Test:

Jaká je vaše ekonomická gramotnost? Otestujte se II.

Založit vlastní firmu nebo živnost zní lákavě. Abyste to zvládli, potřebujete nejen obchodního ducha, ale také se musíte orientovat v základních ochodních vztazích a termínech. Jací byste byli podnikatelé vám nepovíme, svoje znalosti si však můžete ověřit v našem testu. Test vychází z učebnice M. a E. Skořepových „Finanční a ekonomická gramotnost“, nakl. Scientia, Praha 2008.

1.Soused ve svém domě otevřel výčep. Noční halasení jeho hostů mě ruší. On tvrdí, že má výčep povolen jako živnost. Kde na internetu můžu tuto informaci ověřit?

2.Naproti přes ulici si jakási společnost s r.o. otevřela dokonce restauraci se zahrádkou, z níž také vychází hluk. Kde na internetu zjistím, kdo je jednatelem této společnosti?

3.Mladý člověk chce začít podnikat, ale vychodil jen základní školu a nemá praxi v žádném oboru. Například v jakých oborech má teď hned šanci na získání živnostenského oprávnění?

4.Mladý člověk zvažuje namísto živnosti založení společnosti s r. o., což má své výhody i nevýhody. Jednou z výhod s. r. o. je, že za její závazky:

5.Naopak jednou z výhod živnosti je, že z ní plynoucí zisk:

6.Mladého člověka by ale bavilo také dennodenní řízení nějaké velké akciové společnosti. V inzerátech by v takovém případě podle mého názoru měl hledat nabídku místa:

7.V jisté zemi se standardní rohlík prodává za 3 denáry. Panovník chce ulehčit chudým tím, že cenu rohlíku nařídí maximálně 2 denáry. Jako jeho poradce mu popíšu pravděpodobné dopady:

8.Koupil jsem si vysavač, po jisté době ale přestal fungovat. Bez ohledu na výrobce a prodejce je u tohoto vysavače záruční doba určitě (ze zákona) minimálně:

9.Provozuji krámek s potravinami. Pokud je na určitém zboží napsáno "Spotřebujte do 1.10.2008", znamená to, že po datu 1.10.2008 toto zboží:

10.Pokud je v mém krámku na určitém zboží napsáno "Minimální trvanlivost do 1.10.2008", znamená to, že po datu 1.10.2008 toto zboží: