Podnik volte úměrný vážnosti jednání

Podnik volte úměrný vážnosti jednání

Pro úspěšné jednání dobře vybírejte prostředí

  • 4
Pokud si myslíte, že je zcela jedno, kde se s obchodním partnerem dohodnete na podmínkách smlouvy, pak se mýlíte. Chladný interiér, nepříjemná obsluha, nebo dokonce rušivé vlivy kolem mohou v průběhu jednání sehrát významnou úlohu.

Určitě víte z vlastní zkušenosti, jak dokáže jednání pomoci, když se nezapočne striktně obchodně, zaměřením se přímo na předmět obchodu. Naopak je dobré jej nastartovat nezávaznou konverzací na nějaké odlehčené téma, které ovšem musí být voleno velice pečlivě, abyste se jím obchodního partnera nějak nedotkli.

Navození atmosféry je základ
Výrazně nestandardní počasí nebo veselá příhoda z cesty na jednání může být přesně takovým startovačem. Stejně třeba výsledek nějaké sportovní či kulturní, popřípadě politické akce, ale v těchto případech už je třeba partnera blíže znát a vědět, ke které z těchto záležitostí má bližší vztah, abychom ho neuvadli do trapné situace, kdy by díky neznalosti dané oblasti hovoru nevěděl jak reagovat, popřípadě když bychom kritizovali jeho sportovního či politického favorita atp.

Pokud ovšem zvolíte pro místo jednání kavárnu či restauraci v nějakém interesantním prostoru, máte vyhráno. Architektonicky nebo historicky jedinečný prostor či samotná budova přímo vybízí k tomu, aby o ní bylo proneseno pár slov po usednutí ke stolu. Zjistíte-li si o ní navíc další upřesňující informace a přidáte k tomu pár vět o tom, jak to máte v daném místě rádi z toho či onoho důvodu, jednak navodíte příjemnou atmosféru (na které se budou samotné prostory podílet), a jednak oslníte svým zájmem o věci, které jsou kolem vás a na kterých vám záleží.

Vybraný podnik by měl být spíše útulný a příjemný než křičící barvami, popřípadě nějakými módními výstřelky. Pokuste se obchodní partnery nešokovat originalitami typu sezení na zemi, povinné zouvání bot, terasa ve výšce způsobující závratě, zahrádka restaurace v den, kdy hrozí déšť atd.

Podnik volte rozhodně úměrný vážnosti jednání a společenskému i firemnímu postavení člověka, se kterým se sejdete. Navrhnout setkání v hospodě generálnímu řediteli mezinárodního koncernu by bylo trapné, naopak vybrat nejdražší restauraci pro řadového obchodníka je zase zcela zbytečné, nákladné a takový podnik by jej opět mohl vyvést z míry.

Pozor na rušivé faktory
Nezáleží ovšem pouze na samotných prostorách, kde chcete probírat důležité věci. Než si rezervujete vámi oblíbený podnik, ujistěte se, že nebude jak jeho interiér, tak jeho okolí vaše jednání narušovat. Takových nepříjemných rušivých faktorů může být celá řada – narozeninová oslava v témže podniku, rezervace zbytku míst pro rušné cizince, úpravy vozovky v těsné blízkosti nebo jiné stavební práce, plánované shromáždění v ulici, kde se podnik nachází atd.

Určitě si sami vzpomenete na podobný rušivý element, který dokázal znepříjemnit vaši večeři, jednání apod. Proto je dobré volit podnik, kolem kterého denně chodíte a máte s ním dobrou zkušenost. Navíc je vhodné se při zařizování rezervace přeptat, zda nebudete ničím rušeni.

Máte-li možnost vybrat si konkrétní místo v restauraci, raději „sáhněte“ po klidné části, kdy kolem vás neproudí davy příchozích hostů, dále od toalet a od baru, stejně jako od otevřeného okna, kdy hrozí rušivé vlivy z venku.    

Věřte, že se vám starost o volbu místa k jednání vyplatí. Umožníte sobě i obchodnímu partnerovi plně se soustředit na předmět jednání, zachytit drobné nuance rozhovoru a v klidu s nimi efektivně naložit. Navíc, volíte-li vy vám známý podnik, máte navrch. Podmínky vás nemohou zaskočit, pohybujete se v místě, které znáte.