Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test:

Rozumíte pojištění majetku?

Pojištění domácnosti má mnohá úskalí. Víte třeba, že pojišťovny obvykle neproplácejí škodu, když vám při průtrži mračen zateče do bytu? Nebo když vás vykouří kamna, aniž by vznikl požár? Vyzkoušejte své znalosti v našem testu.

1.Když se nastěhujete do nového bytu v přízemí, budete mít u většiny pojišťoven:

2.Máte doma majetek za půl milionu. Pojistíte se na 300 tisíc s tím, že v případě totální škody (třeba požár) si nebudete nově pořizovat všechny věci. Když dojde k pojistné události, pojišťovna nejspíš:

3.Co v pojišťovnictví obvykle znamená indexace?

4.Vykradli vás, v době krádeže jste nebyli doma, okno však bylo otevřeno na ventilaci. Jaký bude obvyklý přístup pojišťovny?

5.Na ulici vám zloděj vytrhne z ruky mobil a uteče. Máte šanci na uhrazení škody z pojistky domácnosti?

6.Pojistné limity (jako procenta z pojistné částky) se u pojištění domácnosti obvykle stanovují na:

7.Zloději se k vám vloupali a ukradli rodinnou památku – obraz, který maloval váš prapradědeček a který se u vás v rodině dědí z generace na generaci. Jak se zachová pojišťovna?

8.Sbíráte staré pohlednice. Vaše sbírka je rozsáhlá a vy jste do ní investovali už minimálně 80 tisíc korun. Co se obvykle stane v případě pojistné události (například požáru)?

9.Vyplavil vás soused, který není pojištěn. Při vyšetřování pojistné události se přišlo na to, že se vrátil domů opilý, napouštěl si vanu a mezitím usnul. Jak se nejspíš zachová pojišťovna?

10.Vyhořeli jste. Shodou okolností jste právě uzavřeli novou pojistku a starou jste ještě nevypověděli. Co máte dělat?

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že stát stále přispívá až 2000 Kč/rok na stavební spoření?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka