Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inženýr chemie hostinským: jak u něj chutná pivo?

Posláním Petra Pavlase, vystudovaného chemického inženýra, je občerstvit zákazníky pivem nejvyšší kvality. „Nechci, aby pití piva bylo jen konzumní záležitostí, proto usiluji o pivní osvětu a o zvyšování pivní kultury,“ říká majitel Pivního studia Modrý abbé v Klatovech.

 

  • Jak se stalo, že si chemický inženýr založil dnes dobře zavedené pivní studio?

Pivo jsem měl vždycky rád, a když jsme v našem domě opravili byt v patře, uvědomil jsem si, že přízemí není pro bydlení příliš vhodné. Jelikož zde za první republiky již hospoda byla, vyžadovaly tyto prostory jen minimální stavební zásahy. Největší překážkou byl nedostatek finančních prostředků, a tak bylo možné opravovat a vylepšovat jen postupně a po malých krocích. Vyřizování nejrůznějších povolení -živnostenský list, hygiena, souhlas obce s provozovnou, řada revizí a podobně - bylo sice hodně náročné, s nějakými zásadními obstrukcemi ze strany úřadů jsem se však nesetkal.

  • A jaké překážky zdoláváte dnes? Je těžké být živnostníkem v tomto oboru?

Žádný med to určitě není. Zatímco ještě před několika lety uživila hospoda celou naši rodinu, nyní už bychom se bez manželčina příjmu ze zaměstnání obešli jen velmi těžko. I přes nárůst cen jsou totiž tržby již alespoň deset let zhruba stejné. Částečně to souvisí i s mou snahou o zvyšování pivní kultury. Jestliže chci, aby naši zákazníci pivo hlavně vychutnávali, musím zároveň počítat s tím, že i méně utratí. Přistupuji k pivu trochu odlišně než v běžných restauracích. Chci dát pojmu „zajít na pivo“ jiný obsah než „nalít do sebe osm gambáčů“ a snažím se zákazníkům nabídnout různá piva co do síly, plnosti chuti, hořkosti, zpřístupnit i piva tmavá, kvasnicová a speciální. Konkurence je, nové hospody sice v okolí nevznikají, zato herny, kde se také čepuje pivo, rostou jako houby po dešti.

  •  Za pípou často stojíte sám. Nenecháte to na zaměstnancích?

Zaměstnance nemohu mít žádné. Jednak by malá pivnice dalšího člověka neuživila, jednak by se nevyplatila námaha spojená s jeho kontrolováním. Proto spoléhám jen na manželku, syna a občasnou výpomoc několika dalších studentů, které dobře znám a mohu jim plně důvěřovat.

  • Občas i vaříte pivo. Je to vzpomínka na léta, kdy jste pracoval v laboratoři?

To je hodně nadnesené. Zkusil jsem uvařit pár litrů skutečně „v hrnci na plotně“ a podle hodnocení lidí, kteří výsledek okusili, to nedopadlo špatně. Bez patřičného vybavení je to těžké. Například nejobtížnější podomácku prováděnou operací je takzvané scezování, to znamená oddělení sladiny od mláta. Mláta je jen malé množství při přípravě domácího nealkoholického piva, a tak si ho občas v létě uvařím zatím jen pro sebe a pro manželku. S prací v analytické laboratoři to má pramálo společného.

HERNÍ A ZÁBAVNÍ PRŮMYSL: můžete na něm vydělat i vy?

  • Nechcete být označován jako podnikatel. Proč?

Ačkoliv je pivní studio již velmi dobře zavedené a opakovaně se vracejí i hosté ze vzdálených měst či ciziny, o velkém podnikání se nedá hovořit. Skutečný podnikatel přece vlastní kapitál, který vhodně investuje. Ať už do vlastní firmy, nebo do cenných papírů - a následně tak vstupuje do řízení dalších firem, vždy je hlavním cílem vytváření zisku. Vzpomínám si na jeden vtip: Nový pracovník je při nástupu do velké pivovarnické firmy dotázán, zda ví, co tato firma produkuje. Odpovídá, že pivo. Je však poučen: „Omyl, mladý muži. Zisk.“ Naproti tomu, chcete-li dělat příjemnou hospůdku a živnost obecně, musí být peníze až na druhém místě.

  • Organizujete ochutnávky piva za účasti odborníků z malých pivovarů. Snažíte se tímto způsobem o osvětu?

Chceme-li zjistit, které pivo zákazníkům opravdu chutná, máme jedinou možnost, a to uspořádat přímo pro ně degustaci anonymních vzorků piva. Jakýkoliv jiný marketingový průzkum je zcela znehodnocen předsudky, které vyvolává především reklama a tradice. Několik takových akcí jsme již uspořádali. Výsledky vždy ukázaly, že právě to nejprodávanější pivo lidem chutná nejméně. Reklama tedy lidem vnutí výrobek, který by jinak odmítli.

  • Vy reklamu nepoužíváte, když má takový účinek?

Mně osobně reklama, zvláště ta televizní, od koupě výrobku spíše odrazuje, protože vím, že cenu reklamy stejně musí zaplatit konečný spotřebitel. Krom toho necítím pražádnou potřebu sponzorovat ani komerční televize, ani reklamní agentury.

  • Jak vidíte budoucnost svého podniku? Máte nějakou vizi, kterou byste ještě rád uskutečnil?

Samozřejmě, že by bylo třeba rozšířit prostory, našlo by se toho víc. Mně už je ale 55 let a nevím, jak dlouho to ještě zvládnu, takže už žádné dluhy dělat nehodlám. Spíš uvažuji o tom, že bych provozovnu v budoucnu nabídl některému solidnímu pivovaru k provozování pivovarské restaurace.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzdělání nestačí. O profesní kariéře často rozhodují měkké dovednosti

22. dubna 2024

Pracovní trh se dynamicky vyvíjí a neustále přináší nové výzvy. Zaměstnavatelé v dnešní době...

Méně peněz na sport, více volna. Jak firmy upravují nabídku benefitů

19. dubna 2024

Schválení vládního konsolidačního balíčku způsobilo na sklonku loňského roku paniku i v oblasti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sonda: Stavebko stojí za úvahu, akční nabídky zhodnotí vklady i o 5 %

19. dubna 2024

Stát srazil příspěvek na stavební spoření na polovinu. Od letošního roku přidá střadatelům nejvýš...

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Rozhodovat musí lékaři, AI má radit a kontrolovat, říká expert

24. dubna 2024

Téměř v každé práci dnes pomáhají moderní technologie a také umělá inteligence. Zdravotnictví není...

Daně 2023: Na elektronické podání růžového formuláře zbývá už jen pár dní

23. dubna 2024

Nejzazší termín, do něhož lze podat elektronické daňové přiznání, je čtvrtek 2. května. Kdo termín...

Jaké jsou výhody a nevýhody DIP a u jaké nabídky zvýšit ostražitost

23. dubna 2024

Od letošního roku stát nabídl zájemcům o spoření na penzi nový Dlouhodobý investiční produkt, tedy...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...