Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Trapas není cílem firemního večírku

  12:00aktualizováno  12:00
Na rozloučení se starým rokem je ještě čas, ale přípravy na vánoční firemní večírek by měly v tomto období vrcholit. Zvláště pokud má firma zájem podobu a průběh večírku svěřit profesionálům. Účastníci setkání by si měli zase s předstihem prohlédnout kritickým okem sváteční oděv a zopakovat si pravidla společenského chování.

Předvánoční období je svou mírumilovností jako stvořené k tomu, aby se nevtíravým způsobem utužily kontakty nejen mezi stávajícími zaměstnanci, ale například i s obchodními partnery. Je to příležitost, aby se například noví zaměstnanci seznámili s kolegy, s nimiž se běžně nesetkávají, aby nadřízení během neformálních rozhovorů zhodnotili náladu ve firmě či získali informace o možných nových kontaktech.

Nalézt toho správného organizátora

Pokud se má firemní setkání odehrát skutečně na úrovni, není na škodu oslovit agenturu, která je v pořádání podobných akcí "profík". Její kvalitu lze odhadnout již podle schopnosti rychle a vstřícně reagovat na požadavky klienta, případně je i doplnit, a podle ochoty odkázat kvůli referencím na své bývalé zákazníky. Agentur

Společenské setkání kolegů a spolupracovníků, tzv. firemní večírek má svá společenská pravidla... 

a zařizující firemní večírek musí umět zajistit prostor, kde se bude setkání konat, včetně výzdoby, jídla, nápojů, VIP stanů, hostesek, dokonce i zábavy (moderátor akce, zpěvák, hudební skupina, módní přehlídka, ohňostroj). Aby vše klapalo, klient musí agentuře oznámit počet účastníků, účinkujících, místo setkání (parník, představu o rozpočtu, datum a hodinu, výběr jídla a pití, případně sdělit představu o podobě pozvánek.

Vhodný oděv a slušné chování s sebou

Téměř nikdo nemá zájem na tom, aby se na oslavě plné večerních toalet a tmavých obleků objevil někdo ve svetru a v džínách, případně řešil před zaměstnavatelem své pracovní a osobní problémy. Vhodným oblečením na firemní vánoční večírek je pro pány tmavší oblek a kravata, k tomu obuv ladící s oblekem, pro dámy společenský kostým, šaty, lodičky. Líčení u žen může být výraznější. První zásadou vhodného chování je přijít včas, v případě absence se slušně omluvit hostiteli. Mladší nebo podřízený pouští do dveří nejdřív staršího, ženu nebo nadřízeného. Do restaurace však vchází vždy první muž. Při setkání s konkrétními lidmi nesmíme zapomenout na podání ruky. Nadřízený nabízí ruku podřízenému, žena muži. Při pozdravu platí pravidlo: mladší zdraví staršího, podřízený nadřízeného, muž ženu, mladší žena ženu starší. K pozdravu je slušné dodat zdvořilostní frázi - jsem rád(a), že vás poznávám. Chování ke kolegům by mělo být vždy zdvořilé, je zde možnost navrhnout tykání. Zde opět platí pravidlo: starší nabízí tykání mladšímu, žena muži, nadřízený podřízenému. Pokud si nejsme jisti, zdali bychom chtěli tykání přijmout, je možné tuto nabídku zdvořile odmítnout.

Stolování i navazovaní kontaktů mají svá pravidla

Často se setkáváme v restauracích s tím, že zatímco jedni jedí, druzí kouří. Ale kouření u stolu není slušné, už vůbec ne při jídle. Ve většině restaurací bývají pro tyto účely vymezeny prostory. Je slušnost zeptat se, zda dotyčnému nevadí kouř cigarety. Ženě pak muž automaticky cigaretu zapaluje. Před podáním jídla probíhá lehká konverzace, jíst se začíná, až když jsou všichni obslouženi, a nejdůležitější osoba začíná jíst první. Během jídla hovoříme velmi málo, dbáme, abychom jedli stejnoměrně s ostatními. Navazování kontaktů je hlavním cílem firemního setkání, proto by se jej měl ujmout vždy majitel, nadřízený, který sleduje nejen příchozí, ale i zábavu. Dobře se bavit je skvělé, avšak s mírou - rozhodně by se nemělo stát nic, čím by se kolegové bavili ještě do příštího večírku. Na konci setkání je slušnost, aby se všichni zúčastnění rozloučili s hostitelem, s nadřízeným, s obchodními partnery. Zde je vhodné poděkovat za pozvání a sdělit, že jste se dobře bavili. Z místnosti vždy vychází jako první nadřízený nebo žena.

Večírek na etapy

* Pro obchodní partnery může začít setkání dopoledne a trvat i několik dní v rámci prezentace výrobků. Během této doby může být nabízeno občerstvení.
Zakončeno může být rautem (grilováním, ochutnávkou sýrů, vín), ohňostrojem.
* Večírek pro zaměstnance bývá časově kratší, ve večerních hodinách, většinou jde o uzavřenější společnost v rámci firmy.

Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Kvíz: Vyznáte se v novelizovaném zákoníku práce?

Slovo „práce“ zadávají lidé do vyhledávačů nejčastěji v září. Je to možná proto, že řada těch, kteří uvažují o změně zaměstnání, si nechává léto na rozkoukání...  celý článek

Ilustrační snímek
Čísla ČSSZ: Kolik platíme na důchod a na co se vybrané peníze použijí

Za první polovinu roku vybrala Česká správa sociálního zabezpečení od lidí na pojistném na sociální zabezpečení skoro 214 miliard korun. Ale na důchodech a...  celý článek

Simone Giovannozzi
Netradiční zaměstnání: Se psy hledá lanýže a slušně vydělává

Říkají mu Simone Tartufi, tedy Simone Lanýž. To proto, že se živí prodejem aromatických hub. Dodává lanýže do špičkových italských, francouzských, německých...  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

Sobotka: Minimální mzda bude od ledna 12.200 korun. Co na to ekonomové a firmy?
Sobotka: Minimální mzda bude od ledna 12.200 korun. Co na to ekonomové a firmy?

Minimální mzda v Česku se od ledna zvýší o 1200 korun na 12.200 korun, tedy o 11 procent. Rozhodl o tom dnes kabinet. N... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.