Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když mezi horníky zřídila bistro se zdravým jídlem, měli ji za blázna

Hornickému městu, kde se odjakživa jedl bůček, zabíjačkové lahůdky nebo vepřo knedlo zelo, nabízí zdravé a chutné občerstvení. A není to lehké. Přesto si jde devětadvacetiletá Adéla Illy za svým snem a věří, že překážky a předsudky tamních lidí časem překoná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L79u30c26i63e 14N78i42e26r36o60s68t93k52o95v90á 2656511326

https://www.youtube.com/watch?v=NLdkvEziZUc Když jsem viděla tento díl nešlo nevidět asociace s tímhle "podnikem" :D :D :D

0/0
18.4.2016 17:50

J55o33s54e65f 73V41o48l97f14í23k 4188815679683

Jak někde slyším workshop, tak se mi otevírá kudla v kapse.

+1/0
18.4.2016 11:41

D55a37v28i10d 46F56a11b17i35a75n 1492174827679

Toto ovsem neni podnikani!!Je spousta napadu,ruznych modelu podnikani,ale zakladem vseho je NA SEBE A BRYGANIKY TY PENIZE VYDELAT!!Ja ji mam za blazna.Manzel je asi za vodou,tak ma takovou malou charitu.V

+1/0
17.4.2016 14:05

L83u25c36i74e 75N96i17e50r88o64s73t41k58o54v87á 2596611296

Tak manžel asi platí většinu ale je jasné taky z těch komentářů že se majitelka rozhodla "vycucat" i svého tchána a v době kdy jsem tam chodila já tak tahala peníze i ze svých zákazníků které pokládá za "spřízněné duše" :D :D :D ... v reálu to je tak že je to nechutná manipulátorka která vždy dosáhne svého...dočasu :) ...RvRvRv

0/0
17.4.2016 19:26
Foto

M29i94r48o81s81l82a82v 62S93t76e27i47n73e94r 6908954963865

Zdravé jídlo znamená vyvážené. Bílkoviny , vitaminy, vlákniny v co nejčistší formě. Redukce rizikových potravin, zejména cukru, sladkého ovoce, medu, bílého pečiva. Proto je třeba müsli častěji než jednou za týden nevhodné. Naprotitomu tak haněná vejce, pokud jsou opravdu čerstvá a od slepic z volného výběhu, snadno doplní nedostatek bílkovin. K tomu pak celožitný kvasový chléb. Brambory rozhodně lepší, než knedlík. Sýry typu Romadur nebo tvarůžky jistě zdravější, než tučné camemberty. Zkrátka, živočišných tuků a ztuženého palmového margarinu jíme moc, oleje jsou zpravidla pančovány, takže také pochybné hodnoty. Zelenina ze supermarktu bývá stříkaná chemickými prostředky, takže třeba okurky se musí zásadně oloupat. Salát je pak opravdu zdravý výhradně z vlastní zahrádky, nebo od známého a kontrolovaného zahradníka.

Saláty jsou vůbec největší slabinou české kuchyně- málokde vám nabídnou salát k menu, pokud se tak stane, vidím, že většina jde zpět- Češi si saláty už úplně odvykli.

0/0
15.4.2016 11:18

M42i42l60a84n 91C71o21u91f34a69l 8583937653

Aha, podniká a manžel to financuje. Kdy předpokládá, že bude v zisku bez jeho pomoci. Kde bere přesvědčení, že její suroviny jsou zdravé? Zejména v této době, například rajčata vyhnaná ve sklenících, asi zdravím moc neoplývají.

+4/0
15.4.2016 10:01

K46a20r74e74l 34N23o95v64o73t55n55y 2121675679160

Pokud na to necerpa zadne dotace a radne plati dane a veskere odvody, tak proc ne, holt podnika na vlastni (a manzelovo riziko) a fandim ji. Sice jsem spis masozrout, ale nemam problem si dat jedno dvakrat v tydnu k obedu nejaky salat nebo vegetarianske ci klidne i veganske jidlo. Pokud je dobre pripravene a z kvalitnich surovin, tak byvaji moc dobra.

Ale horniky tam asi nenalaka - z prosteho duvodu: Takove jidlo je fajn pro kancelarske krysy nebo zeny v domacnosti, ale fyzicky pracujici (ale i hodne sportujici) clovek potrebuje spoustu bilkovin a energie, a to ze sedmikrasek nedostane, ani kdyby spasl celou louku.

+6/−1
15.4.2016 9:38

J80a90r77o63m76í69r 22K87u34d38r98n51a 3935490505324

Na trávení masa je potřeba až 70% energie , které maso dá. Tedy je to velmi nehospodárné a ke všemu zatěžuje tělo velkým množstvím odpadních látek hlavně kyselin. Z čeho asi staví tělo slon, žirafa apod. Ti žerou stále stejnou stravu - tedy listí a nemají žádné tuky a dožívají se ve zdraví vysokého věku, než je člověk zabije pro maso.

0/−1
16.4.2016 10:11
Foto

J77a12n 15Č15e55r48m34á41k 4129408495317

ale také zcela jinak postavený trávicí systém a metabolismus... Zkuste krmit tygra trávou a pojde vám... Tygr je prostě jiný a potřebuje jinou stravu... A člověk je také jiný, maso, ale i plody jí odjakživa, je to jeho přirozeností a je na to stavěný... Člověk není a nikdy nebyl pouhý masožravec, ale ani býložravec... Člověk vám přežije na mase i na zrní, ale v obou případech to není ideální a jeho tělo strádá... Člověk požaduje stravu vyváženou a pestrou... Včetně masa...

+3/0
17.4.2016 12:15

M66i84l60a78n 74Š55e28l78i23g56a 7351974403393

No jake bylo "prakvapeni", ze ji celou tuhle saskaradu sponzoruje manzel. Mozna chce mit jen doma pokoj :)

+9/−1
15.4.2016 6:52

J83a96n69a 45P36r52o84c31h27á13z26k72o66v39á 4684104616706

Nedivím se tomu.;-D

+2/0
15.4.2016 15:11

L64u66c49i98e 95N96i20e54r27o82s46t26k33o40v58á 2366691206

Alena Petru Je super že to takhle lidi vidí už jen přes článek....narazit na ni není žádná legrace...kromě toho že je hloupá je i zákeřný narcis R^ ... vetšina "normálních" lidí to pozná ... točí se tam taková sebranka alternativců...co se vymyká normě a v Karviné se už o tom povídá jako o sektě...takové to jejich lákání používají i sekty ... nemluvě o tom že láká (nebo alespon lákala peníze když jsem tam ještě chodila já) peníze ze svých vlastních zákazníků...to udělá málokterý podnikatel už jen kvůli své vlastní pověsti...

+4/0
13.4.2016 18:41

R84a75d42e19k 91D82o87l90e42ž48a13l 2429563950530

"Dá se to tak říct. I díky tomu věříme, že měníme přístup široké veřejnosti ke stravování. Fair není jen kavárna nebo hospoda, jsme spíš něco jako životní styl. Životní styl plný pozitivního a lidského přístupu k životu, životní styl se zájmem o jiné stravování, o aktivní pohyb a umění."

Kdokoliv chce předělávat vlastní zákazníky, skončí špatně..

Proč prostě nenabízí jídlo pro hipstery? Tj. módní bio nebo vegetariánské?

+6/0
13.4.2016 15:48

V18l34a73s98t24a 96S18v73o70b85o45d31a 4319169164

Přejít na veganskou kuchyň to může udělat jenom cvok. Jídlo je buď dobré a nebo zdravé. Jak chudáci žili naši předci když neznali ani veganskou ani vegetariánskou stravu. Tato strava je proti přírodě.

+5/−4
13.4.2016 8:58

T28o49m55á32š 82K38u40t15á39l78e88k 5214306768448

Co to mlejete člověče? Naši předci jedli přinejmenším vegetariánsky (občas i vegansky) naprosto běžně, akorát tomu tak neříkali. Maso byl luxus, který byl na talíři s bídou jednou do týdne a jak vidno, přežili to.

+3/−3
14.4.2016 13:57

M35i10l57a35n 89Š90e55l93i23g23a 7401674183453

Ano, jak rikate, nejedli tak proto, ze by chteli, ale proto ze museli. Jaka byla take tehda delka zivota. Ostatne spousta lidi prezila koncentrak na chlebu a vode a nikdo nebude rikat, te je v poradku se takto stravovat.

+6/0
15.4.2016 6:55

K91a67r90e81l 67N76o27v96o34t73n47y 2111155349530

Nasi predci se v te dobe ovsem z bidou dozivali triceti let, umirali prolezli chorobami a casto bez zubu, a s IQ to taky nebyl zadny zazrak. Mozek a nervova soustava obecne potrebuje pro svuj vyvoj znacne mnozstvi zivocisnych tuku - neni nahoda, ze pokrok ve vede a technice a obecne vyvoj civilizace se zacal zrychlovat teprve pote, co zacalo byt na jidelnicku bezne maso a zivocisne tuky. Mozek je v podstate zivosinymi tuky nasakla houba.

+3/0
15.4.2016 9:45
Foto

M91i24r78o43s65l55a65v 41S20t84e38i83n23e55r 6738564473485

Dovolím si odporovat. Mám prostudované matriky s úmrtními listy mých předků, vesměs na Kutnohorsku mezi 1764 a 1937 a jediné, co překvapí, je vysoká úmrtnost malých dětí. Dospělí však se dožívali mezi 66 a 82 roky, což by ani dnes nevybočovalo ze statistiky. Příčiny úmrtí- vysílení, srdeční slabost, pokud některý zemřel dříve, byl to "zánět střev", tedy asi tyfus. Jeden z mých předků zemřel v 66 na žaludeční rakovinu. Už kolem 1790 byl mezi mými předky i doktor Steiner, takže s IQ také neměli problém.

+4/0
15.4.2016 11:03

M59a45r65t74i79n62a 68Š97i42r41i66l52l31o23v37á 7955873497

Ano mate pravdu, umrtnost deti potom posunie priemernu dlzku zivota pekne nadol. A ze to nie je len domnienka, ale mate to este aj podporene matrikami je luxus :)

+1/0
15.4.2016 15:05

J92a65n12a 21P47r75o76c13h34á21z70k41o91v63á 4614724316206

R^

0/0
15.4.2016 15:12
Foto

J96a28n 66Č41e93r15m20á98k 4659398325697

to je ovšem pouze jedna strana mince... Ano, někteří lidé se dožili relativně normálního věku podobnému dnes. Je i pravda, že velká úmrtnost dětí by statisticky průměrný věk strhla hodně dolů... Ovšem vámi uváděný věk nebyl nijak běžný, většina lidí umírala kolem šedesátky, spíš před dosažením této hranice a většina šedesátníků už byla dost nemocná a zchátralá... Zatímco dnes šedesátníci ještě sportují, pracují a žijí velmi aktivním způsobem života... Mnozí v tomto věku ještě vychovávají své malé děti...

+1/0
17.4.2016 12:25

D84a79n24i17e13l 26S34v31o48b77o35d85a 6965652861949

Super. Ať se daří!

+2/−4
12.4.2016 20:42

J65o89z49e96f 12H66r64i94c84i40š91i80n 4113500560196

Že někdo nabízí zdravé jídlo a chápe to jako poslání super.

Ale chtít v Karviné 105kč za bezmasé menu a nevydělávat tak to je docela neefektivní hobby a radši bych to za úspěch nevydával. A jakožto uvědomelý novinař bych

+11/0
12.4.2016 20:25
Foto

P70e39t15r 59Š41r35a33i39e13r 9463392822207

No teď se mi to nechce hledat ale titulek je jak z Blesku. Každej, kdo žije v Karviné, je guviř a fárá na šachtě? 8-o Není to náhodou tak, že zanedlouho, díky útlumu těžby, budou ty horníky zvát leda do škol do hodin dějepisu?? :-P

+13/0
12.4.2016 16:00

P63a24v69l82í71n30a 40B53u35t13a96n84o58v27á 3624284328648

Držím paní pěsti ať se jí daří, už jen kvůli tomu s jakým nadšením a radostí do toho šla a dělá to.

Jen bych se ráda zastavila u té stravy horníků. Sama mám chlapa na šachtě a myslím, že kdybych mu po šichtě postavila na stůl krém ze zeleného hrášku se sedmikráskama, tak by ho sice snědl, pomyslel by si něco o tom, ze které jahody jsem to spadla a za čtvrt hodiny by vyjedl ledničku:-) Jídelníček, který paní uvádí zní lákavě a chutně, ale není to vhodné jídlo pro někoho, kdo 8,10, 12 hodin denně tvrdě fyzicky pracuje v rubání nebo na čelbě. Vařím pro něj každý den (nebo ob den, pokud je toho víc) a snažím se vařit tak, aby jedl vyváženě, zdravě a zároveň aby to pokrylo fyzickou náročnost jeho zaměstnání. Po týdnu takového jídelníčku, jako je uvedený, by mi asi na té šachtě zkolaboval ;-D

+19/0
12.4.2016 15:44

M83i82l49a55n 14K84l85o54u18č79e77k 9674957169326

Tak nikdo tam neříká, že horník má sníst jen tu polévku, jídleníček je v pohodě, jen zvýšíte množství, tak aby odpovídalo výdeji energie, prostě sní polívku a kupu tagliatele s 250g porcí lososa.

+1/−6
12.4.2016 15:53

A68n61t11o88n43i71n 66B45l54a56z69e32k 4878202947791

Hornik musi jist maso a zapijet to pivem at je silny.

+6/−1
12.4.2016 16:39

M13i98l48a53n 34K92l11o95u46č28e87k 9474897969306

Ano, maso je ten losos, jakožto tučná ryba pro horníka obzvlášť vhodný a o nápojích řeč nebyla, jistě tam prostor pro dobré pivo je.

+2/0
12.4.2016 16:42

A27n21t40o49n46i83n 60B35l57a60z23e87k 4538242517231

Zkus jist tucneho lososa kazdy den.....:-)

+5/0
12.4.2016 16:48

B86a71r34b31o96r73a 28P21e72t81r96o88v94á 3275424524535

Otázkou je, co potom bude jíst zbytek rodiny.... Zase takové platy horníci nemají..

+11/0
12.4.2016 21:01

K59l32á13r10a 72T14r81n82k81o37v22á 3834559264459

Finanční negramotnost, neschopnost řešit zdánlivé konfliktní situace, nedochvilnost a odkládání povinností na poslední chvíli, to jsou ty nejlepší vlastnosti pro podnikání.

+16/0
12.4.2016 15:43
Foto

J20a69n 36Č34e12r53m16á75k 4969538775217

;-D hezký Kláro!... vím, že také podnikáte, takže fajn vtip...

0/0
17.4.2016 12:30

K61a62r61e39l 49P49l15i55n34t56a 9950549298798

Jestli ji to uživí?

+2/−1
12.4.2016 15:12

T71o74m69á28š 48N67e98u24g17e67b15a58u95e37r 1240215430720

Vážení, a co pěkně propečená vepřová kůžička. Ta je chutná i zdravá zároveň.

+10/0
12.4.2016 14:29

L47u12k38á75š 16Š39l68e16h43o63f81e58r 1393869835959

Nic proti ní, vepřové a hovězí můžu ve všech podobách, ale stejně tak si rád pochutnám i na veganském či raw jídle ;-)

+2/−1
12.4.2016 14:41

J96a80n 29K11r98u57p41k89a 4876908215112

Hmm, hned jsem dostal chut na tatarak :-)

+7/0
13.4.2016 8:26

L81u16c41i27e 87N89i94e33r52o56s62t36k54o10v65á 2706471106

Haha já taky a to jsem vegetarián! :D :D

0/0
15.4.2016 14:03

J37a46r52o61m72í41r 62K13u85d63r15n40a 3945860375684

Co je na propečené kůžičce (spálené bílkoviny) tak úchvatně zdravého ?

0/0
16.4.2016 10:15
Foto

J57a12n 73Č93e66r28m85á12k 4899658625407

pochutnáte si!... to je málo?... ;-D!!

A jsme-li u chemického rozboru, co je tak úchvatného na salátu, pěstovaného ve vodném roztoku a několikrát stříkaného proti chorobám a škůdcům?...

To já (nebo mí zákazníci), když si dám králíka s bramborem a okurkovým salátem rozbor nedělám, ale za to vím, čím krmím a hnojím... :-)

0/0
17.4.2016 12:34

V20l13a34s87t43i34m64i66l 10Z25e44l92i27n60a 9539521712789

No, kdyby mi někdo naservíroval polívku se sedmikráskami, tak myslím, že dostanu prudký anální výboj zvaný také jako průjem tak rychle, že mi žádné čakry k čištění v těle nezbudou. A ač sem znamením tyranosaurus v ascendentu s hovniválem jehož měsíční kámen je kosočtvercový vltavín, tak si nemyslím že tohle zrovna lidé v Karviné ocení.

+21/−2
12.4.2016 13:59

A24n98t33o68n45i59n 40B52l22a98z76e93k 4588982477951

Zelina...ze ty se rad poslouchas?!

+5/0
12.4.2016 16:44

A84n10n61a 25K74i41r56š27o65v33á 9246400685123

tedy Vaše poslední věta mě rozebrala ;-D R^

+2/0
12.4.2016 20:30

K61a84r85e55l 71F45a79j65t 5598622181283

je nás 7, všichni jsou dohodáři na malý počet hodin ... přeloženo - je nás 7, na dohodu jsou všichni aby jsme nemuseli platit "odvody", protože na ně, i přes podporu rodiny nemáme. Mít 7 lidí na "dohodu", která je na 300 hodin ročně, znamená, že v průměru hodinu před zavíračkou se hostii ocitají v samoobsluze, kde není žádný personál, protože i ten jeden co na něj vychází směna (7 x 300 hod je tak cca fond pracovní doby jednoho člověka) už ten den musel skončit ;-).

Hele, nic proti koníčku, každý má nějaký, ale netřeba ho vydávat za podnikání. Podnikání je něco co je soběstačné, zaplatí náklady a něco málo zbyde ...

+21/−3
12.4.2016 13:32

L34a41d96a 63N64o14v49a14k 4602763577

můžeš to nabonzovat inspektorátu práce, oni se rádi přisajou...

+1/−5
12.4.2016 13:54

L22u79c76i13e 47N67i83e44r64o21s65t81k20o70v44á 2676771926

Vaše počítání je správné...anebo je zde druhá možnost že zaměstnanci pracují více hodin na černo....

+7/0
13.4.2016 14:20

M33a24r74t69i12n 94S76e60d15l69á15č21e43k 1700639300304

Ještě mi nějak nejde dohromady veganská kuchyně s kousky lososa...

+4/−2
12.4.2016 13:27

M50i31l41a28n 88K12l49o38u51č31e92k 9394797309486

To proto, že nechápete psaný text, ona netvrdí, že jejich kuchyně je čistě veganská viz:

Co návštěvníkům vlastně nabízíte?

Naše jídlo je z velké většiny přirozeně bezlepkové, vaříme vegansky, vegetariánsky, ale přivážíme do Karviné i bio krůtí a hovězí maso z farem místních i vzdálených.

+3/−2
12.4.2016 13:29

M38a47r77t65i85n 77S21e97d20l24á52č18e74k 1610269880304

Děkuji za péči - číst umím. A z toho jsem pochopil, že vaří vegansky a vegetariánsky a to maso jen distribuují dál nebo tak něco... Pak ale tedy nevím, co je na hovězím zdravého, ale už se v tom nebudu rýpat...

+2/−8
12.4.2016 13:38

M15i10l39a56n 43K32l69o93u53č28e80k 9624577719136

Maso obecně je hodnotná potravina, není nezdravé. Nezdravé je mnnožství a nevhodná skladba.

+5/−1
12.4.2016 13:41

M30a75r69t22i76n 34S50e10d12l91á92č49e32k 1250709260534

Pak je celá tahle diskuze zbytečná, protože v podstatě vaří z normálních surovin, ale jinak.

+3/−1
12.4.2016 13:44





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že pokud je vám cizí řidič způsobí škodu, může likvidaci pojistné události vyřídit vaše pojišťovna nikoli jeho?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.