K těm patří například číšníci či průvodci. Ukázal to přehled serveru Platy.cz, kde si své mzdy srovnalo už přes sto tisíc lidí.
Tak třeba pokojská bere v průměru jen 11 600 korun hrubého měsíčně, o tisícovku více má na pásce číšník a pod 13 tisíc hrubého se vejde i obsluha benzinky. O pár stokorun více má pak barman a kuchař, ten je na tom s oficiálním výdělkem 15 200 korun z restauračních profesí asi nejlépe.
Prací pro romantiky, nikoli pro peníze, by se dala nazvat profese plavčíka. Jeho průměrná měsíční mzda jen těsně převyšuje 13 tisíc korun. Na rozdíl od pracovníků v pohostinství nemohou plavčíci očekávat odměnu od hostů bokem a navíc jde o odpovědnou práci, která vyžaduje neustálou pozornost.
„Na druhou stranu ani zaměstnanci restaurací při slabé turistické sezoně s ničím jiným než se základem počítat nemohou. A to nemluvíme o případech, kdy číšník onemocní. I nemocenská se totiž vypočítává z jeho přiznané mzdy, o důchodu nemluvě,“ připomíná Zdeněk Němec z portálu Platy.cz.
Může se hoditNajděte si novou práci na jobDNES.cz. Zvyšte své šance na trhu práce. Vytvořte si zdarma profesionální CV. |
Trochu více peněz je v oblasti cestovního ruchu. Nejméně berou recepční, a to 15 400 korun. Prodejce letenek si přijde už na 17 800 a průvodci na 18 200 korun hrubého měsíčně. Právě v této profesi se ale projevuje vliv regionu.
Zatímco v Praze si průvodci turistů vydělají v průměru 22 100 korun, v regionech berou o třetinu méně, přibližně 15 500 korun.
Průměrné mzdě se začíná přibližovat krupiér, který si měsíčně vydělá 20 tisíc korun a navíc může získat i poměrně slušné spropitné. V těchto profesích jsou však i vyšší nároky například na jazykovou vybavenost nebo takzvaný prozákaznický přístup.