Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Při práci nekoukám na hodiny

aktualizováno 
Tři roky dělá Jiří Švaříček ředitele Spa hotelu Imperial v Karlových Varech. Vztah k téhle práci má zřejmě v genech. Rodina jeho dědečka za první republiky vlastnila hotel, ale po komunistickém puči v únoru 1948 byl rád, když mohl dělat vrchního.

 „Já jsem o vlastní restauraci, natož o hotelu nikdy nepřemýšlel. Vydělával jsem si slušné peníze a nechtěl jsem podstupovat rizika podnikání,“ přiznává čtyřicetiletý ředitel, otec téměř šestnáctileté dcery.

Nejlépe mi bylo na place
Pochází z Mariánských Lázní. Už během praxe na střední hotelové škole si vyzkoušel práci v hotelu. „Prošel jsem kuchyní i recepcí, ale nejvíc mě to bavilo na place, mezi lidmi,“ říká.

Po maturitě nastoupil jako číšník do mariánskolázeňského hotelu Esplanade, kde před lety dělával právě jeho dědeček. „Flamboval jsem palačinky, za den vykostil třeba deset pstruhů a umíchal šest tatarských bifteků – to bylo normální. Standard byl velmi vysoký, nosili jsme smoking.“

Nikdy ho nelákala práce v klasické české hospodě, ale když ho cesta přivedla do Aschau v Rakousku, ochutnal i práci v tuctovém hostinci, byť hotelovém. „Bylo mi čtyřiadvacet, chtěl jsem poznat, jak to chodí v cizině, a vydělat si peníze. V tříhvězdičkovém hotelu byly nároky jen na rychlost a vytrvalost. V Tyrolsku se říká, že na place se musí běhat. Nebylo nic zvláštního, že jsem se sám postaral o obsloužení celého zájezdového autobusu.“

PODNIKÁNÍ:  jak vypadá cesta k úspěšnému podnikání v hotelnictví?

Na žádný manažerský post v té době nepomýšlel. Jenže hotel měnil vlastníka a nová majitelka se nevyznala v obsluze restaurace. „Chtěl jsem odejít, ale přesvědčila mě, abych to celé vedl: restauraci, bar, kuchyni i sklad,“ vzpomíná Jiří Švaříček.

Ve třiceti letech dostal nabídku z mariánskolázeňského hotelu Palace, aby dělal takzvaného F&B manažera, tedy šéfa přes všechny stravovací úseky. Po dvou letech postoupil na post zástupce ředitele. Po získání bakalářského titulu na Ekonomické fakultě v Plzni přešel do karlovarského Spa hotelu Imperial, kde se stal Sales manažerem, který má na starosti prodej. Po roce pak vystřídal tehdejšího ředitele.

Dnes za ním stojí velký kus práce. Budova prošla v posledních letech zásadními změnami. „Nyní má i balneo úroveň odpovídající kategorii čtyř hvězdiček a ještě více zvyšuje atraktivitu našich služeb,“ spokojeně konstatoval Jiří Švaříček 14. února, v den znovuotevření. Hotelem projde ročně asi 11 tisíc klientů, převážně zahraničních, o které se starají dvě stovky zaměstnanců.

Nad otázkou, zda poznal nějaký manažerský vzor, kroutí Jiří Švaříček hlavou: „Moc šéfů jsem v životě neměl a z těch, co mě vedli, nebyl žádný dominantní. Mrzí mě to.“ Čemu vděčí za své postavení? „Nejsem líný, když se pracuje, nekoukám na hodiny. A dá se se mnou mluvit.“ Má pověst spravedlivého ředitele, který s podřízenými mluví, přesvědčuje je, ale není s nimi kamarád. Nemá rád slovo vyhazov. „Ihned se loučíme s lidmi po jejich nečestném jednání nebo při zjištění alkoholu na pracovišti – v tom jsem nekompromisní. Při ostatních přestupcích se dává ještě jedna šance.“

Jiří Švaříček
Narozen: 20. 11. 1966 v Mariánských Lázních
Vzdělání: Bakalář na ekonomické fakultě
Cesta vzhůru: Po maturitě na střední hotelové škole pracoval jako číšník. V roce 1993 se stal vedoucím restaurace hotelu Seewirt v rakouském Aschau. Později byl manažerem stravování a zástupcem ředitele v hotelu Palace v Mariánských Lázních, V roce 2003 přešel do karlovarského Spa hotelu Imperial, kde je od roku 2004 ředitelem.

Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Nikdy dříve se nám nežilo lépe, vzkazují čeští milionáři

Nahlédnout do života bohatých Čechů, kteří mají na svých kontech miliony, není snadné. Už po několik let se o to snaží unikátní průzkumy bank. Přímým...  celý článek

Ilustrační snímek
Co pomáhá hasit zbytečné střety osobností na pracovišti

Kolize různých povah na pracovišti nejsou nic výjimečného. Každopádně pro ty, kteří se do střetů dostávají, ani pro jejich okolí to není nic příjemného. Proč...  celý článek

Ilustrační snímek
Tři věci, které nejvíce vytáčejí zaměstnance v kancelářích

Někdy je to v kanceláři o nervy a o zdraví. Zvlášť, když vypuknou hádky mezi kolegy kvůli relativním maličkostem. Horko, hluk, vyrušování, co teď nejvíce vadí...  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

V září se 60 miliard korun octne „na ulici“
V září se 60 miliard korun octne „na ulici“

České ministerstvo financí včera oznámilo, že v září neprodá žádné nové pokladniční poukázky a jen 16 miliard korun dlu... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.