Poctivé provozovatele budou inspektoři kontrolovat méně často. Ilustrační snímek

Poctivé provozovatele budou inspektoři kontrolovat méně často. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Inspektoři vyrazí do terénu s lupou, budou víc kontrolovat jídlo

  • 0
Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) přibyla od začátku ledna práce. Rozšířil se jí seznam položek, které musí při kontrole sledovat. Informace na obalech například musí být vytištěny větším písmem a pozadí na obalech musí být natolik kontrastní, aby se v něm povinné údaje neztrácely a šly dobře číst.

Vedle standardního dozoru nad potravinami v obchodech inspekce nově prověřuje také to, zda jsou restaurace, jídelny, ale i kavárny či cukrárny čisté, nabízejí kvalitní zboží, mají ho řádně označené a upozorňují na alergeny v nabídce. Co čeká inspektory v novém roce, prozrazuje ředitel kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Pokora.

Jak jste se na změny připravili a koho budete prověřovat nejvíce?
Od 1. ledna vykonáváme úřední dozor vedle stávajících 45 tisíc provozoven také v dalších asi 70 tisících místech společného stravování. Protože dozor nad tolika provozy nešlo vykonávat s nynějším počtem 210 inspektorů, dostali jsme 40 nových tabulkových míst.

Příprava inspektorů byla intenzivní již od začátku roku 2014 a od 1. ledna 2015 začaly speciální kontroly zaměřené na nové povinnosti i na provozovatele společného stravování. Frekvence kontrol bude i nadále určována podle analýzy rizika, takže poctivé provozovatele budeme kontrolovat méně často.

Počítáme ale i se situacemi, že řada podnikatelů novým ustanovením příliš nerozumí. V takových případech bude namístě i určitá osvětová činnost inspektorů s cílem co nejrychleji dosáhnout kýženého stavu. Tento nástroj je u rozumných podnikatelů mnohem účinnější než pokuty. První výsledky kontrol budou k dispozici zřejmě počátkem jara 2015.

Na co kontroly zacílíte?
Strategie kontrol se nijak výrazněji nemění. Základem zůstává kontrola bezpečnosti potravin. Na druhém místě budeme odhalovat falšování potravin. To je z mého pohledu problém současnosti a má dopad nejen na zájmy spotřebitelů, ale i na ochranu hospodářské soutěže.

Kontroly se zaměří i na nové požadavky a v rámci toho i na velikost písma. Má být větší - minimálně 0,9 či 1,2 mm podle velikosti výrobku. Pro tento účel již byli inspektoři technicky vybaveni speciálními kalibrovanými lupami. Co se týká měření kontrastu obalu, zde pouhé posouzení na místě nedostačuje, je nutná speciální laboratorní technika.

Jak se zvýšil strop sankcí za neplnění povinností? Budete při ukládání trestů přísnější než dříve?
Horní mez se zvýšila u nejvíce frekventovaných nedostatků ze 3 na 10 milionů korun. Tento fakt lze hodnotit tak, že došlo k výraznému nárůstu společenské závažnosti nezákonného jednání oblasti potravin, a předpokládám, že zejména u potravinářských recidivistů se pokuty rychle zvýší.

Pokuta však není cíl, je to pouhý prostředek, jak dosáhnout cíle, pokud to nejde po dobrém. Při správním posouzení musí být vždy zohledněn rozsah, závažnost, doba trvání a způsob porušení předpisu a také majetkové poměry, případná recidiva a další skutečnosti. V žádném případě nejde „o střelbu od boku“.