Piva se vypije trojnásobně víc než mléka.

Piva se vypije trojnásobně víc než mléka. | foto: Profimedia.cz

Chleba a brambory nám už moc nechutnají. Nakupujeme jinak než dřív

  • 550
Apetit Čechů se značně mění. Dopřáváme si téměř trojnásobně víc masa než lidé před šedesáti lety. Roste obliba drůbežího, mléko už moc nekupujeme, ale holdujeme sýrům, vínu a limonádám. Chleba jíme o polovinu méně, v pití piva ale nepolevujeme.

Brambory patřily dříve k našim tradičním potravinám, založena na nich byla domácí zemědělská produkce a na Valašsku byly dokonce spojeny i s místním rčením: "Brambory a zelé, živobytí celé."

Nejvíc brambor se u nás snědlo v roce 1950, kdy spotřeba na obyvatele dosáhla téměř 146 kilogramů. Dnešní moderní generace má ale podstatně mlsnější jazýček a této tradiční potravině již tak neholduje. Spotřeba poklesla o polovinu a každý Čech sní za rok již jen 70 kilo brambor.

Piva se vypije trojnásobně víc než mléka

Ani kravské mléko už nepatří k nejoblíbenějším, dnes ho u nás každý vypije jen kolem 50 litrů za rok. V 50. letech, kdy spotřeba mléka začala postupně klesat, se ho přitom vypilo ročně 100 až 182 litrů na hlavu. Sýry na tom tak špatně nejsou, utrácíme za ně stále víc a ročně jich každý sníme až 13 kilo, což je téměř dvanáctkrát víc než před šedesáti lety.

Zato v pití piva zůstáváme stále borci. Dlouhodobě se u nás roční spotřeba zářivého moku pohybuje v rozpětí 140 až 160 litrů na osobu včetně kojenců a batolat. Hladinku 160 litrů za rok přitom dokázali Češi dosáhnout od roku 1971 už třináctkrát.

Jak rostla cena jedné lahvové desítky
Rok 1960–19641965–19841985–199219931995200020052009
1,401,702,504,045,807,608,479,18
zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba minerálek a limonád vzrostla 28krát

Postupně přicházíme na chuť i dobrému vínu. Ročně ho vypijeme v průměru 17 litrů, což je o 10 litrů víc než před šedesáti lety.

Nejvíc se ale mohou radovat výrobci minerálek, limonád a dalších nealkoholických nápojů. Toto zboží je doslova civilizačním hitem. Od roku 1948 rostla spotřeba těchto nápojů neuvěřitelným tempem, celkově víc než 28krát a dnes jich každý Čech vypije za rok přes 280 litrů.

Pít vodu z vodovodu už tak zcela běžné není a řada domácností si ani nedokáže spočítat, že kohoutková voda je podstatně levnější než minerálky a vody balené v plastových obalech.

Kolik stojí litr kohoutkové vody

Jeden litr vody z vodovodu přijde v Česku zhruba na šest haléřů včetně DPH.

Cena 1 000 litrů vody včetně stočného a DPH:

  • v Praze 60,39 korun
  • v Brně 60,17 korun
  • v Ostravě 62,37 korun

zdroj: jednotlivé vodárny

Obliba drůbežího masa roste

Češi jsou nadále velcí milovníci masa. Spotřeba masa na kosti se ročně pohybuje ročně kolem 81 kilogramů na osobu a v řadě domácností je maso na talíři prakticky každý den. Dříve bývalo podstatně vzácnější, v roce 1948 ho každý obyvatel zkonzumoval jen 33,3 kilogramu.

Jak utrácíme

Za jídlo a pití včetně alkoholu a cigaret utrácí průměrná česká domácnost na hlavu měsíčně 2 145 korun.

  • Za potraviny a nealkoholické nápoje: 1 875 korun
  • Za alkoholické nápoje a tabák: 270 korun
  • Celkem: 2 145 korun

Zdroj: Český statistický úřad, výdaje domácností na osobu za měsíc v 1.– 4. čtvrtletí 2010

Od 90. let minulého století u nás postupně roste obliba drůbežího. V nejrůznějších kuchyňských úpravách ho sníme ročně na 25 kilo, což je zhruba o 15 víc než zhruba před dvaceti lety. Hovězí ale nakupujeme méně, od roku 1989 spotřeba postupně klesá z tehdejších téměř 31 kilogramů na dnešních zhruba devět kilo ročně.

V české kuchyni ale stále kraluje vepřové. Zažívacím traktem nám ročně projde asi 40 kilo tohoto masa a tradiční vepřový řízek nebo pečínka se zelím a knedlíkem patří v mnohých rodinách nadále k neodmyslitelným svátečním pokrmům.