Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test:

Máte nos na peníze a přesný finanční odhad? Otestujte se

O životní úrovni každé rodiny rozhodují příjmy i to, zda domácnost zbytečně nerozhazuje. Pokud máte správný odhad, umíte snadněji spočítat, co si může rodina dovolit a jak udržet dobrý životní standard.

1.Motivovat potomky radou: "Uč se, ať si vyděláš víc!" Má své opodstatnění. Víte, kolik si nyní v Česku vydělávají v průměru na hodinu lidé, kteří nedokončili studia a mají jen základní vzdělání?

2.S vysokoškolským diplomem v kapse se vydělává výrazně víc než s nižším vzděláním. Tipněte si, jaký je nyní průměrný hodinový výdělek vysokoškolsky vzdělaného člověka?

3.Pokud byste se zúčastnili konkurzu na post ředitele malé banky, jaký hrubý měsíční výdělek byste nyní mohli dostat?

4.Odhadnete, kolik byste si nyní měsíčně vydělávali jako dámská kadeřnice či kadeřník?

5.Hodinové výdělky se výrazně liší i v závislosti na věku. Víte, v jakém věku se ve firmách vydělává nejvíce, tedy v průměru 162 koruny za hodinu?

6.Odhadnete, v jakém věku berou za hodinu práce v průměru 163 koruny zaměstnanci úřadů, státních institucích nebo neziskových organizací?

7.Bez ohledu na vzdělání si ženy vydělávají v Česku méně než muži, zvláště pokud jsou zaměstnané v podnikatelské sféře. Máte odhad, o kolik procent berou ženy ve firmách na hodinu méně než muži?

8.České domácnosti vydají nejvíc peněz za bydlení, a to každý měsíc v průměru na osobu 2018 korun. Tipněte si, kolik korun měsíčně vydá průměrná rodina na člena domácnosti jen za samotnou elekřinu?

9.Podle statistik rodinných účtů utrácejí za alkohol nejvíce bezdětné domácnosti zaměstnanců a na druhém místě jsou překvapivě rodiny důchodců. Odhadnete, kolik se utrácí za alkohol v rodinách důchodců?

10.Domácnosti vydávají stále více peněz i za mobilní telefonování. Víte, kolik korun ročně utratí za volání z mobilu každý člen průměrné české domácnosti?

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že metodiky bank při schvalování úvěrů se značně liší a jeho schválení ze značně individuální?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka