Test:

Jaká je vaše finanční gramotnost? Otestujte se

Finance jsou důležitou součástí každodenního života. Otestujte se, jak rozumíte základním ekonomickým souvislostem a zda jste schopni odpovědně spravovat finanční majetek. Test vychází z učebnice M. a E. Skořepových „Finanční a ekonomická gramotnost“, nakl. Scientia, Praha 2008

1.V mém městě začali vandalové ničit a vykrádat obchody. Co se stane, když se mně v takových případech nebude chtít volat policii? Ty obchody přece nepatří mně, ale někomu jinému.

2.Zahlédl jsem dům na krásném místě a chci si ho koupit. Jak s pomocí internetu rychle a spolehlivě zjistím, komu patří?

3.Bydlím v nájemním bytě a chci sepsat petici za změnu zákonů týkajících se nájemního bydlení. Kde zjistím, kolik domácností bydlí taktéž v nájmu (kolik lidí by mohlo podepsat mou petici)?

4.Po letech pobytu v zahraničí jsem se vrátil do ČR a nejsem si jistý, co všechno má být na úřadech povinně registrováno jako mé vlastnictví:

5.Ve dvou bytech mého domu jsou dva nájemníci. Jeden z nich je houslista a svým cvičením na housle obtěžuje druhého, který je dirigent. Jak mám ekonomicky správně řešit tuto situaci?

6.Koupil jsem si vypalovačku a nejsem si jistý, co s ní můžu dělat.

7.Mám dojem, že bych uměl skládat populární písničky. Nevím ale, jestli bych musel vybírat peníze za přehrávání mých písniček v rádiu a v televizi sám (tím bych strávil spoustu času).

8.Kamarádi chtějí mé písničky nahrávat. Další kamarád by nám zase chtěl dělat manažera. Tak mě napadá: proč je výhodnější, že různí lidé se zaměřují na různé věci, místo aby všichni dělali všechno?

9.Na určitá zboží nebo služby se zaměřují i celé státy. Chci podnikat v zahraničním obchodě a jako první krok by mě zajímalo, jak se do mezinárodní dělby práce v posledních letech zapojuje Česko.

10.Uvažuji o dopadech české vývozní situace na kurz koruny. Dejme tomu, že by Česko více dováželo v oboru zboží i služeb, a v ostatních oborech by byly toky vyrovnané. V tomto případě kurz koruny:

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že správným používáním kreditky můžete značně ušetřit?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka