Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pití kávy zlepšuje pracovní vztahy. A kde jí vypijí nejvíce?

aktualizováno 
Přes 60 procent zaměstnanců vypije denně nejméně dva šálky kávy. A 46 procent lidí tvrdí, že bez kávy nejsou v práci produktivní. Zatímco některým stačí deci dvě, jiní dokážou kafe konzumovat po litrech.
Zaměstnanci prý stráví pitím kávy zhruba 12 dní ročně. Ilustrační snímek

Zaměstnanci prý stráví pitím kávy zhruba 12 dní ročně. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Uvádí se to v americké studii publikované kariérním webem Career Builder a distributorem kávy Dunkin’ Donuts.

Žebříček vedou vědci a laboratorní pracovníci

A jaké jsou profese největších milovníků kávy, kteří vypijí tři a více šálků denně? Podle průzkumu mezi zhruba pěti tisíci zaměstnanci jsou na prvním místě vědci a laboratorní pracovníci.

Profese, které vypijí tři a víc šálků kávy denně

  1. Vědci, laboratorní pracovníci
  2. Pracovníci marketingu a PR
  3. Vzdělávací pracovníci
  4. Novináři a spisovatelé
  5. Zdravotníci
  6. Lékaři
  7. Kuchaři
  8. Profesoři na vysokých školách
  9. Sociální pracovníci
  10. Finanční poradci
  11. Personalisté
  12. Pracovníci HR – lidské zdroje
  13. Zdravotní sestry
  14. Právnické profese
  15. Kvalifikovaní řemeslníci (instalatéři a truhláři)

K tomu se v internetové diskusi pod výzkumem vyjadřuje zaměstnankyně jedné vědecké kanceláře. "Pracuji s badateli a nikdy jsem neviděla nikoho, kdo vypije tolik kávy jako oni. Máme v práci přístroj a každý den spotřebujeme několik kilogramů kafe. A to je nás tam zhruba pětadvacet," popisuje Rachel.

Na druhé příčce se umístili lidé z marketingu a public relations. Třetí jsou učitelé. "Bez ranní kávy si den vůbec nedovedu představit. Potřebuji ji pro celkové nastartování organismu. Možná jsem na tom ranním šálku i závislá. V práci si pak dám s kolegyněmi jedno dvě dobrá espressa. Máme teď totiž ve škole nový přístroj a nemůžeme si ho vynachválit. Společná káva ve sborovně navodí příjemnou atmosféru. A někdy si dám kafe i odpoledne, třeba s kamarádkou v kavárně," říká učitelka angličtiny Renata Rejmíšová.

Dvanácté místo žebříčku patří lidem pracujícím v oblasti lidských zdrojů. "Denně vypiji tři až dvanáct šálků kávy podle toho, jaký mám program a jak dlouhý je pracovní den. Množství kávy a vypitých šálků stoupá s počtem schůzek. Po ránu si ráda vychutnám latte s mlékem, přes den nebo po jídle upřednostňuji ristretto – velmi krátkou a silnou kávu. Piji ji, protože na ni mám chuť. Výjimečně si ji dám z pocitu únavy," říká headhunterka Markéta Švédová ze společnosti Recruit.cz.

Právníci preferují černou, finančníci milují sladkou s mlékem

Zajímavé je, kdo dává přednost jaké kávě. Tak například právníci a lidé z pohostinství preferují černou, zatímco učitelé, spisovatelé a novináři si ji nějak dochucují. S mlékem a cukrem ji pijí nejčastěji pracovníci z oblasti lidských zdrojů a finančníci.

Nepřehlédněte

K americkému průzkumu ještě britští odborníci vypočítali, že každý zaměstnanec věnuje kávě v pracovní době něco málo přes 20 minut. A tím pádem stráví pitím kafe zhruba 12 dní ročně. To například v Česku, když budeme počítat průměrnou mzdu, zaměstnavatele vyjde na zhruba 15 tisíc korun ročně. Pokud tedy půjde o přestávku navíc k té polední.

Ale na druhou stranu pití kávy pomáhá zlepšovat vztahy na pracovišti. V průzkumu totiž zvláště mladí lidé ve věku 18 až 24 let uvedli, že díky kávě a přestávkám na ni se rychleji seznámili se svými kolegy, a tedy i zapojili do práce.



Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Nikdy dříve se nám nežilo lépe, vzkazují čeští milionáři

Nahlédnout do života bohatých Čechů, kteří mají na svých kontech miliony, není snadné. Už po několik let se o to snaží unikátní průzkumy bank. Přímým...  celý článek

Ilustrační snímek
Co pomáhá hasit zbytečné střety osobností na pracovišti

Kolize různých povah na pracovišti nejsou nic výjimečného. Každopádně pro ty, kteří se do střetů dostávají, ani pro jejich okolí to není nic příjemného. Proč...  celý článek

Majitel vinařství v Kutné Hoře Lukáš Rudolfský
Obnovuje staré vinice a vyrábí naturální víno. Učí se od něj i cizinci

Lukáš Rudolfský je původně ajťák. K podnikání se dostal úplně náhodou, ale v zemědělství se našel. Vyrábí zcela přírodní nápoj, obnovuje středověké vinice a...  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

Předpověď počasí: Ke konci prázdnin se ochladí, také bude pršet.
Předpověď počasí: Ke konci prázdnin se ochladí, také bude pršet.

Ani na konci prázdnin meteorologové neočekávají, že by teploty měly významněji růst, spíš naopak. Předpovídají ochlazen... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.