Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test:

Jste v domácnosti dobří energetičtí hospodáři? Otestujte se

Češi utrácejí za provoz svých domácností zbytečně tisíce korun. Často jen proto, že nemyslí na šikovná doporučení a rady, jak neplýtvat energií či vodou. Jak jste na tom vy? Jste v domácnosti dobří hospodáři a vyznáte se v tom, jak zbytečně neplýtvat? S penězi jde udělat dvě věci – buď je utratit, nebo ušetřit. Pokud čtete články na Financích iDNES.cz, bude pro vás hračka odpovědět na otázky, jaké jsou největší energetické hříchy českých domácností.

1.Říká se, že vodu lze ušetřit pomocí takzvaných perlátorů, které míchají vodu se vzduchem. Jakou úsporu vody lze perlátorem dosáhnout?

2.Myjete-li nádobí pod tekoucí vodou, kolik vody proteče za 10 minut?

3.Kolik korun vytáhne za rok z peněženky každodenní desetiminutové mytí nádobí?

4.Pokud vlastníte starší televizor, video, dvd, rádio, set-top box a stolní počítač, kolik zaplatíte za rok jejich provozu, jsou-li ve stand-by režimu?

5.Umístíte-li nabíječku notebooku či mobilu do zásuvky a po použití ji neodpojujete, spotřebuje více energie, než je potřeba na samotné nabíjení přístroje?

6.Pokud necháte v přetopené místnosti okno otevřené hodinu, kolik tepla ztratíte?

7.Máte-li otopné těleso v místnosti zakryté záclonou, zvýší se tím spotřeba tepla?

8.Doporučená teplota v ložnici by v zimě měla dosahovat 20 stupňů Celsia. Každý stupeň Celsia navíc představuje zvýšení spotřeby energie až o:

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že pokud je vám cizí řidič způsobí škodu, může likvidaci pojistné události vyřídit vaše pojišťovna nikoli jeho?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka