Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Práce v extrémních teplotách

aktualizováno 
Na některých místech republiky v nedávných dnech padaly teplotní rekordy a vše nasvědčuje tomu, že nás čeká i parné léto. Práce ve vedrech je však pro lidský organismus zátěží a přímo ohrožuje zdraví člověka.

Nadměrnému teplu a slunečnímu žáru je třeba se bránit. Přehřátí může v ojedinělých případech způsobit i smrt, především lidé se slabým srdcem by měli být opatrní. Horko způsobuje pocení a kvůli němu se z těla ztrácejí tekutiny. Mezi příznaky dehydratace patří únava, bolesti hlavy a mdloby. Odborníci proto doporučují dodržovat pravidelný pitný režim. V extrémních teplotách by měl člověk vypít alespoň tři litry tekutin denně.

Nepijte limonády

Lidé by však měli před slazenými limonádami dávat přednost obyčejné vodě, čaji, nealkoholickému pivu nebo přírodním ovocným džusům. Zaměstanavatelé v souladu se zákoníkem práce musejí poskytovat svým pracovníkům dostatečné množství pitné vody a ochranných nápojů.

„Ochranné nápoje musejí být zdravotně nezávadné, neměly by obsahovat příliš mnoho cukru a měly by být chlazené. Množství alkoholu v nich nesmí překročit jedno procento hmotnosti,“ sdělil právník Pavel Prázný. K oblíbeným nápojům v horkých provozech patří například i dobře vychlazené nealkoholické pivo, které osvěží, ale neovlivní pracovní výkon člověka. „Naše studie potvrdila, že ani po pěti vypitých nealkoholických pivech nebyl při kontrole zaznamenám žádný alkohol,“ tvrdí profesor Tomáš Zima ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ve venkovních provozech by lidé neměli vystavovat své tělo přímému slunečnímu svitu a měli by nosit pokrývku hlavy. Přilby dělníků by všakměly větrat.  

ENERGIE: jak lze ušetřit a neplatit zbytečně mnoho peněz?

Jak používat klimatizaci

Když je na teploměru třicítka, i práce v uzavřených prostorech a kancelářích se stává peklem. Standardem by proto měla být klimatizace, její užívání by se všakmělo řídit několika zásadami.

  • Klimatizace by měla být nastavená tak, aby rozdíl mezi teplotou na pracovišti a venkovní teplotou ve stínu byl maximálně osmstupňů Celsia. Pro lidský organismus je totiž nezdravé prudké střídání teplot.
  • Proud chladného vzduchu z klimatizace by neměl v žádném případě jít přímo na zaměstnance. V takovém případě se totiž i v horkých letních měsících mohou nachladit. Od věci také není čas od času vyvětrat.

Jak přežít vedro na pracovišti?

  • Hodně pijte, ale před slazenými nápoji dávejte přednost neperlivé vodě, přírodním džusům nebo čaji
  • Nevystavujte své tělo slunečním paprskům na příliš dlouhou dobu
  • Pokud pracujete venku, noste pokrývku hlavy Pokud pracujete v budově, co nejvíce větrejte, nebo používejte klimatizaci
  • Dělejte častěji pracovní přestávky Častěji měňte rytmus práce a druh činnosti
Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Majitel vinařství v Kutné Hoře Lukáš Rudolfský
Obnovuje staré vinice a vyrábí naturální víno. Učí se od něj i cizinci

Lukáš Rudolfský je původně ajťák. K podnikání se dostal úplně náhodou, ale v zemědělství se našel. Vyrábí zcela přírodní nápoj, obnovuje středověké vinice a...  celý článek

Ilustrační snímek
Vybalancujte čas mezi prací a soukromím. Psycholog radí, jak na to

Věnovat se naplno práci a osobní život potlačit na minimum? Nebo brát zaměstnání jen jako nutnost a žít až večer s rodinou? Ani jedno není správně. Je třeba...  celý článek

Ilustrační snímek
Nikdy dříve se nám nežilo lépe, vzkazují čeští milionáři

Nahlédnout do života bohatých Čechů, kteří mají na svých kontech miliony, není snadné. Už po několik let se o to snaží unikátní průzkumy bank. Přímým...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.