Test:

Snesete riziko, že proděláte?

Jednou z možností, jak zjistit váš vztah k riziku, je vyplnění investičního dotazníku. Zkuste si po pravdě odpovědět na následující otázky a zjistíte, k jakému typu investora patříte. Dotazníků na toto téma existuje mnoho, mají různé otázky, ale stejný smysl. Odhalí, jak se stavíte k možným poklesům vaší investice a vhodný druh investice doporučí. Ostatně investiční poradci vám takový test musí předložit dříve než navrhnou, kam byste měli své peníze uložit.

1.Hrajete hru, o které víte, že je výnosná. Že byste měli v průměru vydělat. Ve hře jste prohráli částku ve výši jednoho vašeho měsíčního příjmu. Kolik vsadíte znovu?

2.Který výrok nejlépe charakterizuje vaše uvažování, rozhodujete-li se, kam investovat?

3.Představte si, že jste investovali do akcií velkých podniků. V posledních 70 letech dosáhly takové akcie průměrného ročního nárůstu 10 procent. Ty vaše však v posledním roce ztratily 20 procent své ho

4.Následující možnosti ukazují zhodnocení 100 000 korun ve třech portfoliích za 40 let. Která investice je pro vás nejpřijatelnější? Zaměřte se také na nestálost a krátkodobé ztráty.

5.Zvítězili jste v soutěži? Jakou zvolíte cenu?

6.Jak vidíte následující výrok? „Jsem ochoten akceptovat výrazný pokles hodnoty mého investičního portfolia až o 25 procent. Cílem je dosáhnout vyšších zisků z dlouhodobého hlediska.“

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že cestovní pojištění vás chrání proti vysokým výlohám na léčení v zahraničí?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka