svého tchána a v době kdy jsem tam chodila já tak tahala peníze i ze svých zákazníků které pokládá za "spřízněné duše" :D :D :D ... v reálu to je tak že je to nechutná manipulátorka která vždy dosáhne svého...dočasu :) ...RvRvRv

0/0
17.4.2016 19:26
Foto

M85i70r73o65s25l12a53v 94S12t88e27i96n64e51r 6138894593875

Zdravé jídlo znamená vyvážené. Bílkoviny , vitaminy, vlákniny v co nejčistší formě. Redukce rizikových potravin, zejména cukru, sladkého ovoce, medu, bílého pečiva. Proto je třeba müsli častěji než jednou za týden nevhodné. Naprotitomu tak haněná vejce, pokud jsou opravdu čerstvá a od slepic z volného výběhu, snadno doplní nedostatek bílkovin. K tomu pak celožitný kvasový chléb. Brambory rozhodně lepší, než knedlík. Sýry typu Romadur nebo tvarůžky jistě zdravější, než tučné camemberty. Zkrátka, živočišných tuků a ztuženého palmového margarinu jíme moc, oleje jsou zpravidla pančovány, takže také pochybné hodnoty. Zelenina ze supermarktu bývá stříkaná chemickými prostředky, takže třeba okurky se musí zásadně oloupat. Salát je pak opravdu zdravý výhradně z vlastní zahrádky, nebo od známého a kontrolovaného zahradníka.

Saláty jsou vůbec největší slabinou české kuchyně- málokde vám nabídnou salát k menu, pokud se tak stane, vidím, že většina jde zpět- Češi si saláty už úplně odvykli.

0/0
15.4.2016 11:18

M76i95l45a56n 69C45o55u19f39a97l 8173417913

Aha, podniká a manžel to financuje. Kdy předpokládá, že bude v zisku bez jeho pomoci. Kde bere přesvědčení, že její suroviny jsou zdravé? Zejména v této době, například rajčata vyhnaná ve sklenících, asi zdravím moc neoplývají.

+4/0
15.4.2016 10:01

K36a80r61e28l 98N20o55v32o91t74n10y 2381565679940

Pokud na to necerpa zadne dotace a radne plati dane a veskere odvody, tak proc ne, holt podnika na vlastni (a manzelovo riziko) a fandim ji. Sice jsem spis masozrout, ale nemam problem si dat jedno dvakrat v tydnu k obedu nejaky salat nebo vegetarianske ci klidne i veganske jidlo. Pokud je dobre pripravene a z kvalitnich surovin, tak byvaji moc dobra.

Ale horniky tam asi nenalaka - z prosteho duvodu: Takove jidlo je fajn pro kancelarske krysy nebo zeny v domacnosti, ale fyzicky pracujici (ale i hodne sportujici) clovek potrebuje spoustu bilkovin a energie, a to ze sedmikrasek nedostane, ani kdyby spasl celou louku.

+6/−1
15.4.2016 9:38

J45a25r13o38m34í69r 37K29u35d38r10n38a 3195160715554

Na trávení masa je potřeba až 70% energie , které maso dá. Tedy je to velmi nehospodárné a ke všemu zatěžuje tělo velkým množstvím odpadních látek hlavně kyselin. Z čeho asi staví tělo slon, žirafa apod. Ti žerou stále stejnou stravu - tedy listí a nemají žádné tuky a dožívají se ve zdraví vysokého věku, než je člověk zabije pro maso.

0/−1
16.4.2016 10:11
Foto

J86a69n 95Č89e26r12m32á14k 4789138645847

ale také zcela jinak postavený trávicí systém a metabolismus... Zkuste krmit tygra trávou a pojde vám... Tygr je prostě jiný a potřebuje jinou stravu... A člověk je také jiný, maso, ale i plody jí odjakživa, je to jeho přirozeností a je na to stavěný... Člověk není a nikdy nebyl pouhý masožravec, ale ani býložravec... Člověk vám přežije na mase i na zrní, ale v obou případech to není ideální a jeho tělo strádá... Člověk požaduje stravu vyváženou a pestrou... Včetně masa...

+3/0
17.4.2016 12:15

M30i44l28a23n 76Š60e72l23i93g78a 7171314983603

No jake bylo "prakvapeni", ze ji celou tuhle saskaradu sponzoruje manzel. Mozna chce mit jen doma pokoj :)

+9/−1
15.4.2016 6:52

J35a88n98a 80P46r25o29c28h23á67z59k77o78v43á 4924974596306

Nedivím se tomu.;-D

+2/0
15.4.2016 15:11

L14u51c97i90e 20N85i61e58r42o57s60t18k61o74v90á 2646751426

Alena Petru Je super že to takhle lidi vidí už jen přes článek....narazit na ni není žádná legrace...kromě toho že je hloupá je i zákeřný narcis R^ ... vetšina "normálních" lidí to pozná ... točí se tam taková sebranka alternativců...co se vymyká normě a v Karviné se už o tom povídá jako o sektě...takové to jejich lákání používají i sekty ... nemluvě o tom že láká (nebo alespon lákala peníze když jsem tam ještě chodila já) peníze ze svých vlastních zákazníků...to udělá málokterý podnikatel už jen kvůli své vlastní pověsti...

+4/0
13.4.2016 18:41

R14a96d66e49k 64D12o31l59e63ž98a80l 2399303940280

"Dá se to tak říct. I díky tomu věříme, že měníme přístup široké veřejnosti ke stravování. Fair není jen kavárna nebo hospoda, jsme spíš něco jako životní styl. Životní styl plný pozitivního a lidského přístupu k životu, životní styl se zájmem o jiné stravování, o aktivní pohyb a umění."

Kdokoliv chce předělávat vlastní zákazníky, skončí špatně..

Proč prostě nenabízí jídlo pro hipstery? Tj. módní bio nebo vegetariánské?

+6/0
13.4.2016 15:48

V86l26a56s62t44a 78S22v29o86b81o70d66a 4159159844

Přejít na veganskou kuchyň to může udělat jenom cvok. Jídlo je buď dobré a nebo zdravé. Jak chudáci žili naši předci když neznali ani veganskou ani vegetariánskou stravu. Tato strava je proti přírodě.

+5/−4
13.4.2016 8:58

T86o24m66á60š 93K61u63t64á85l95e69k 5594326628778

Co to mlejete člověče? Naši předci jedli přinejmenším vegetariánsky (občas i vegansky) naprosto běžně, akorát tomu tak neříkali. Maso byl luxus, který byl na talíři s bídou jednou do týdne a jak vidno, přežili to.

+3/−3
14.4.2016 13:57

M13i37l65a88n 74Š57e43l11i41g63a 7911774793663

Ano, jak rikate, nejedli tak proto, ze by chteli, ale proto ze museli. Jaka byla take tehda delka zivota. Ostatne spousta lidi prezila koncentrak na chlebu a vode a nikdo nebude rikat, te je v poradku se takto stravovat.

+6/0
15.4.2016 6:55

K93a44r25e54l 78N21o66v72o69t11n66y 2321615699660

Nasi predci se v te dobe ovsem z bidou dozivali triceti let, umirali prolezli chorobami a casto bez zubu, a s IQ to taky nebyl zadny zazrak. Mozek a nervova soustava obecne potrebuje pro svuj vyvoj znacne mnozstvi zivocisnych tuku - neni nahoda, ze pokrok ve vede a technice a obecne vyvoj civilizace se zacal zrychlovat teprve pote, co zacalo byt na jidelnicku bezne maso a zivocisne tuky. Mozek je v podstate zivosinymi tuky nasakla houba.

+3/0
15.4.2016 9:45
Foto

M74i28r89o66s18l78a43v 11S25t39e36i52n22e34r 6958124833835

Dovolím si odporovat. Mám prostudované matriky s úmrtními listy mých předků, vesměs na Kutnohorsku mezi 1764 a 1937 a jediné, co překvapí, je vysoká úmrtnost malých dětí. Dospělí však se dožívali mezi 66 a 82 roky, což by ani dnes nevybočovalo ze statistiky. Příčiny úmrtí- vysílení, srdeční slabost, pokud některý zemřel dříve, byl to "zánět střev", tedy asi tyfus. Jeden z mých předků zemřel v 66 na žaludeční rakovinu. Už kolem 1790 byl mezi mými předky i doktor Steiner, takže s IQ také neměli problém.

+4/0
15.4.2016 11:03

M97a91r60t53i15n53a 50Š21i40r67i63l31l51o95v73á 7445663447

Ano mate pravdu, umrtnost deti potom posunie priemernu dlzku zivota pekne nadol. A ze to nie je len domnienka, ale mate to este aj podporene matrikami je luxus :)

+1/0
15.4.2016 15:05

J11a20n70a 87P59r42o98c24h51á68z53k47o72v98á 4824484626766

R^

0/0
15.4.2016 15:12
Foto

J15a30n 22Č46e26r96m47á74k 4479928875407

to je ovšem pouze jedna strana mince... Ano, někteří lidé se dožili relativně normálního věku podobnému dnes. Je i pravda, že velká úmrtnost dětí by statisticky průměrný věk strhla hodně dolů... Ovšem vámi uváděný věk nebyl nijak běžný, většina lidí umírala kolem šedesátky, spíš před dosažením této hranice a většina šedesátníků už byla dost nemocná a zchátralá... Zatímco dnes šedesátníci ještě sportují, pracují a žijí velmi aktivním způsobem života... Mnozí v tomto věku ještě vychovávají své malé děti...

+1/0
17.4.2016 12:25

D78a77n67i61e10l 73S23v20o41b27o53d90a 6115802661919

Super. Ať se daří!

+2/−4
12.4.2016 20:42

J93o63z48e13f 42H95r38i45c32i64š92i72n 4493830940156

Že někdo nabízí zdravé jídlo a chápe to jako poslání super.

Ale chtít v Karviné 105kč za bezmasé menu a nevydělávat tak to je docela neefektivní hobby a radši bych to za úspěch nevydával. A jakožto uvědomelý novinař bych

+11/0
12.4.2016 20:25
Foto

P36e21t89r 74Š79r21a98i18e35r 9523452872757

No teď se mi to nechce hledat ale titulek je jak z Blesku. Každej, kdo žije v Karviné, je guviř a fárá na šachtě? 8-o Není to náhodou tak, že zanedlouho, díky útlumu těžby, budou ty horníky zvát leda do škol do hodin dějepisu?? :-P

+13/0
12.4.2016 16:00

P31a45v44l39í54n80a 82B54u83t96a82n49o31v38á 3454794508708

Držím paní pěsti ať se jí daří, už jen kvůli tomu s jakým nadšením a radostí do toho šla a dělá to.

Jen bych se ráda zastavila u té stravy horníků. Sama mám chlapa na šachtě a myslím, že kdybych mu po šichtě postavila na stůl krém ze zeleného hrášku se sedmikráskama, tak by ho sice snědl, pomyslel by si něco o tom, ze které jahody jsem to spadla a za čtvrt hodiny by vyjedl ledničku:-) Jídelníček, který paní uvádí zní lákavě a chutně, ale není to vhodné jídlo pro někoho, kdo 8,10, 12 hodin denně tvrdě fyzicky pracuje v rubání nebo na čelbě. Vařím pro něj každý den (nebo ob den, pokud je toho víc) a snažím se vařit tak, aby jedl vyváženě, zdravě a zároveň aby to pokrylo fyzickou náročnost jeho zaměstnání. Po týdnu takového jídelníčku, jako je uvedený, by mi asi na té šachtě zkolaboval ;-D

+19/0
12.4.2016 15:44

M56i31l47a64n 89K90l91o22u82č64e40k 9774897609496

Tak nikdo tam neříká, že horník má sníst jen tu polévku, jídleníček je v pohodě, jen zvýšíte množství, tak aby odpovídalo výdeji energie, prostě sní polívku a kupu tagliatele s 250g porcí lososa.

+1/−6
12.4.2016 15:53

A68n10t29o57n42i93n 13B22l60a51z24e16k 4358572817631

Hornik musi jist maso a zapijet to pivem at je silny.

+6/−1
12.4.2016 16:39

M38i84l81a87n 65K38l66o55u53č47e42k 9964277239166

Ano, maso je ten losos, jakožto tučná ryba pro horníka obzvlášť vhodný a o nápojích řeč nebyla, jistě tam prostor pro dobré pivo je.

+2/0
12.4.2016 16:42

A16n31t98o61n37i25n 31B17l75a52z18e85k 4228752837651

Zkus jist tucneho lososa kazdy den.....:-)

+5/0
12.4.2016 16:48

B64a10r11b11o92r18a 71P83e40t43r73o14v93á 3615164944465

Otázkou je, co potom bude jíst zbytek rodiny.... Zase takové platy horníci nemají..

+11/0
12.4.2016 21:01

K45l17á83r35a 94T53r47n17k76o15v44á 3564519534799

Finanční negramotnost, neschopnost řešit zdánlivé konfliktní situace, nedochvilnost a odkládání povinností na poslední chvíli, to jsou ty nejlepší vlastnosti pro podnikání.

+16/0
12.4.2016 15:43
Foto

J68a81n 76Č95e26r22m23á96k 4599258315927

;-D hezký Kláro!... vím, že také podnikáte, takže fajn vtip...

0/0
17.4.2016 12:30

K51a26r23e23l 46P23l48i76n67t98a 9400689568638

Jestli ji to uživí?

+2/−1
12.4.2016 15:12

T93o25m13á37š 36N88e89u93g45e22b83a19u77e34r 1320195340200

Vážení, a co pěkně propečená vepřová kůžička. Ta je chutná i zdravá zároveň.

+10/0
12.4.2016 14:29

L73u59k94á89š 63Š90l96e42h12o76f21e68r 1503189495629

Nic proti ní, vepřové a hovězí můžu ve všech podobách, ale stejně tak si rád pochutnám i na veganském či raw jídle ;-)

+2/−1
12.4.2016 14:41

J27a96n 93K31r88u42p13k57a 4806118395372

Hmm, hned jsem dostal chut na tatarak :-)

+7/0
13.4.2016 8:26

L45u24c54i57e 73N30i94e95r67o14s61t21k39o92v85á 2226811756

Haha já taky a to jsem vegetarián! :D :D

0/0
15.4.2016 14:03

J70a75r68o25m16í34r 25K13u31d40r56n46a 3185620615694

Co je na propečené kůžičce (spálené bílkoviny) tak úchvatně zdravého ?

0/0
16.4.2016 10:15
Foto

J96a86n 32Č62e93r30m22á53k 4939238445817

pochutnáte si!... to je málo?... ;-D!!

A jsme-li u chemického rozboru, co je tak úchvatného na salátu, pěstovaného ve vodném roztoku a několikrát stříkaného proti chorobám a škůdcům?...

To já (nebo mí zákazníci), když si dám králíka s bramborem a okurkovým salátem rozbor nedělám, ale za to vím, čím krmím a hnojím... :-)

0/0
17.4.2016 12:34

V90l94a55s89t75i15m39i62l 67Z30e17l29i42n70a 9979631492319

No, kdyby mi někdo naservíroval polívku se sedmikráskami, tak myslím, že dostanu prudký anální výboj zvaný také jako průjem tak rychle, že mi žádné čakry k čištění v těle nezbudou. A ač sem znamením tyranosaurus v ascendentu s hovniválem jehož měsíční kámen je kosočtvercový vltavín, tak si nemyslím že tohle zrovna lidé v Karviné ocení.

+21/−2
12.4.2016 13:59

A94n98t59o69n94i97n 89B28l80a49z63e25k 4308912887421

Zelina...ze ty se rad poslouchas?!

+5/0
12.4.2016 16:44

A21n35n84a 65K70i13r32š98o11v76á 9796120295333

tedy Vaše poslední věta mě rozebrala ;-D R^

+2/0
12.4.2016 20:30

K32a57r14e72l 27F45a32j30t 5988562981563

je nás 7, všichni jsou dohodáři na malý počet hodin ... přeloženo - je nás 7, na dohodu jsou všichni aby jsme nemuseli platit "odvody", protože na ně, i přes podporu rodiny nemáme. Mít 7 lidí na "dohodu", která je na 300 hodin ročně, znamená, že v průměru hodinu před zavíračkou se hostii ocitají v samoobsluze, kde není žádný personál, protože i ten jeden co na něj vychází směna (7 x 300 hod je tak cca fond pracovní doby jednoho člověka) už ten den musel skončit ;-).

Hele, nic proti koníčku, každý má nějaký, ale netřeba ho vydávat za podnikání. Podnikání je něco co je soběstačné, zaplatí náklady a něco málo zbyde ...

+21/−3
12.4.2016 13:32

L33a89d98a 52N10o25v39a10k 4582723787

můžeš to nabonzovat inspektorátu práce, oni se rádi přisajou...

+1/−5
12.4.2016 13:54

L82u59c91i76e 60N68i28e28r87o98s57t27k15o21v56á 2746531196

Vaše počítání je správné...anebo je zde druhá možnost že zaměstnanci pracují více hodin na černo....

+7/0
13.4.2016 14:20

M90a35r37t65i23n 78S42e10d58l76á63č71e28k 1730589780304

Ještě mi nějak nejde dohromady veganská kuchyně s kousky lososa...

+4/−2
12.4.2016 13:27

M22i35l68a71n 61K79l37o21u57č74e71k 9924417529506

To proto, že nechápete psaný text, ona netvrdí, že jejich kuchyně je čistě veganská viz:

Co návštěvníkům vlastně nabízíte?

Naše jídlo je z velké většiny přirozeně bezlepkové, vaříme vegansky, vegetariánsky, ale přivážíme do Karviné i bio krůtí a hovězí maso z farem místních i vzdálených.

+3/−2
12.4.2016 13:29

M85a90r67t46i50n 27S46e22d43l60á20č51e63k 1250799820674

Děkuji za péči - číst umím. A z toho jsem pochopil, že vaří vegansky a vegetariánsky a to maso jen distribuují dál nebo tak něco... Pak ale tedy nevím, co je na hovězím zdravého, ale už se v tom nebudu rýpat...

+2/−8
12.4.2016 13:38

M35i89l43a49n 84K46l38o54u10č53e65k 9144697169266

Maso obecně je hodnotná potravina, není nezdravé. Nezdravé je mnnožství a nevhodná skladba.

+5/−1
12.4.2016 13:41

M33a23r85t37i16n 22S38e13d75l22á34č21e51k 1380729950764

Pak je celá tahle diskuze zbytečná, protože v podstatě vaří z normálních surovin, ale jinak.

+3/−1
12.4.2016 13:44





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že můžete mít účet bez poplatků s dvěmi embosovanými kartami zdarma?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.