Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test:

Máte přehled o úvěrech? Otestujte se

Pořídit si vytouženou věc na úvěr může být snadné, ale je potřeba nejdříve zvážit, jaký typ úvěru a od jakého poskytovatele jej čerpat. To znamená se o půjčky či úvěry blíže zajímat a získat tak dostatek informací. Myslíte si, že o úvěrech něco víte? Odpovězte na naše otázky a v závěrečném hodnocení zjistíte, jaký máte v této oblasti přehled.

1.Psychologové radí lidem, kteří uvažují o koupi zboží či služby na úvěr, dobře zvážit jaký bude účel jejich dluhu. Co si myslíte, že lidem koupit na úvěr rozhodně nedoporučují:

2.Při zvažování výše měsíční splátky myslete i na další pravidelné měsíční výdaje. Odborníci radí, že v rodinné kase byste měli mít peníze, které vám vystačí nejméně na:

3.Co je podle vás kontokorent:

4.Peníze půjčí lidem kromě bank i nebankovní společnosti. Jejich specialitou je, že peníze vám doručí v hotovosti až domů. V následujících možnostech se skrývá jedna z nich. Která?:

5.Koupili jste zboží na splátky a reklamujete ho. Jak je to s vaším splácením a splátkami?:

6.Nakupovat na úvěr můžete také pomocí kreditní karty. V případě, že dluh splatíte během tzv. bezúročného období, nepočítají se vám úroky. Jak je podle vás toto období dlouhé?:

7.Jistě jste se již u nabízených půjček setkali se zkratkou RPSN. Víte, co tato zkratka znamená a co vyjadřuje?:

8.Proti nečekaným událostem (nemoc, ztráta zaměstnání), které vás v průběhu splácení mohou potkat, se můžete pojistit. Víte, na kolik vás pojištění zhruba měsíčně vyjde?:

9.Vidíte-li "prodej na splátky bez navýšení", co si představíte pod pojmem "bez navýšení"?:

10.Co je podle vás exekuce?:

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že správným používáním kreditky můžete značně ušetřit?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka