Vzdělání je možné si doplnit dálkovým studiem, ale tímto způsobem může trvat získání dokladu zbytečně dlouho, pokud profesi již ovládáte. V pokročilejším věku se také málokomu chce zasednout znovu do školní lavice. Přesně pro tyto případy vznikl nový zákon o uznávání dalšího vzdělávání, který vám umožní složit zkoušku a tím prokázat své dovednosti.
Zatím jenom pilotně
Namísto několik let trvajícího studia předstoupíte před komisi, která zjistí, jak požadovanou profesi skutečně ovládáte. V každé profesi můžete skládat zkoušky pouze z dílčích kvalifikací, jako například úpravy a zdobení cukrářských výrobků, ale pokud byste měli zájem o výuční list cukrář, musíte zkoušek absolvovat více.
Zkoušet vás budou takzvané autorizované osoby, tedy firmy, školy i fyzické osoby, které k tomu získají oprávnění od resortního ministerstva. U každého oboru je stanoveno, kolik dílčích přezkoušení potřebujete k tomu, abyste mohli vykonat závěrečnou zkoušku na škole, která daný obor vyučuje, a tím získat výuční list.
Systém je zatím pilotně ověřován na spolupracujících školách v rámci projektu UNIV – Uznávání výsledků neformálního a informálního vzdělávání. „Pilotní ověřování je v tomto případě klíčové, protože se zavádí něco úplně nového, co u nás ještě neexistuje,“ říká manažerka UNIV Jana Bydžovská.
Jak to funguje?
Vše začne tím, že se zájemce o získání certifikátu přihlásí u autorizované osoby, což bude pravděpodobně většinou škola, kde se požadovaný obor vyučuje. Dosud prošlo tímto pokusným uznáváním 59 lidí, kteří se mohli nechat přezkoušet z dílčích kvalifikací spadajících pod obory pekař, cukrář, prodavač, číšník, kuchař či kadeřník. Ověřování bude na podzim pokračovat v technických oborech jako slévač, obráběč kovů, instalatér či tiskař.
Zájemcům o zkoušku je přidělen „průvodce“, tedy konzultant, který s nimi projde všechny dovednosti nutné ke složení zkoušky, ukáže jim prostředí, v němž bude zkouška probíhat, a seznámí je s technikou, která může být jiná, než na jakou jsou ze své praxe zvyklí.
Zkouška: upečte chleba, rohlíky a housky
Zájemce, jehož rodina provozuje soukromé pekařství, musel u zkoušky samostatně upéct 25 bochníků chleba, z toho 15 kulatých a zbytek oválných, kromě toho 150 rohlíků a 150 housek. Jeho výkon sledovala tříčlenná komise, v níž byl mistr z praxe, odborný učitel a ředitelka školy. Komise tak zjistila, zda ovládá potřebné technologie, umí udělat správné těsto a dokáže zdůvodnit, proč použil ten nebo jiný postup. V tomto případě musel navíc zvládnout i problémovou situaci, protože jeden ze strojů nebyl funkční, takže bylo nutné část práce provést ručně.
Dovednosti, které zkoušený prokázal, značně přesahovaly danou dílčí kvalifikaci, a tak mu komise umožnila absolvovat podobné zkoušky i z dalších dílčích kvalifikací v oboru pekař. Když složí závěrečnou zkoušku na středním odborném učilišti, může tím získat úplnou kvalifikaci, tedy také výuční list.
I když u zkoušky neuspějete, není nic ztraceno. Na škole je připraven vzdělávací program, který odpovídá standardům daného oboru a navíc je rozčleněn na moduly, takže si člověk může vybrat jen to, co opravdu potřebuje. Když si své vzdělání doplní, může se ke zkoušce znovu přihlásit.