Epidemiologie
Jediným žádanějším oborem z celé škály práce hygieniků je mezi mladými lékaři epidemiologie. V této oblasti infekcí se hygienici zabývají mimo jiné ochranou hranic před průnikem infekcí, principy prevence infekcí (především očkování), sledováním bacilonosičů a jejich izolací, očkováním při cestách do zahraničí. "Tím, že se člověk nechá očkovat, je ochráněn před nákazou, kterou by nejen mohl dostat, ale i z cest přivézt," vysvětluje Vladimír Polanecký. Epidemiologové mají rovněž státní dohled nad výskytem tuberkulózy a pohlavních onemocnění. Monitorují výskyt AIDS a drogových závislostí. Pro vyhledávání a evidenci nemocných jim slouží vlastní celoplošný automatizovaný informační systém. Epidemiologové také spolupracují s veterinární službou a Státní potravinářskou inspekcí, zabývají se i možnými nákazami ze zvířat a živočišných produktů a možnostmi kontaminace potravin rostlinného původu, například rýže, oříšků.
Hygiena výživy
Další náplní této práce je hygiena výživy - kontrola zdravotní nezávadnosti pokrmů a potravin v restauracích nebo prodejnách. Zde hygienici opět spolupracují s potravinářskou inspekcí a veterinární službou. Do kompetence hygieniků patří kontrola kvality pokrmů prodávaných v restauracích, bufetech a stáncích. Na přílišnou přísnost předpisů si pak stěžují majitelé restaurací. Jejich snaha vydělat mnohdy převažuje nad dodržováním pravidel. Hygienická úroveň stravovacích zařízení tedy bývá podle slov odborníků často katastrofální. Hygienici poskytují i poradenství pro zdravou výživu. Zdravotní nezávadnost potravin ve výrobních podnicích (masokombináty, pekárny, mlékárny) kontrolují veterináři. Ochranou spotřebitelů se zabývají také při kontrolách předmětů běžného užívání - třeba nádobí, kosmetických prostředků a věcí pro děti do tří let.
Komunální hygiena
Situací v registrovaných provozovnách služeb (kadeřnictvích, soláriích, kosmetických salonech, pedikúrách aj.) se zabývá komunální hygiena. Pod tu spadá také hlídání výrobců pitné vody, provozovatelů koupališť, saun, sportovních zařízení, škol. Právě odborníci z komunální hygieny ovlivňují sestavování územních plánů měst a obcí - mj. z hlediska hlučnosti - a staveb. Stanovují limity stupňů znečištění ovzduší. Částečně se zabývají i likvidací odpadů.
Hygiena práce a pracovní lékařství
Dozoruje se rovněž pracovní proces a faktory, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců různých rizikových odvětví. Sleduje se dodržování povolených limitů, například pro práci s azbestem (ve stavebnictví) nebo lasery (zdravotnictví, služby). Předmětem zájmu je i zdravý způsob práce (osvětlení, poloha těla při práci...).
Laboratoře
Všechny krajské a okresní hygienické stanice poskytují kompletní laboratorní servis. To znamená, že si zde lze nechat vyšetřit vzorky vody, půdy nebo ovzduší. Laboratoře klinické mikrobiologie vyšetřují vše, co souvisí s výskytem infekcí. Lékaři jsou povinni hygienikům nahlásit jakoukoliv infekční nemoc. Tím se postižený dostane do informačního systému a mohou být zajištěny všechny náležitosti k zabránění přenosu infekce. Pravidelně je zván ke kontrolám.
Výchova a osvěta
Nedílnou součástí práce hygieniků je výchova k ochraně veřejného zdraví. "Ochrana a podpora veřejného zdraví závisí na sociálně-ekonomických podmínkách, problém je například v tom, že výrobcům potravin je většinou úplně jedno, jestli zákazník bude mít zdravotní problémy, protože jim často záleží jen na výdělku," stěžuje si Vladimír Polanecký. "Naším zájmem je, aby výrobci, prodejci a provozovatelé měli regulované podmínky, které budou respektovat, jako je to všude v civilizovaném světě."
Činnost ze zákona
Veškerou náplň práce hygieniků stanovuje zákon 20/66 Sb. a jeho novely. V souvislosti s novým zákonem 258/2000 Sb., na nějž hygienici čekali deset let a který bude platit od 1. ledna 2001, začnou platit mimo jiné nové výše pokut pro ty, již poruší hygienické předpisy. Například za poškození zdraví při podnikatelské činnosti (prodej zdravotně závadného jídla a následné onemocnění zákazníka) bude možné uložit pokutu až tři miliony korun. Jen za uvedení nepravdivých údajů (například při kontrolách v provozovnách) budou podnikatelé postiženi až stotisícovou pokutou.