Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Vánoce majitelka cukrárny upeče půl tuny cukroví

aktualizováno 
Na vánočním cukroví není nejhorší jeho pečení, ale zdobení a skládání do krabic, říká Vlasta Ďuranová, majitelka pražské cukrárny U Elišky. Více než 18 let napeče každoročně před svátky se svými šesti zaměstnanci 400 až 500 kilogramů cukroví.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Faltus

Paní Ďuranová před Vánoci vyrobí celkem třináct druhů a podle osvědčených rodinných receptů, které jsou i 150 let staré. Jen pro představu, takové množství cukroví naplní celkem 300 krabic od velkého dortu.

"Všechno nejdříve vyzkouším, než začnu prodávat. Například, když jsem začala dělat máslové náplně s různými příchutěmi - rumovou, pistáciovou, kávovou. Část cukroví jsem pak dala na mrazák, další část jsem schovala do lednice a třetí jsem nechala při pokojové teplotě. Díky tomu jsem zjistila, že zákazníci si mohou toto cukroví nechat na stole až šest dní, aniž by se zkazilo," vzpomíná.

Vánoce nikomu nezkazí

V cukrárně, kterou nyní vlastní, pracovala coby vedoucí ještě jako státní zaměstnanec. Když pak přišel rok 1989, cukrárnu vydražila a začala podnikat. Zpočátku by ji ani nenapadlo, že bude obchod rozšiřovat i na poměrně rozsáhlou výrobnu. "Tehdy jsme tři čtvrtiny zboží nakupovali od výrobce a dělali jen pár kousků zákusků, jako třeba věnečků. Později mi ale zákusky z výroben přestaly chutnat, začali máslo nahrazovat margarínem a vůbec. Stála jsem tehdy před rozhodnutím, zda cukrárnu zavřít, protože jsem nechtěla prodávat něco, co mi nechutná. Nakonec jsem se rozhodla svůj podnik rozšířit i na výrobnu."

. nenechte si ujít seriál o úspěšných podnikatelích

Připravili jsme pro vás seriál rozhovorů se zajímavými osobnostmi, které se pustily do netradičního podnikání a uspěly. V jednotlivých dílech se s vámi podělí o své zkušenosti ze světa byznysu mimo jiné i známí herci, zpěváci či modelky.

V předchozích dílech jste se mohli například dočíst, jaké to je, podnikat v showbyznysu, obchodovat s kávou či prodávat zbraně.

Čtěte další příběhy známých i méně známých podnikatelů

Vlasta Ďuranová patří v Praze k několika málo cukrářům, kteří vánoční cukroví pečou na objednávku. "Je to náročná práce. Nejhorší jsou vanilkové rohlíčky a vosí hnízda," vysvětluje. "Není to, jako když pečete cukroví doma, kde si těsto vyválíte a nařežete. Tady musíte brát kousky a hned v dlaních uválet rohlíček nebo palcem těsto rychle nacpat do formy."

Ona sama jí vánoční cukroví až v únoru. "Teď před Vánocemi vše ochutnávám, pak už samozřejmě chuť na cukroví nemám. Do Mikuláše je vše napečeno a pak už se jen plní a zdobí," dodává. Právě při zdobení využije znalosti a zkušenosti aranžérky. "Praxe z aranžérství mi hodně pomáhá, mám jasnou představu, jak má dort vypadat," chlubí se obrázky nazdobených dortů. Za svůj nejlepší považuje františkový. "Je v něm půl litru rumu!“

Přestože zakázky na cukroví přijímá v září, stává se, že za ní na poslední chvíli, jen pár dní před Vánocemi, přijdou zákazníci. "Není to příjemné, ale jsem obchodnice, takže s tím počítám. Nikoho na Vánoce nenechám bez cukroví,“ říká. Občas se v některých rodinách stane, že cukroví je snědeno ještě před svátky a ženy pak nové shánějí na poslední chvíli. "Někdy i narychlo cukroví dopečeme."

cukrářka Vlasta Ďuranová (68 let)

Její pracovní den trvá od 8:00 do 18:00 hod. Je vyučená prodavačka a aranžérka. Ráda tráví dovolenou se svými čtyřmi vnoučaty v Egyptě nebo na cestách po Evropě. Relaxuje vařením a pletením. 

Trable s cukrem

Před svátky stráví v cukrárně i více než 12 hodin denně. "Baví mě to. Musí, protože jinak by se ta dřina nedala vydržet,“ dodává. "Ráda si vymýšlím své vlastní recepty. Třeba jedu v autě a přemýšlím nad tím, co s hromadou bílků, které mi zbyly. Je to o praxi, musíte se naučit mít správný odhad, kolik cukru, kolik mouky a mléka, aby těsto bylo tak, jak má." Sama takto začala vyrábět i cukroví pro diabetiky. "Vlivem obyčejného cukru cukroví například tvrdne, proto je někdy lepší například vosí hnízda namáčet do čokolády. Netvrdnou a rum se v nich lépe drží," radí. "Naopak umělá sladidla dělají cukroví velmi křehké. Proto musím počítat s tím, že je budu plnit až na poslední chvíli."

Učí se pořád. Suroviny se totiž stále mění. "Třeba jsem zjistila, že si musím dávat pozor na máslo. Pokud v něm není aspoň 82 procent tuku, krém z něj neušlehám. Stejně je to s moukou, těžko poznáte kvalitu a kolik má lepku. Musíte vědět, jak těsto má vypadat." Ani ona sama však nedokáže poradit, jak si vybrat kvalitní zákusek nebo jak koupit správné cukroví. "Bohužel, pokud jde o cukrářské výrobky, vše vypadá velmi dobře. Rozdíl a kvalitu poznáte, až když ochutnáte."

Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Oddlužovacím „šmejdům“ odzvonilo. Platí změny v osobních bankrotech

Dluhy řeší osobním bankrotem každý rok přes 20 tisíc Čechů. Většina z nich si nedokáže poradit s žádostí o oddlužení, a tak využívá služeb speciálních agentur....  celý článek

Poldi Kladno
Vybudoval slavnou ocelárnu Poldi, úspěšný Karl však zůstal neznámý

Na konci 19. století ho znal snad každý ve střední Evropě. Karl Wittgenstein byl skvělý podnikatel a obchodník. Zároveň tvrdý šéf a otec, jehož život byl víc...  celý článek

Ilustrační snímek
Čísla ČSSZ: Kolik platíme na důchod a na co se vybrané peníze použijí

Za první polovinu roku vybrala Česká správa sociálního zabezpečení od lidí na pojistném na sociální zabezpečení skoro 214 miliard korun. Ale na důchodech a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.