Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak překonat poobědovou ospalost v práci?

  9:05aktualizováno  9:05
Čím je člověk starší, tím víc ho stojí práce úsilí. A to, co dříve snadno zvládal, najednou nejde bez problémů. Jedním z výrazů určité míry opotřebovanosti organismu může být i silnější ospalost po obědě. Tou trpí ostatně každý.

Má také své logické příčiny: začíná trávení a krev se v této době stěhuje z mozku do žaludku. Vzniká únava, a to i u těch méně opotřebovaných. Ti opotřebovanější si s ní bývají obvykle hůře schopni poradit. Jak s ní bojovat?

Pokud zjišťujete, že vaše trávení provází větší míra ospalosti, nemusíte tento stav hned spojovat s přicházejícím stárnutím. Možná si na něj zatím jen nahráváte, například nesprávnou životosprávou nebo chvatem, případně obojím. Zkuste změňit svůj jídelníček ­ uberte tuků a sladkostí, nepijte své oblíbené pivo či víno. Místo něj dejte přednost minerálním vodám a místo sladkostí si dejte raději čerstvou zeleninu, ovoce či džus. Nepřehánějte to s přílohami a přestaňte jíst již po prvních signálech, že jste nasyceni. Berte si vždy jen tolik jídla, kolik pro vás představuje polosyto" a jen kvůli takzvané slušnosti či šetrnosti za každou cenu nedojídejte. U jídla si v klidu poseďte a pobavte se při něm s kolegy hovory na příjemná témata. Pokud to jde, po jídle se chvíli projděte venku. Nemáte-li možnost se projít, pak se alespoň protáhněte za pomoci jednoduchých cviků, které se dají cvičit i v kanceláři.

Každému ale cvičení nevyhovuje - někdo možná bude naopak potřebovat na chvíli zamhouřit oko, jiný třeba zalít květiny či zatelefonovat příteli. Pro řadu lidí je životabudičem šálek kávy, pokud je jich však několik denně, je zdravější zvolit překapávanou či rozpustnou kávu. Mnozí v takových situacích bažívají i po cigaretě. Pro tu však dnes bývá stále méně pochopení a prostoru ze strany zaměstnavatelů. Její vykouření také sice podpoří trávení, nese s sebou však i mnohé vedlejší nepříznivé účinky. Proti poobědové ospalosti může pomoci také živá diskuse. Méně vhodný už bývá poslech náročnějších témat (to ostatně budete nejspíš většinou znát již zdoby svých studií). A nemáteli jinou možnost, osvěžte vzduch vmístnosti, krátkým, ale intenzivním větráním. Čerstvý vzduch urychlí vaše trávení i cestu okysličené krve zpátky do mozku. A zase budete připraveni k výkonu.

Co jsme psali a co si přečtete

Jak zvládat vyrušení mobilem při práci?
Jak se učit angličtinu i ve vyšším věku?
Jak se soustředit při práci na internetu?
Jak překonávat ospalost v práci?
Jak se díváte na nekuřácké pracoviště?
Jak úspěšně přesvědčovat kolegy?
Jak rozčlenit denní e-maily?
Mají se účastníci kurzů předem znát?
Jak jednoduše zvládnout akutní stres?
Jak na pár minut vypnout při práci?

Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Majitel vinařství v Kutné Hoře Lukáš Rudolfský
Obnovuje staré vinice a vyrábí naturální víno. Učí se od něj i cizinci

Lukáš Rudolfský je původně ajťák. K podnikání se dostal úplně náhodou, ale v zemědělství se našel. Vyrábí zcela přírodní nápoj, obnovuje středověké vinice a...  celý článek

Simone Giovannozzi
Netradiční zaměstnání: Se psy hledá lanýže a slušně vydělává

Říkají mu Simone Tartufi, tedy Simone Lanýž. To proto, že se živí prodejem aromatických hub. Dodává lanýže do špičkových italských, francouzských, německých...  celý článek

Ilustrační snímek
Tři věci, které nejvíce vytáčejí zaměstnance v kancelářích

Někdy je to v kanceláři o nervy a o zdraví. Zvlášť, když vypuknou hádky mezi kolegy kvůli relativním maličkostem. Horko, hluk, vyrušování, co teď nejvíce vadí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.