Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test:

Umíte snížit účet za vodu a elektřinu? Otestujte své znalosti

Pokud se divíte, proč je váš účet za elektřinu a vodu tak hrozně vysoký, zkuste zjistit, zda umíte správně šetřit. Některá doporučení jsou osvědčená, přesto se na ně často zapomíná. Ročně přitom můžete ušetřit i tisíce korun a peníze využít na něco jiného.

1.Kolik energie ušetříte při vaření uzeného kolena či slepice v tlakovém hrnci oproti vaření potravin s dlouhou dobou varu v běžnému hrnci s pokličkou?

2.Tipněte si, o kolik procent se zvýší náklady na elektrickou energii, jestliže necháte v mrazničce třímilimetrovou námrazu?

3.Jestliže se rozhodnete koupit pultovou mrazničku, o kolik procent bude váš účet za elektřinu levnější oproti účtu za provoz srovnatelné mrazničky skříňového tvaru?

4.Kolik korun ročně ušetříte, jestliže budete vypínat obrazovku vašeho domácího počítače včetně tiskárny a nenecháte je v pohotovostním režimu?

5.Pokud si místo stolního počítače pořídíte notebook, tipněte si, kolik korun podle odborných odhadů ročně ušetříte?

6.Podle pražské vodárenské společnosti PVK unikne kapajícím kohoutkem až 24 litrů vody denně, což při ročním kapání dělá 8,8 kubíků vody. Kolik korun za rok tím ztratíte?

7.Nové typy praček spotřebují v porovnání s pračkami z osmdesátých let podle PRE o 60 procent méně elektřiny. O kolik méně ale spotřebují vody?

8.Jestliže budete prát prádlo na 60 °C, o kolik se sníží spotřeba energie oproti vyvářce a praní prádla na 90 °C?

9.Pokud budete doma používat místo koupání ve vaně raději sprchu, tipněte, o kolik korun se až může snížit energie za ohřev teplé vody?

10.Když vodu právě nepotřebujete, zastavte její přívod. Tipněte si, kolik litrů vody podle typu vodovodní baterie odteče za každou minutu do kanalizace:

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že metodiky bank při schvalování úvěrů se značně liší a jeho schválení ze značně individuální?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka