Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když mezi horníky zřídila bistro se zdravým jídlem, měli ji za blázna

Hornickému městu, kde se odjakživa jedl bůček, zabíjačkové lahůdky nebo vepřo knedlo zelo, nabízí zdravé a chutné občerstvení. A není to lehké. Přesto si jde devětadvacetiletá Adéla Illy za svým snem a věří, že překážky a předsudky tamních lidí časem překoná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L43u85c22i73e 78N72i63e28r82o56s11t86k15o13v91á 2866141166

https://www.youtube.com/watch?v=NLdkvEziZUc Když jsem viděla tento díl nešlo nevidět asociace s tímhle "podnikem" :D :D :D

0/0
18.4.2016 17:50

J10o12s83e76f 84V55o48l98f91í45k 4728695889943

Jak někde slyším workshop, tak se mi otevírá kudla v kapse.

+1/0
18.4.2016 11:41

D96a52v33i43d 88F49a50b43i15a50n 1412724937879

Toto ovsem neni podnikani!!Je spousta napadu,ruznych modelu podnikani,ale zakladem vseho je NA SEBE A BRYGANIKY TY PENIZE VYDELAT!!Ja ji mam za blazna.Manzel je asi za vodou,tak ma takovou malou charitu.V

+1/0
17.4.2016 14:05

L60u57c49i29e 31N71i52e73r86o43s82t37k96o92v27á 2246281906

Tak manžel asi platí většinu ale je jasné taky z těch komentářů že se majitelka rozhodla "vycucat" i svého tchána a v době kdy jsem tam chodila já tak tahala peníze i ze svých zákazníků které pokládá za "spřízněné duše" :D :D :D ... v reálu to je tak že je to nechutná manipulátorka která vždy dosáhne svého...dočasu :) ...RvRvRv

0/0
17.4.2016 19:26
Foto

M20i38r27o26s17l94a43v 79S72t20e61i43n42e79r 6148164363965

Zdravé jídlo znamená vyvážené. Bílkoviny , vitaminy, vlákniny v co nejčistší formě. Redukce rizikových potravin, zejména cukru, sladkého ovoce, medu, bílého pečiva. Proto je třeba müsli častěji než jednou za týden nevhodné. Naprotitomu tak haněná vejce, pokud jsou opravdu čerstvá a od slepic z volného výběhu, snadno doplní nedostatek bílkovin. K tomu pak celožitný kvasový chléb. Brambory rozhodně lepší, než knedlík. Sýry typu Romadur nebo tvarůžky jistě zdravější, než tučné camemberty. Zkrátka, živočišných tuků a ztuženého palmového margarinu jíme moc, oleje jsou zpravidla pančovány, takže také pochybné hodnoty. Zelenina ze supermarktu bývá stříkaná chemickými prostředky, takže třeba okurky se musí zásadně oloupat. Salát je pak opravdu zdravý výhradně z vlastní zahrádky, nebo od známého a kontrolovaného zahradníka.

Saláty jsou vůbec největší slabinou české kuchyně- málokde vám nabídnou salát k menu, pokud se tak stane, vidím, že většina jde zpět- Češi si saláty už úplně odvykli.

0/0
15.4.2016 11:18

M57i21l22a48n 75C74o80u79f69a11l 8163667163

Aha, podniká a manžel to financuje. Kdy předpokládá, že bude v zisku bez jeho pomoci. Kde bere přesvědčení, že její suroviny jsou zdravé? Zejména v této době, například rajčata vyhnaná ve sklenících, asi zdravím moc neoplývají.

+4/0
15.4.2016 10:01

K57a24r57e74l 95N49o28v32o13t23n75y 2181935249320

Pokud na to necerpa zadne dotace a radne plati dane a veskere odvody, tak proc ne, holt podnika na vlastni (a manzelovo riziko) a fandim ji. Sice jsem spis masozrout, ale nemam problem si dat jedno dvakrat v tydnu k obedu nejaky salat nebo vegetarianske ci klidne i veganske jidlo. Pokud je dobre pripravene a z kvalitnich surovin, tak byvaji moc dobra.

Ale horniky tam asi nenalaka - z prosteho duvodu: Takove jidlo je fajn pro kancelarske krysy nebo zeny v domacnosti, ale fyzicky pracujici (ale i hodne sportujici) clovek potrebuje spoustu bilkovin a energie, a to ze sedmikrasek nedostane, ani kdyby spasl celou louku.

+6/−1
15.4.2016 9:38

J30a92r64o23m22í17r 91K93u62d26r14n76a 3415290625984

Na trávení masa je potřeba až 70% energie , které maso dá. Tedy je to velmi nehospodárné a ke všemu zatěžuje tělo velkým množstvím odpadních látek hlavně kyselin. Z čeho asi staví tělo slon, žirafa apod. Ti žerou stále stejnou stravu - tedy listí a nemají žádné tuky a dožívají se ve zdraví vysokého věku, než je člověk zabije pro maso.

0/−1
16.4.2016 10:11
Foto

J12a19n 55Č76e35r72m56á91k 4779318615717

ale také zcela jinak postavený trávicí systém a metabolismus... Zkuste krmit tygra trávou a pojde vám... Tygr je prostě jiný a potřebuje jinou stravu... A člověk je také jiný, maso, ale i plody jí odjakživa, je to jeho přirozeností a je na to stavěný... Člověk není a nikdy nebyl pouhý masožravec, ale ani býložravec... Člověk vám přežije na mase i na zrní, ale v obou případech to není ideální a jeho tělo strádá... Člověk požaduje stravu vyváženou a pestrou... Včetně masa...

+3/0
17.4.2016 12:15

M93i25l71a61n 14Š71e75l86i83g45a 7221514443113

No jake bylo "prakvapeni", ze ji celou tuhle saskaradu sponzoruje manzel. Mozna chce mit jen doma pokoj :)

+9/−1
15.4.2016 6:52

J49a81n12a 86P11r28o35c80h56á55z93k21o22v74á 4264384496656

Nedivím se tomu.;-D

+2/0
15.4.2016 15:11

L25u24c71i10e 54N20i61e68r67o58s37t36k31o70v41á 2236301216

Alena Petru Je super že to takhle lidi vidí už jen přes článek....narazit na ni není žádná legrace...kromě toho že je hloupá je i zákeřný narcis R^ ... vetšina "normálních" lidí to pozná ... točí se tam taková sebranka alternativců...co se vymyká normě a v Karviné se už o tom povídá jako o sektě...takové to jejich lákání používají i sekty ... nemluvě o tom že láká (nebo alespon lákala peníze když jsem tam ještě chodila já) peníze ze svých vlastních zákazníků...to udělá málokterý podnikatel už jen kvůli své vlastní pověsti...

+4/0
13.4.2016 18:41

R90a37d49e59k 83D91o96l46e79ž56a25l 2809743700700

"Dá se to tak říct. I díky tomu věříme, že měníme přístup široké veřejnosti ke stravování. Fair není jen kavárna nebo hospoda, jsme spíš něco jako životní styl. Životní styl plný pozitivního a lidského přístupu k životu, životní styl se zájmem o jiné stravování, o aktivní pohyb a umění."

Kdokoliv chce předělávat vlastní zákazníky, skončí špatně..

Proč prostě nenabízí jídlo pro hipstery? Tj. módní bio nebo vegetariánské?

+6/0
13.4.2016 15:48

V95l23a93s44t34a 67S39v85o55b18o73d22a 4889959664

Přejít na veganskou kuchyň to může udělat jenom cvok. Jídlo je buď dobré a nebo zdravé. Jak chudáci žili naši předci když neznali ani veganskou ani vegetariánskou stravu. Tato strava je proti přírodě.

+5/−4
13.4.2016 8:58

T84o89m13á84š 24K29u53t34á85l32e50k 5704276638328

Co to mlejete člověče? Naši předci jedli přinejmenším vegetariánsky (občas i vegansky) naprosto běžně, akorát tomu tak neříkali. Maso byl luxus, který byl na talíři s bídou jednou do týdne a jak vidno, přežili to.

+3/−3
14.4.2016 13:57

M86i11l21a54n 56Š10e69l27i16g27a 7551134803293

Ano, jak rikate, nejedli tak proto, ze by chteli, ale proto ze museli. Jaka byla take tehda delka zivota. Ostatne spousta lidi prezila koncentrak na chlebu a vode a nikdo nebude rikat, te je v poradku se takto stravovat.

+6/0
15.4.2016 6:55

K88a72r67e67l 29N24o89v79o66t20n97y 2741905109800

Nasi predci se v te dobe ovsem z bidou dozivali triceti let, umirali prolezli chorobami a casto bez zubu, a s IQ to taky nebyl zadny zazrak. Mozek a nervova soustava obecne potrebuje pro svuj vyvoj znacne mnozstvi zivocisnych tuku - neni nahoda, ze pokrok ve vede a technice a obecne vyvoj civilizace se zacal zrychlovat teprve pote, co zacalo byt na jidelnicku bezne maso a zivocisne tuky. Mozek je v podstate zivosinymi tuky nasakla houba.

+3/0
15.4.2016 9:45
Foto

M17i45r84o89s19l89a11v 94S54t39e43i13n24e96r 6228364783825

Dovolím si odporovat. Mám prostudované matriky s úmrtními listy mých předků, vesměs na Kutnohorsku mezi 1764 a 1937 a jediné, co překvapí, je vysoká úmrtnost malých dětí. Dospělí však se dožívali mezi 66 a 82 roky, což by ani dnes nevybočovalo ze statistiky. Příčiny úmrtí- vysílení, srdeční slabost, pokud některý zemřel dříve, byl to "zánět střev", tedy asi tyfus. Jeden z mých předků zemřel v 66 na žaludeční rakovinu. Už kolem 1790 byl mezi mými předky i doktor Steiner, takže s IQ také neměli problém.

+4/0
15.4.2016 11:03

M61a62r98t76i83n20a 89Š14i82r24i79l51l19o21v30á 7755953507

Ano mate pravdu, umrtnost deti potom posunie priemernu dlzku zivota pekne nadol. A ze to nie je len domnienka, ale mate to este aj podporene matrikami je luxus :)

+1/0
15.4.2016 15:05

J75a67n70a 16P82r49o20c16h89á98z81k11o55v47á 4484894286476

R^

0/0
15.4.2016 15:12
Foto

J83a71n 16Č59e68r78m84á20k 4569808165277

to je ovšem pouze jedna strana mince... Ano, někteří lidé se dožili relativně normálního věku podobnému dnes. Je i pravda, že velká úmrtnost dětí by statisticky průměrný věk strhla hodně dolů... Ovšem vámi uváděný věk nebyl nijak běžný, většina lidí umírala kolem šedesátky, spíš před dosažením této hranice a většina šedesátníků už byla dost nemocná a zchátralá... Zatímco dnes šedesátníci ještě sportují, pracují a žijí velmi aktivním způsobem života... Mnozí v tomto věku ještě vychovávají své malé děti...

+1/0
17.4.2016 12:25

D24a14n10i86e67l 43S40v84o93b38o69d11a 6705792961929

Super. Ať se daří!

+2/−4
12.4.2016 20:42

J24o97z49e62f 72H81r85i77c13i91š95i63n 4553230690346

Že někdo nabízí zdravé jídlo a chápe to jako poslání super.

Ale chtít v Karviné 105kč za bezmasé menu a nevydělávat tak to je docela neefektivní hobby a radši bych to za úspěch nevydával. A jakožto uvědomelý novinař bych

+11/0
12.4.2016 20:25
Foto

P95e42t28r 74Š82r40a42i47e12r 9603142522857

No teď se mi to nechce hledat ale titulek je jak z Blesku. Každej, kdo žije v Karviné, je guviř a fárá na šachtě? 8-o Není to náhodou tak, že zanedlouho, díky útlumu těžby, budou ty horníky zvát leda do škol do hodin dějepisu?? :-P

+13/0
12.4.2016 16:00

P22a31v98l77í24n40a 59B87u90t29a73n50o37v15á 3804654378918

Držím paní pěsti ať se jí daří, už jen kvůli tomu s jakým nadšením a radostí do toho šla a dělá to.

Jen bych se ráda zastavila u té stravy horníků. Sama mám chlapa na šachtě a myslím, že kdybych mu po šichtě postavila na stůl krém ze zeleného hrášku se sedmikráskama, tak by ho sice snědl, pomyslel by si něco o tom, ze které jahody jsem to spadla a za čtvrt hodiny by vyjedl ledničku:-) Jídelníček, který paní uvádí zní lákavě a chutně, ale není to vhodné jídlo pro někoho, kdo 8,10, 12 hodin denně tvrdě fyzicky pracuje v rubání nebo na čelbě. Vařím pro něj každý den (nebo ob den, pokud je toho víc) a snažím se vařit tak, aby jedl vyváženě, zdravě a zároveň aby to pokrylo fyzickou náročnost jeho zaměstnání. Po týdnu takového jídelníčku, jako je uvedený, by mi asi na té šachtě zkolaboval ;-D

+19/0
12.4.2016 15:44

M96i73l23a86n 10K55l11o59u95č32e66k 9314397449836

Tak nikdo tam neříká, že horník má sníst jen tu polévku, jídleníček je v pohodě, jen zvýšíte množství, tak aby odpovídalo výdeji energie, prostě sní polívku a kupu tagliatele s 250g porcí lososa.

+1/−6
12.4.2016 15:53

A26n98t49o20n51i34n 23B91l20a64z82e39k 4828622667901

Hornik musi jist maso a zapijet to pivem at je silny.

+6/−1
12.4.2016 16:39

M20i96l78a48n 25K92l24o57u84č89e23k 9834577389946

Ano, maso je ten losos, jakožto tučná ryba pro horníka obzvlášť vhodný a o nápojích řeč nebyla, jistě tam prostor pro dobré pivo je.

+2/0
12.4.2016 16:42

A95n17t29o96n69i96n 48B37l52a86z32e88k 4728182457451

Zkus jist tucneho lososa kazdy den.....:-)

+5/0
12.4.2016 16:48

B75a65r49b13o64r47a 34P86e47t59r33o26v36á 3765384114955

Otázkou je, co potom bude jíst zbytek rodiny.... Zase takové platy horníci nemají..

+11/0
12.4.2016 21:01

K80l35á11r87a 66T58r71n23k36o81v98á 3864499374349

Finanční negramotnost, neschopnost řešit zdánlivé konfliktní situace, nedochvilnost a odkládání povinností na poslední chvíli, to jsou ty nejlepší vlastnosti pro podnikání.

+16/0
12.4.2016 15:43
Foto

J95a26n 14Č48e21r61m38á56k 4149638585457

;-D hezký Kláro!... vím, že také podnikáte, takže fajn vtip...

0/0
17.4.2016 12:30

K20a11r76e29l 69P95l22i44n17t48a 9640509648608

Jestli ji to uživí?

+2/−1
12.4.2016 15:12

T46o16m75á20š 60N64e60u46g76e97b51a42u83e90r 1410235480590

Vážení, a co pěkně propečená vepřová kůžička. Ta je chutná i zdravá zároveň.

+10/0
12.4.2016 14:29

L18u63k89á70š 97Š19l30e67h38o82f81e96r 1983569215739

Nic proti ní, vepřové a hovězí můžu ve všech podobách, ale stejně tak si rád pochutnám i na veganském či raw jídle ;-)

+2/−1
12.4.2016 14:41

J94a67n 56K81r35u59p45k26a 4816928975692

Hmm, hned jsem dostal chut na tatarak :-)

+7/0
13.4.2016 8:26

L12u33c56i32e 36N25i10e36r61o66s56t69k93o61v36á 2556391236

Haha já taky a to jsem vegetarián! :D :D

0/0
15.4.2016 14:03

J58a12r93o41m66í37r 85K23u86d60r80n64a 3215620915474

Co je na propečené kůžičce (spálené bílkoviny) tak úchvatně zdravého ?

0/0
16.4.2016 10:15
Foto

J74a40n 23Č78e72r52m33á84k 4589948405947

pochutnáte si!... to je málo?... ;-D!!

A jsme-li u chemického rozboru, co je tak úchvatného na salátu, pěstovaného ve vodném roztoku a několikrát stříkaného proti chorobám a škůdcům?...

To já (nebo mí zákazníci), když si dám králíka s bramborem a okurkovým salátem rozbor nedělám, ale za to vím, čím krmím a hnojím... :-)

0/0
17.4.2016 12:34

V25l77a88s51t64i54m46i67l 56Z53e31l62i90n69a 9869241222749

No, kdyby mi někdo naservíroval polívku se sedmikráskami, tak myslím, že dostanu prudký anální výboj zvaný také jako průjem tak rychle, že mi žádné čakry k čištění v těle nezbudou. A ač sem znamením tyranosaurus v ascendentu s hovniválem jehož měsíční kámen je kosočtvercový vltavín, tak si nemyslím že tohle zrovna lidé v Karviné ocení.

+21/−2
12.4.2016 13:59

A16n74t15o81n98i44n 17B64l82a45z32e30k 4888422517371

Zelina...ze ty se rad poslouchas?!

+5/0
12.4.2016 16:44

A28n55n64a 65K85i32r21š37o91v37á 9716650355513

tedy Vaše poslední věta mě rozebrala ;-D R^

+2/0
12.4.2016 20:30

K88a42r25e70l 79F28a30j19t 5138822681653

je nás 7, všichni jsou dohodáři na malý počet hodin ... přeloženo - je nás 7, na dohodu jsou všichni aby jsme nemuseli platit "odvody", protože na ně, i přes podporu rodiny nemáme. Mít 7 lidí na "dohodu", která je na 300 hodin ročně, znamená, že v průměru hodinu před zavíračkou se hostii ocitají v samoobsluze, kde není žádný personál, protože i ten jeden co na něj vychází směna (7 x 300 hod je tak cca fond pracovní doby jednoho člověka) už ten den musel skončit ;-).

Hele, nic proti koníčku, každý má nějaký, ale netřeba ho vydávat za podnikání. Podnikání je něco co je soběstačné, zaplatí náklady a něco málo zbyde ...

+21/−3
12.4.2016 13:32

L20a38d12a 73N17o98v41a11k 4362443867

můžeš to nabonzovat inspektorátu práce, oni se rádi přisajou...

+1/−5
12.4.2016 13:54

L92u28c50i18e 29N58i86e16r24o36s20t78k95o78v98á 2106361656

Vaše počítání je správné...anebo je zde druhá možnost že zaměstnanci pracují více hodin na černo....

+7/0
13.4.2016 14:20

M48a36r44t56i81n 49S51e71d81l97á69č91e27k 1520579400874

Ještě mi nějak nejde dohromady veganská kuchyně s kousky lososa...

+4/−2
12.4.2016 13:27

M35i91l35a11n 67K94l62o20u77č14e24k 9754627389126

To proto, že nechápete psaný text, ona netvrdí, že jejich kuchyně je čistě veganská viz:

Co návštěvníkům vlastně nabízíte?

Naše jídlo je z velké většiny přirozeně bezlepkové, vaříme vegansky, vegetariánsky, ale přivážíme do Karviné i bio krůtí a hovězí maso z farem místních i vzdálených.

+3/−2
12.4.2016 13:29

M62a12r35t18i30n 53S91e16d60l47á19č45e44k 1420379500854

Děkuji za péči - číst umím. A z toho jsem pochopil, že vaří vegansky a vegetariánsky a to maso jen distribuují dál nebo tak něco... Pak ale tedy nevím, co je na hovězím zdravého, ale už se v tom nebudu rýpat...

+2/−8
12.4.2016 13:38

M77i35l51a69n 47K40l55o11u42č87e86k 9854417939776

Maso obecně je hodnotná potravina, není nezdravé. Nezdravé je mnnožství a nevhodná skladba.

+5/−1
12.4.2016 13:41

M83a93r39t88i50n 94S37e62d27l71á80č19e61k 1430259100414

Pak je celá tahle diskuze zbytečná, protože v podstatě vaří z normálních surovin, ale jinak.

+3/−1
12.4.2016 13:44





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že cestovní pojištění vás chrání proti vysokým výlohám na léčení v zahraničí?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.