Důležitost zaměstnaneckých výhod roste

Uchazeči o zaměstnání se stále více rozhodují nejen podle výše platu, ale i podle nabízených zaměstnaneckých výhod. Rostou také náklady zaměstnavatelů na benefity, tedy nepeněžní formy odměňování, poskytované zaměstnancům.

Naopak stále méně společností při poskytování zaměstnaneckých výhod rozlišuje mezi kategoriemi zaměstnanců a mnohé výhody, které byly dříve nabízeny pouze managementu, jsou dnes určeny všem pracovníkům. To jsou nejdůležitější výsledky Studie odměňování PayWell 2002, kterou zpracovalo oddělení Poradenství pro lidské zdroje společnosti PricewaterhouseCoopers dotazováním u 166 respondentů, převážně firem se zahraniční účastí.

Vedle tradičních výhod, jako je příspěvek na stravování, narůstá podíl zaměstnavatelů, kteří při rozhodování o tom, které výhody poskytovat, sledují jejich daňovou výhodnost. S tím souvisí nárůst zájmu zaměstnavatelů o penzijní připojištění, které nabízí necelá polovina respondentů. V současnosti začínají společnosti nabízet také kapitálové životní pojištění. Tři čtvrtiny dotazovaných poskytují zaměstnancům delší, tedy nejméně pětitýdenní dovolenou. Nejobvyklejšími zaměstnaneckými výhodami jsou nadále příspěvky na stravování, ať už formou dotovaných stravenek či jako nápoje na pracovišti zdarma, možnost čerpání dodatkové dovolené a organizování kulturních a sportovních akcí.

Které výhody nabízejí zaměstnavatelé

Typ nabízené výhody                          Procento společností, které je nabízejí
Stravování za dotovanou cenu                                                  96
Nápoje na pracovišti zdarma                                                     82
Společenské, sportovní a kulturní akce                                     81
Nadstandardní délka dovolené                                                 75
Penzijní plán pojištění/připojištění                                            43
Příspěvky při nemoci                                                                 40

Pramen: PricewaterhouseCoopers