Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se na testování připravit?

  12:33aktualizováno  12:33
Podle psychologa Jaroslava Štěpaníka by si každý uchazeč měl předem sám ujasnit, jaké konkrétní pracovní nároky jsou na pozici kladeny. Pak snadněji odhadne, jaké úlohy a modelové situace by mohly být součástí testování, a připraví se na ně předem.
A tak jako u jiných typů výběrového řízení by neměl zapomenout na vhodný oděv, pozitivní ladění a zdravou sebejistotu. Nervozita a přílišné zaměření na výsledek testování, může přinést adeptovi zklamání. Assessment centre je možné považovat za zajímavou, poučnou a inspirující hru, při které by se měl kandidát chovat zcela přirozeně a jednat tak, jak je mu to vlastní. Uchazeč se musí hlavně prezentovat vlastním chováním a projevy při plnění zcela konkrétních úkolů. Měl by počítat s tím, že testování může trvat i několik dní. V každém případě by měli být účastníci testování předem seznámeni s tím, co je čeká. Samozřejmostí by měla být informace o délce a náplni testování. Pokud jde o výběr mezi zaměstnanci, mají právo testování odmítnout. Když jsou však o metodě dostatečně informováni, většinou testování podstoupí. Jaké jsou přednosti a nedostatky metody Assessment centre? "Jasnou předností je její blízkost 'reálnému' životu, nedostatkem časová náročnost a nákladnost," upozorňuje Jaroslav Štěpaník.
Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Vybalancujte čas mezi prací a soukromím. Psycholog radí, jak na to

Věnovat se naplno práci a osobní život potlačit na minimum? Nebo brát zaměstnání jen jako nutnost a žít až večer s rodinou? Ani jedno není správně. Je třeba...  celý článek

Ilustrační snímek
Kvíz: Vyznáte se v novelizovaném zákoníku práce?

Slovo „práce“ zadávají lidé do vyhledávačů nejčastěji v září. Je to možná proto, že řada těch, kteří uvažují o změně zaměstnání, si nechává léto na rozkoukání...  celý článek

Majitel vinařství v Kutné Hoře Lukáš Rudolfský
Obnovuje staré vinice a vyrábí naturální víno. Učí se od něj i cizinci

Lukáš Rudolfský je původně ajťák. K podnikání se dostal úplně náhodou, ale v zemědělství se našel. Vyrábí zcela přírodní nápoj, obnovuje středověké vinice a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.