- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zlí kolchozníci, zakomplexovaní manuálové z VŠ (údržbáři, mistři z laboratoří atd) kteří si jako vedoucí na chmelové brigáge zvyšovlali ego, bolševická propaganda filmu Starci na chmelu...
Ještě že už je to za námi (a ještě že naše děti už to nepotká)
Teď už není potřeba tolik brigádníků, na poli jezdí automatické strhávače a brigádníci po nich jen dočišťují pole; česačka taky zvládne většinu práce, tak stačí jen navěsit a trochu přebrat. Kdysi se česalo ručně na poli, ale největší dřina byla ještě později, kdy ruční strhávači "krmili" česačky (tehdy si pamatuji 1100Kč/tři týdny-už ne já, ale mladší). Dříve to byly povinné akce pro studenty s trochou zábavy, pak trochu lépe placené (ale delší směny). Dnes by mne na chmel za těch starších podmínek nikdo nedostal.
před 20 lety jsem na chmelu odmakal troje prázdniny a vzpomínám na to s úsměvem a lehkým sentimentem a to přesto, že z nás zemědělci ze Sulejovic takřka dřeli kůži.
15 dnů po 16 hodinách, žádné příplatky za přesčasy, žádné víkendové dny. prostě jsme jeli na sklizeň a makal se. nástup v 5:45, konec těsně před 22.hodinou, tři přestávky za den na jídlo na 10, 20, 10 minut, žádné cígo nebo spánek. česačky jely nonstop, štoky chmelu svážely traktory že třech různých polí. spali jsme po deseti, jedna sprcha na dvanáct chlapů, teplá voda tekla jen prvním pár, co si to "vystříhali". přesto jsme měli neuvěřitelnou schopnost se za pár minut dát do cajku a sedět v hospodě do jedné, do dvou (občas i déle), pokamarádit se s holkama a ráno před šestou být u stroje. dnes to nechápu :-)
tehdy mi 4500 kaček za 15 dnů práce přišlo fajn, ale když to člověk přepočte na tři týdny klasických směn, nebyl to zas takový šlágr. ale jsou to hezké vzpomínky a člověk na vejšce čas tak neřešil.
každopádně madam z personální agentury, na jejíž objednávku byl článek sepsán, bych doporučil aby si to na pár dnů zkusila. asi by tak nemachrovalar, že to není otročina...
tak se nedelalo jen v sulejovicih ale vsude. a nedelali tak jen prichozi brigadnici, ale i mistni zemedelci. ale ti jsou na to zvykli, ze v sezone to tak proste je }kobajny taky jezdi skoro do pulnoci) a v zime je zase veget
a neni to otrocina. je to normalni malo kvalifikovana prace. nebo jak by mela vypadat sklizen chmele, aby to nebyla otrocina
Jako VS student jsem byl na chemlu kazdy rok s kamarady a bylo to neskutecne vyvrcholeni prazdnin. Parada. Popilo se kaudy den, posedelo s holkami a kamosi a nikdy na to nezapomenu. Tyto pracovni akce a zazitky bych nevymenil za nic...
Musím se tomu smát. S Chmeldou jsme byli na chmelu... ano, vydělali jsme si za dva týdny cca 12 tisíc, což pro nás byly tenkrát obrovské peníze, ale makali jsme denně 14 hodin :). A všichni jezeďáci se nám smáli, jak s náma agentura vymetá, že na hodinu jí družstvo platí 150 Kč a nám dávají 60 :))). Zkušenost to byla...
Chmel byla nechutná otročina ve vesnici kde vám i pivo donesli jen s velkým odporem.
Dnes máme ale naštěstí tržní ekonomiku, takže co si chmelaři zaplatí, to od brigádníků dostanou.
Už žádné nevonictví - že vás vyrazí z vysoké školy ještě před prvním semestrem pokud se na chmel nedostavíte nebo budete na povinné chmelové brigádě soudruhy zemědělce zlobit.
Kde jste žil? V Ugandě, v Mali... Přečtěte si i jiné příspěvky, kde na chmel lidé vzpomínají rádi. Vám asi nějaký vesnický jezedák přebral holku, či co.
Asi PR článek http://www.chmelda.cz
A tam si toho v recenzích počtu daleko víc a moc růžově tu brigádu nepopisují.
Jasne prvni nekoho brigada a taky posledni po takovym zazitku Mu to pak zneguje praci a jde radsi na pracak
Ano muselo se tam z povinnosti to ubytovani a hygiena nic moc,jidlo celkem uslo jak kdy. Ale ty krasne noce ze spoluzackama a nejenom s nimi to bohate vynahradili.Kdybych mohl vratit cas tak jedu hned. Krasne vzpominky.
jo jo, taky si občas vzpomenu na vystoupení Petra Nováka v malým sálku nad začouzenou hospodou na přelomu šedesátých a sedmdesátých let v jakési chmelařské vísce..........
Zaujalo mne, jak se paní Urbancová raději nezmiňuje o třech základních věcech, které zájem o chmelovou brigádu ovlivňují. Jsou to - kvalita ubytování, kvalita stravy a hygienické zázemí.
Když jsme za totáče jezdili povinně na chmel, spali jsme po třiceti na půdách sušáren chmele a nějakých skladů, k snídani byl čaj a dva rohlíky, k obědu bývala kolínka s hnědou omáčkou a nebo rajskou s několika vlákny masa, večer taveňák se suchým chlebem a na mytí bylo pro všechny na dvoře kovové koryto, asi tak 5 metrů dlouhé + dva kohoutky se studenou vodou. Pěkně nás to štvalo, ale museli jsme tam z povinnosti.
Podle toho, co vyprávěli naši mladí, se toho moc nezměnilo. Pak se ale nedivím těm, kteří si hledají brigádu v místě bydliště a nebo tam, kde jim nabídnou ubytování, stravu a hygienu na slušné úrovni.
hmm hezka votrocina, to byl ten raj za totality jo Dnes normal clovek co neco umi teda, dela za slusny penize v IT firme, vari kafe a ma pohodu nez aby tohle delal a i student dnes ctu hodne brigada v IT a ne aby nekde stal u koryta Na to je dnes technika a robot, Cina uz ma novy roboty ktery zastanou vobyc praci typu pokladni a stale se opakujici cinnosti.