Právě položka kvalitních a chutných sýrů zahraniční provenience v našich obchůdcích chyběla.

Právě položka kvalitních a chutných sýrů zahraniční provenience v našich obchůdcích chyběla. | foto: Sylvie Strará

Gouda, čedar, kozí... Bývalý DJ buduje síť sýrových rájů

  • 17
V Česku začínají frčet delikatesy - ani mimo Prahu není problém sehnat čerstvou mořskou rybu, belgické pralinky či třeba úchvatný sýr zahraniční produkce. Právě vybrané sýry zahraniční provenience na českém trhu dlouho chyběly. Až se příležitosti právě před rokem chopil 38letý Jiří Malík.

Připravili jsme pro vás seriál rozhovorů se zajímavými osobnostmi, které se pustily do netradičního podnikání a uspěly. V jednotlivých dílech se s vámi podělí o své zkušenosti ze světa byznysu mimo jiné i známí herci, zpěváci či modelky.

V předchozích dílech jste se mohli například dočíst, jaké je podnikat v showbyznysu, obchodovat s kávou či prodávat zbraně.

Se svým českým společníkem a holandskou partnerkou otevřel Malík loni první českou filiálku Cheesy shopů na Letenském náměstí v Praze.

Místo DJ prodává sýry
Zákazníci se jen hrnuli, a proto Malík pokračoval v expanzi a dnes si voňavou pochoutku můžete koupit i v Českých Budějovicích, Plzni či v Ostravě. Hned po vstupu do prodejen vás po nose pohladí krásná sýrová vůně. Aby ne, polovina stěn je obložena sýrovými bochníky. „V současné době nabízíme hlavně goudu, drtivá většina produkce (asi 80 procent) pochází z Holandska," říká majitel obchůdků.

Vznik byznysu má přitom zajímavé kořeny. Malík, původní profesí DJ, totiž původně dovážel z Holandska hudbu. Při jedná návštěvě si všiml, že naproti obchodu z deskami je továrna na výrobu sýrů, a nápad byl na světě. Malík si půjčil zhruba 500 000 korun a první obchod se mohl otevřít. V současné době má firma 14 zaměstnanců.

Noční můra – úředníci
I když - rozjezd nebyl úplně jednoduchý. „Nejvíce komplikují byznys úředníci a nařízení. Úředníci totiž nebyli schopni pochopit, že naše sýry musí zrát přímo v obchodě, kde je udržována konstantní teplota 18 stupňů. Oni však měli předpis, že veškeré mléčné výrobky v Česku musí ležet v teplotě mezi 4-8 stupni Celsia, což je pro holandské sýry nevhodné. Museli jsme shánět potvrzení až v Holandsku, kde se na nás dívali dost zvláště. Nač to potřebujete? To se u nás vůbec neřeší….Navíc se ani samotné úřady nebyly schopny dohodnout, pod kterou kontrolu patříme. Paradoxně v Praze spadáme pod Krajskou veterinární správu, v ostatních městech pod Státní potravinářskou inspekci," stěžuje si Malík.

Nekupujete zajíce v pytli
V čem se cheesy shopy odlišují od ostatních? Obsluha v obchodě je hbitá a ochotná, všichni pracovníci prošli školením v Holandsku, navíc ochutnávka konkrétního sýra před jeho zakoupením je samozřejmá. Nekupujete zajíce v pytli, a pokud se vám zdá sýr málo nebo příliš vyzrálý, není problém se posunout s novým soustem blíže k vašemu „sýru snů“.

Kromě goudy, kterou si můžete koupit například mladou (zrající 3-4 týdny), či naopak přestárlou (zrající rok, poznáte ji také podle černého obalu), se firma specializuje i na kozí holandské sýry s různými přísadami, jako jsou olivy, kopřivy či koriandr, které se výborně hodí k jemnému bílému vínu, nechybí ani nabídka francouzských a italských sýrů, švýcarského raclette (skvělý na rozpékání) nebo anglického čedaru.

Rusové netroškaří
Sýry si dováží provozovatel sám z holandských velkoskladů, díky tomu si může vybírat přesně to zboží, o které mají zákazníci největší zájem. Firma vlastní sklad nedaleko Prahy, kam jednou za 14 dní dorazí zásilka z Holandska. Klientela je velmi pestrá. Tvoří ji nejenom místní, ale samozřejmě zahraniční návštěvníci.

„Naší výhodou je určitě také konkurenceschopnost. Sýry u nás začínají na 20 korunách, kozí si můžete koupit za 44 korun za 100 gramů," říká Malík. Jelikož letenská prodejna je blízko ruské ambasády, nechybí mezi klienty ani její pracovníci. „Ti si nekupují sýr na gramy, ale berou rovnou celá kola“, usmívá se majitel. „Mimo obchodů dodáváme naše zboží i na rauty, parníky, v rámci Queens Day jsme uspořádali party na holandské ambasádě," doplňuje.

Exkluzivita s francouzskými herci
Jakou vidí Malík budoucnost byznysu? „Již nyní k sýrům doplňkově nabízíme česká vína. Exkluzivně budeme také prodávat francouzská vína Pierra Richarda a Gérarda Depardieu. Rozjíždíme frančízu na Slovensku, plánujeme další obchody nejen v Praze, v Mariánských Lázních se koncem října zúčastníme degustační show," vypočítává energicky majitel.