Tábor by měl být ve zdravém prostředí

-
Pracovněprávní podmínky jsou jen jednou stránkou úspěšného pořádání a průběhu dětského tábora. Pořadatel nesmí opomíjet zdravotní a hygienickou stránku. Zotavovny a dětské tábory Ize pořádat jen v zařízeních, která zaručují zdravé výchovné prostředí a příznivé podmínky pro zdravý vývoj dětí. Zařízení se mohou umístit jen na pozemku suchém, bezprašném, v okolí se vzrostlou zelení, nezamořeném hmyzem. Měla by být chráněna od zdrojů znečištění ovzduší a zdrojů hluku, tedy daleko od silnic a jiných komunikací. Děti by měly mít pohodlí při nočním odpočinku. Lůžka pro spaní v trvalých nebo dočasných stavbách se mohou zřizovat jen v místnostech s přirozeným větráním s minimální plochou na jednoho ubytovaného 3 mz. V místnosti, která má 15 m nemůže být tedy vměstnáno více než pět dětí, jinak by provozovatel tábora porušoval předpis. Strava dětí musí být biologicky hodnotná a odpovídat jejich věku a způsobu života. Denní strava se skládá z péti jídel a interval mezi nimi je nejvýše tři hodiny. Z jídel jsou vyloučena např. mletá masa z distribuční sítě, jitrnice, prejty, majonéza, šlehačka, měkké cukrářské výrobky, zmrzlina, játrový sýr, čajovky apod.