Trend světového trhu s víny je v posledních letech jednoznačný: čím dál více bohatých lidí z celého světa nakupuje archivní vína. Vzhledem k tomu, že nabídka vín starších ročníků je velmi omezená, růst poptávky se velice rychle odráží v razantním růstu cen. Například cena Chateau ročník 1995 se v posledních pěti letech ztrojnásobila, u ročníku 1990 došlo dokonce za posledních deset let až k sedminásobnému růstu. Ceny vín mohou být doslova astronomické - rekordní ceny za jednu láhev vína bylo dosaženo v roce 1987, kdy Malcon Forbes koupil Caheau Lafite ročník 1787 za v přepočtu 6,6 mil. Kč. Konzumace drahých vín patří mezi oblíbené způsoby světových celebrit, jak se ještě více zviditelnit – Viktor Kožený kdysi objednal láhev La Romanee Conti ročník 1985 za 275 000 Kč, a posléze ji daroval osazenstvu kuchyně restaurace, protože se mu víno zdálo být "poněkud mladé". V následující tabulce je uveden cenový vývoj vybraných vín:
Ročník | Značka | Cena
po sklizni* | Dnešní
cena* |
1900 | Chateau
Margaux
| N/A | 4
000 000 Kč |
1945 | Chateau
Mouton Rothschild | N/A | 2
000 000 Kč |
1947 | Chateau
Cheval Blanc | N/A | 2
200 000 Kč |
1961 | Chateau
Latour | N/A | 600
000 Kč |
1990 | Chateau
Margaux | 30
000 Kč | 200
000 Kč |
1995 | Chateau
Mouton Rothschild | 33
000 Kč | 100
000 Kč |
Zdroj: Christopher Keiller Fine Wine Services
Investování do vína není ale tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Má velmi zvláštní specifika. Prvním z nich je dlouhodobost této investice. Aby dosáhli vysokých zisků, musí investoři držet vína pět a déle let. Zároveň ale nelze držet vína desítky let – většina archivních vín se dá totiž pít maximálně do stáří padesáti let. Po této době se jejich kvalita a chuťové vlastnosti výrazně zhoršují. Velmi staré ročníky (starší 1950) jsou pak poptávány pouze sběrateli, a tudíž cenu mají pouze ty starší vína, které jsou velmi vzácné nebo které mají historickou hodnotu.
Druhým je, že investor by měl mít velmi dobrý přehled o trhu s víny. Stejně jako u investování do starožitností či šperků určuje výnosnost investice ze značné části znalost trhu a schopnost odhadnout budoucí kvalitu vína po jeho uzrání. I pro odborníky, kteří se víny zabývají celý svůj život, je ale investice do vína velmi riziková – nálada spotřebitelů může být velmi kolísavá a boom posledních let se může velmi rychle změnit v hluboký propad. Do vína lze doporučit investovat pouze marginální část celkového portfolia, a to navíc s filozofií, že v nejhorším tuto investici propiji.
Dalším problémem spojeným s investováním do vína je otázka jeho uskladnění. Aby si víno udrželo své chuťové vlastnosti, nelze ho skladovat jednoduše v lednici nebo v obyčejné pokojové teplotě. Nejvhodnější podmínky pro uskladnění vína je tmavá prostora o teplotě 10 – 12 °C a vlhkosti vzduchu 70% a vyšší. Z tohoto pohledu se zdá být ideálním tmavý a vlhký sklep, obvykle jsou ale vína profesionálními investory skladována ve speciálních chladících boxech, které tyto podmínky 100% zaručují. Pokud nemáme vhodný sklep, může se investice do vína prodražit nákupem tohoto boxu, jehož cena se pohybuje mezi 8 a 30 tisíc korun.
Do vína ale můžete investovat, i když zrovna nemáte statisíce. Na českém trhu je v dnešní době mnoho kvalitních vín vyrobených v České republice, jejichž cena je nízká, a v budoucnu může být o mnoho vyšší. Tato vína přitom svojí kvalitou jen mírně pokulhávají za zahraniční konkurencí. Může za to velmi teplé počasí posledních let, které umožnilo úplné dozrání vína a dalo mu plnou chuť. Kvalitní jsou především ročníky 1997, 1999 a 2000. Odrůdové víno těchto ročníků dnes seženete i za 100 Kč. Bohužel nelze očekávat, že by se cena českého vína pohybovala ve statisících – české víno není v zahraničí příliš známé a domácí poptávka po kvalitním vínu je zanedbatelná. Cena jedné lahve českého vína se tak pohybuje v tisících korun jen ve zcela výjimečných případech. Přesto není u této investice vyloučen zajímavý výnos, a to obzvláště v případě, že úroda v následujících letech bude méně kvalitní, nebo v případě zviditelnění českých vín na evropském trhu.
Investujete do vína nebo jste jen konzumentem tohoto lahodného moku? Vydržel byste mít ve sklepě desítky kvalitních vín s tím, že je nemůžete vypít? Napište nám svůj názor!