Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Obědy zdražily, menu stojí ve velkých městech přes stovku. Kde je nejdráž?

  • 269
Zatímco obědy zdražily za poslední rok o zhruba šest korun, průměrná cena stravenky zůstává na 80 korunách. Bez doplatku si za ni celé menu nedáte ani v jediném kraji. Zaměstnavatelé by tak měli pracovníky motivovat k obědu nejvýhodnější stravenkou. Ta má letos nově hodnotu 109 korun.

Naobědvat se v Česku za méně než sto korun jde podle průzkumu společnosti Edenred už jen ve třech větších městech. V Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu v prosinci atakovala hranici 120 korun. V Brně stál oběd 113 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sto korun obědvali lidé ve většině krajských měst.

Průzkum

  • Podle průzkumu společnosti Benefity utratí firmy ročně za jednoho zaměstnance na benefitech zhruba 12 tisíc ročně.
  • Byť patří stravenky stále mezi nejposkytovanější bonusy, postupně je vytlačují příspěvky na vitaminy, masáže, lístky na koncerty i životní pojištění.
  • Stravenky dostává zhruba 1,3 milionu lidí.

„Částky vycházejí ze skutečných útrat zaměstnanců v restauracích za obědy, placených naší stravenkovou kartou. V cenách jsou započteny vždy celé útraty, tedy to, kolik lidé v rámci jedné transakce s kartou zaplatí v době oběda za jídlo a pití, případně i za další občerstvení, například kávu či dezert,“ říká produktový manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

Útrata za oběd v průběhu loňska rostla. „Výraznější nárůst jsme zaznamenali až v říjnu a listopadu, zřejmě v souvislosti se zdražením některých potravin. Další cenový skok nastal v prosinci, po zavedení elektronické evidence tržeb,“ dodává Jiří Brych.

Srovnání útrat za obědy ve velkých městech
MěstoÚtrata v prosinci 2015Útrata v prosinci 2016
Praha112,90119,60
Brno107,40113,30
Ostrava94,6098,70
Hradec Králové101,10105,40
Pardubice99,50103,90
Plzeň102,80106,80
České Budějovice103,30109,70
Karlovy Vary98,60102,90
Liberec 102,80107,10
Ústí nad Labem96,80100,80
Jihlava93,9098,30
Olomouc93,9098,20
Zlín98,60103,50
Zdroj: Ticket Restaurant® Card Index, částky v korunách

Nejvýhodnější stravenka má hodnotu 109 korun

Průměrné ceny obědů se neustále zvyšují, zaměstnanci si tak musí ke stravence v restauraci stále více připlácet. Je tedy logické, že se zvyšuje i hodnota stravného. „Nejčastější hodnota stravenek, kterými zaměstnavatelé v Česku přispívají, je aktuálně 80 korun. Stravenka však na pokrytí ceny oběda nevystačí,“ říká Štěpán Tůma, ředitel marketingu společnosti Sodexo Benefity, která je taktéž dodavatelem stravenek na českém trhu.

Čtěte také

Radost by tak zaměstnancům zcela jistě udělalo, kdyby jim firmy nabídly nejvýhodnější stravenku. Má hodnotu 109 korun. Oproti minulému roku se její hodnota zvýšila o 4 koruny. Na přelomu roku totiž vešla v platnost nová vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí ČR o hodnotě stravného, od kterého se odvíjí i daňově uznatelná výše příspěvku na stravování od zaměstnavatele.

Zaměstnanci hradí 45 % hodnoty stravenky a zbylých 55 % je daňově uznatelný náklad zaměstnavatele. „Maximální daňově uznatelný základ činí 70 % z hodnoty stravného, kterou stanovila ministerská vyhláška nyní na 86 Kč. Zaměstnavatelé si tedy mohou do daňových nákladů dát 60,20 Kč. Přesná hodnota nejvýhodnější stravenky je tedy 109,45 Kč,“ dodává Štěpán Tůma ze Sodexo. Takovou stravenku ale pobírají většinou jen zaměstnanci v „bohatých“ oborech, tedy v IT či ve farmaceutických firmách.

Některé firmy ale na zdražení obědů už nyní reagují. „Stravenky zaměstnancům poskytujeme a jejich cenu stanovujeme tak, aby se za ně dalo koupit obědové menu v blízkých restauracích. Hodnota v loňském roce byla 85 korun, letos jsme cenu upravili na 100 korun. Ceny obědů s nástupem EET vzrostly,“ říká Radomír Ambrož ze společnost Sanela.

Hodnoty nejvýhodnějších stravenek
Rok Hodnota nejvýhodnější stravenky Hodnota stravného
201310079
201410180
201510482
201610583
201710986
Zdroj: Sodexo, částky v korunách