Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Studenty jsem vyměnil za pohanku

Ve středním věku změnil učitel Zdeněk Šmajstrla povolání. Oživil starý mlýn a stal se mlynářem.

Ještě před několika lety stál Zdeněk Šmajstrla z Kopané u Frenštátu pod Radhoštěm za katedrou a učil studenty strojařinu. Dnes pobíhá v montérkách a nosí na zádech pytle pohankové mouky. Z učitele se stal mlynář. Chtěl oprášit rodinnou tradici a také se začal zajímat o zdravou výživu.

Mlýn, kde působil rod Šmajstrlů, stojí v Kopané už od roku 1861. Od začátku se tam zpracovávala pohanka mechanickým způsobem – v obilnině se tak neznehodnocují vitaminy na rozdíl od tepelných úprav, které jsou dnes běžné.

Mlynařina se ve škole neučí
„Pedagogiku jsem měl hodně rád, ale síla tradice zvítězila. Bohužel jsem nebyl vyučen mlynářem, žádné učiliště podobný obor nenabízelo, takže jsem měl zpočátku problémy vůbec získat živnostenský list,“ vzpomíná na start podnikání Šmajstrla. Bojoval za svou živnost v médiích, argumentoval praxí z dětství, kdy pomáhal dědovi a tátovi. Nakonec vyhrál. „Nyní můžu učit druhé a v podstatě nemám konkurenci. Také už vím, že tradice bude pokračovat dál, protože ve mlýně pracují i moje děti, vlastně celá rodina,“ říká spokojený živnostník.

Jako správný mlynář vstává Zdeněk Šmajstrla každý den brzy ráno, namaže všechny stroje a spustí mlýn. V průběhu dne se pak kromě mletí přece jen trochu vrací ke své profesi. O historii pohanky, o jejích zázračných účincích i o tom, jak ji správně jíst, vykládá exkurzím, které za ním do mlýna jezdí. Nejsou to jen děti či studenti, ale třeba i zájezdy důchodců.

 „Mám dar řeči, na což mě připravilo učitelství. Lidé poslouchají, vyptávají se. Je to takový můj způsob osvěty. Napsal jsem také knihu o pohance. Jako živnostník v neobvyklém oboru, který už je u nás pomalu zapomenut, se musím mnohem víc snažit, dát o sobě vědět, získat lidi na svou stranu,“ tvrdí mlynář. Potěšeně dodává, že výsledky jsou znát. Mlýn už navštívili zástupci 176 států. Před časem to byla i exkurze Japonců. Překvapeně koukali, co dokázali v Kopané vymyslet za strojní zařízení na mechanické zpracování pohanky, které sestavil Zdeněk Šmajstrla se svými kamarády strojaři.

Umožňuje oloupat tříhranné zrníčko od tvrdé slupky bez použití vysokých teplot a pražení. V době, kdy si konkurence pomáhá chemickými či jinými cestami, to nemá Zdeněk Šmajstrla se svým přírodním postupem jednoduché. To, že se potraviny při tepelné úpravě chemicky znehodnocují, prý velkododavatele nezajímá. „Dodával jsem pohanku i do supermarketů, ale převálcovala mě konkurence z Číny. Tepelná metoda je levnější, takže si mohou dodavatelé nasadit cenu o tři čtyři koruny na balení níž. Proto teď prodávám své výrobky jen do obchodů se zdravou výživou,“ krčí rameny Šmajstrla.

Mlýnem jeho plány nekončí. Stále vymýšlí něco nového. „Chtěl bych to tady trochu rozšířit. Například uvažuji o restauraci, kde by se vařila jídla z pohanky, napadlo mě vyrábět z ní přímo různé pochutiny. A jelikož jsem živ převážně na pohance, které říkám královna zdravé výživy, doufám, že mi zdraví ještě dlouho dovolí podnikat,“ dodává jedenašedesátiletý mlynář.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Majetkový test je otvírání Pandořiny skříňky

16. dubna 2024

Stát chce začít provádět u žadatelů o sociální dávky majetkový test. Má to opodstatnění: Dávky ze...

Méně peněz na sport, více volna. Jak firmy upravují nabídku benefitů

19. dubna 2024

Schválení vládního konsolidačního balíčku způsobilo na sklonku loňského roku paniku i v oblasti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzdělání nestačí. O profesní kariéře často rozhodují měkké dovednosti

22. dubna 2024

Pracovní trh se dynamicky vyvíjí a neustále přináší nové výzvy. Zaměstnavatelé v dnešní době...

Daně 2023: Na elektronické podání růžového formuláře zbývá už jen pár dní

23. dubna 2024

Nejzazší termín, do něhož lze podat elektronické daňové přiznání, je čtvrtek 2. května. Kdo termín...

Jaké jsou výhody a nevýhody DIP a u jaké nabídky zvýšit ostražitost

23. dubna 2024

Od letošního roku stát nabídl zájemcům o spoření na penzi nový Dlouhodobý investiční produkt, tedy...

Vzdělání nestačí. O profesní kariéře často rozhodují měkké dovednosti

22. dubna 2024

Pracovní trh se dynamicky vyvíjí a neustále přináší nové výzvy. Zaměstnavatelé v dnešní době...

KVÍZ: Helma, desatero, pojištění. Jste připraveni na cyklistickou sezonu?

21. dubna 2024

Jezdit na kole umí u nás skoro každý. Málokdo si ale uvědomuje, že v okamžiku, kdy vyjede na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...