Test:

I důchodci musí platit daně. Víte, jaké?

Změny v daňové oblasti přijaté v roce 2008 se dotkly i důchodců. Poprvé mají nárok i na slevu za poplatníka. Pokud si k důchodu přivydělávají, musí i oni platit daně. Ale díky velké slevě se předpokládá, že jejich daň bude často nulová.

1.Daňový základ je číslo, které:

2.Penzisté, kteří měli v loňském roce nějaké příjmy, si mohou poprvé v daňovém přiznání uplatnit slevu na poplatníka. Jaká je výše této slevy?

3.Aby měli penzisté nulovou daň, základ daně musí být nižší než:

4.Starobní důchod je osvobozený od daně až do výše:

5.Pokud si důchodce ke svému důchodu přivydělává jako osoba samostatně výdělečně činná, jaké musí být jeho roční příjmy, aby musel podat daňové přiznání?

6.Do jaké maximální částky měsíčně musí důchodce dostat autorský honorář, ze kterého mu je stržena srážková daň a nemusí tedy podávat daňové přiznání?

7.Má-li důchodce příjem z pronájmu nemovitosti, musí podat daňové přiznání, pokud byl tento příjem za rok vyšší než:

8.Víte, jakou přílohu musí ke svému daňovému přiznání vyplnit ti, kteří mají příjmy z pronájmu nemovitostí?

9.V případě, že si důchodce přivydělal prodejem ovoce ze zahrádky, či pronájmem nějaké movité věci (např. sekačky na trávu), musí podat daňové přiznání, pokud byl tento příjem za rok vyšší než:

10.I důchodce, který si na základě dohody o pracovní činnosti přivydělává, může podepsat prohlášení k dani. Podepisuje se vždy do 30 dnů od vstupu do zaměstnání a pak každý rok, nejpozději do:

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že investiční doporučení na růst kurzu dolaru tu byla už před rokem?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka