Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Útratu plaťte klidně kartou, spropitné ale dávejte v hotovosti

Vžitou tradicí je u nás i v zahraničí odměnit obsluhu za její dobrou práci. Čím větší je vaše spokojenost s poskytnutou službou, tím vyšší bude částka, kterou jí za to odměníte. K celkové útratě přihodíte pár mincí, či několik bankovek. Udělejte to i v případě, že platíte platební kartou. Je to adresnější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

farous

Nerozumím jedné věci ...

Nemám nic proti spropitnému (dobrovolnému) kdy spokojený zákazník dá "něco navíc" ochotné obsluze. Ale aby to bylo pravidlo, které se doporučuje oficiálně? Vždyťje to nelegální nezdaněný příjem, který by měl být protizákonný. A i při dýžkách několik korun od každýho zákazníka to dělá tisíce až desetitisíce korun ročně !?! :-/

0/0
14.12.2009 10:14

captain cook

Re: Nerozumím jedné věci ...

beres to z uplne spatneho konce. Spropitne neni nelegalni prijem a prijimat ho vubec neni proti zakonu. Pouze je nezakonne ho zamlcet a neuvest jeho vysi do danoveho priznani.

0/0
14.12.2009 12:18

captain cook

Re: Nerozumím jedné věci ...

omylem jsem to odeslal predcasne.

V nekterych statech (napr. USA, jak mi bylo receno) dokonce bernak podle vyse prijmu udela odhad jaka asi byla vyse spropitneho a nauctuje prislusnou dan, bez ohledu na to, jestli zamestnanec tolik spropitneho za rok vydelal nebo ne.

0/0
14.12.2009 12:22

Lanolin

že jsem tak vulgární

za co bych platl pinglovi, když tu laskominu připravoval kuchař? Obsluha mi neporadí co si vybrat, neví co je co. I kkdyby se u toho usmívali a byli příjemní, tak vaří kuchař.

Pan Ladislav Špačekbyť auto mnoha knih, jen přejímá zvyky. V bynce, i kyž vám pomohou vyplnit dotazník jak blázen, vás ani nenapadne nechat "dýško", na poště, v pokišťovně .... . Ne toto jsou výhrady autoservisů, restaurací a hospod, kadeřnictví ... .Pane Špačku přiznejte upřímně - je to proti přírodě, je to úplně bláznivé, ale je to domorodý zvyk, který vás ochrání proti nepřízni kmene. Nebo to vysvětlete něak ekonomicky - třeba, zaměstnavatel je svině a platí minimum a tak si musí personál přijít na své jinak a nezdaněně.

Jinak jste jen směšný a vypadající nadutě.

0/0
9.12.2009 19:10

captain cook

Re: že jsem tak vulgární

"Obsluha mi neporadí co si vybrat, neví co je co" Informovana obsluha je prave ten rozdil v v kvalite. Usmivat a chovat se zdvorile je jen prvni stupen dobreho zamestnance. Znat menu a vinny listu a umet poradit hostovi je jeden z nejvyssich. Pokud ses s tim dosud nesetkal, asi chodis do spatnych podniku. Pritom ale pro tohle nemusis chodit do toho nejdrazsiho podniku, protoze ceny nijak nezarucuji informovanost personalu.

Nas mladej si jako hodne studaku privydelava tim, ze dela barmana a pingla v jednom predmestskem hotelu. (zde nikoliv ubytovani ale pohostinske centrum - bary, bistro restaurace, kavarna, reprezentacni mistnost a oddeleni s hracimi automaty). Vedeni hotelu porada pro barmany skoleni a ochutnavani vin, kdyz meni vinny list, sefkuchar skoli personal kdyz se zacina nove menu. Kazdy novy zamestnanec dostane informace. Co ale kdo s nimi udela je na nem.

0/0
10.12.2009 0:03

hojakar

Spropitné v lepších restauracích pravidlem????

Bohužel v Českých zemích není pravidlem, že v lepších restauracích je skvělá obsluha. Čili spropitný dávám tam, kde jsme s obsluhou spokojený, popř. kde obsluha dělá více než je její "povinnost" a nezajímá mě, zda jsem v hospodě čtvrté cennové a nebo v super luxustní restauraci.....

0/0
9.12.2009 9:42

Host

tip

Není pravdou, že spropitné při platbě kartou nejde obsluze. Při odevzdávání tržby zahrne tuto částku do odevzdaných peněz, tak jako samotnou platbu a majitel ji potom dostane na účet. Stejně jako faktura atp. Jinak spropitné dávat!

0/0
8.12.2009 10:24

captain cook

Re: tip

(u nas u protinozcu) v lepsich podnicich, kde prakticky kazdy plati kartou, dobre funguje system, kde zakaznik k uctu pripise polozku spropitneho a cele to zaplati kartou v jedne transakci.

V levnejsich podnicich, kde existuje smes placeni v hotovosti a kartou a kde je prumerny prijem spropitneho mensi, tam se spropitne nejcasteji dava v hotovosti.

V kavarnach, hospodskych a klubovych restauracich a bistrech je spropitne malo caste, dava se prevazne jen pri specielnich prilezitostech (napr. personalu slouzicimu o vanocich nebo ve sportovnim klubu na konci sezony) a mimo to se jedna spis o zaokrouhleni sumy.Tzn. take v hotovosti.

0/0
9.12.2009 5:42

Host

Nic

Mě snad někdo platí za to, že dělám ve zdravotnictví a udělám za léčbu pro pacienta daleko víc, než mu donesu kafe nebo čaj?

0/0
7.12.2009 1:18

peter9

Australii se spropitne nedava

a nikomu to nechybi, neni to potreba, a neni to legalni. V Japonsku stejne tak. Tak ti panove dole, co tvrdi jak cestuji, vedi o Australii absolutne h*vno.

Tak se chytte za snupak, a zkuste cestovat alespon za mistni prehradu. Vytvorite tim osobni rekord a jeste vic se budete moct chlubit, kolik toho o svete vite.8-o A ze je v USA spropitne? To nema s nama nic spolecneho, leda ze by jste chteli lest americanum do p*rdele, jako jste kdysi lezli do z*dku komousum.;-O

0/0
7.12.2009 0:03

captain cook

prosim te, nekecej tu o Australii, nevis co mluvis

je naprosta hovadina, ze v Australii neni spropitne legalni.

Tak jeste jednou po lopate, kdyz mas zrejme potize pochopit, co jsem ti napsal dole. V Australii spropitne EXISTUJE, ale v mene mistech a v nizsich castkach nez v Evrope a pochopitelne mene nez v USA a Kanade.

Take neni pravda, ze v Japonsku neni spropitne legalni - pouze neni zavedene a v mnoha pripadech se Japonci citi dotceni, kdyz jim nekdo da spropitne za to, co oni povazuji normalni sluzby a ktere vykonavaji s hrdosti. Podobne tak na ruznych tichomorskych ostrovech.

Nevykladej tady sve bludy, protoze ja jsem australsky obcan uz hodne let a vim nejlip, co se v me zemi dela, co je legalni, co ne a jake tu jsou zvyklosti. Je videt, ze ty jsi se dal jak na tu mistni prehradu skutecne nedostal, trumbeline. Jeste stesti, protoze takovi jako jsi ty delaji Cesku v zahranici jenom ostudu.

0/0
7.12.2009 2:25

tmf

nerozumím

jsou desítky dalších profesí kde plat není nijak závratný a nikdo jim nechodí přilepšovat, proč pinglům ano?

0/0
6.12.2009 22:07

Zuzana.

Re: nerozumím

vždyť nemusíš, to není žádná zákonná povinnost...

0/0
6.12.2009 22:29

Host

Žebrák jako žebrák...

Spropitné dýško - proboha a proč - za co ?? Moc nechápu,proč se dýško má dávat zrovna číšníkovi? za co ? nosit pití a jídlo dokáže i cvičená opice. Dát dvacku pinglovi či ji hodit do klobouku žebrákovi je prakticky jedno a totéž! vyhazovat zbytečně peníze! Ale když na to někdo má - prosím..  Proti gustu...

Já si tedy nechávám vše vracet do koruny jak u pekaře,supermarketu,holiče,trafice,nádraží tak samozřejmě v restauraci.

0/0
6.12.2009 21:03

Host

spropitné??

hloupej zvykRv minutka minimálně za kilčo,pivo až za tři pětky a za to mám ještě dávat prachy navíc? ani omylem:-P

0/0
5.12.2009 23:31

Host

Re: spropitné??

Souhlasím s tím, že to je hloupej zvyk, i když menší spropitné dávám. Jak bylo již níže řečeno je celá řada profesí (prodavačky či uklízečky, ...) který dělají za 8000 měsíčně a nikoho ani nenapadne jim dát spropitné. V restauracích se stravuji denně a často se setkávám s neprofesionální a laxní obsluhou. Spropitné by si spíš zasloužili kuchaři, jídlo nebo pití vám koneckonců může přinést i cvičená opice, ale připravit ho už ne. Zajímavé, čím si to ti číšníci zasloužili 8-o

0/0
6.12.2009 17:44

Host

A proč ?!

Spropitné zásadně nedávám - nikde ani u nás či jinde ve světě - hodně divný "zvyk"....nevím proč mám někomu dávat peníze za to,za co je placený a svoji práci má vykonávat co nejlépe !!!!!

0/0
5.12.2009 22:28

Host

Re: A proč ?!

Tak to jste ve světě za pěkného zaprděného vidláka, gratuluji. Ve státech, kde je tip obvyklý, má svůj smysl. Obsluha má poměrně nízký základní plat, zbytek, který získá pomocí tipů, je vlastně výkonnostní odměnou, která má svůj jasný motivační smysl, podobně jako v některých firmách podíl na zisku, bonusy za úspěšné dokončení projektu apod. Přímé motivace zbavených pracovní podmínek jsme si ve velké míře vyzkoušeli za socíku a sám jistě víte, jak ohromně se to "osvědčilo".

Divím se, že když jste takový "zásadový škrt", že vůbec chodíte do restaurací.

0/0
5.12.2009 23:00

Host

Re: A proč ?!

Toto jsou bohapusté kecy! Kdejakej "pingl" má lepší základní plat než lecjaký dělník.

Pokladní v marketu také maká za osm tisícovek a dáváte jí spropitné? A to můžeme pokračovat...

Já nejsem žádný samaritán,abych někomu dorovnával plat.

U nás do restaurací chodím málokdy,ale při zahraničních cestách pravidelně včetně USA či Egypta a ani tam ani cent navíc!

Ostatně povinost to není nikde na světě,takže nakonec každého věc.

0/0
5.12.2009 23:28

captain cook

Re: A proč ?!

kdo casto cestuje, ten vi, ze nejlepsi je drzet se prislovi "When in Rome, do as Romans do". Ve volnem prekladu to znamena "na cestach se prizpusob zvykum sveho okoli". Netvrdim, ze bys musel davat tucne americke tipy kdejakemu zamestnanci kdyz jsi v USA nebo Egypte; koneckoncu jsou to tve penize a o jejich utrate si rozhodujes jen ty sam, ale cestovatelska slusnost veli se trochu prizpusobit mistnim zvyklostem.

To je rozdil mezi turistou poznavajicim svet a vidlakem utrzenym od retezu. Kdyz cestujes v zahranici, nereprezentujes totiz jen sebe, ale soucasne i svou zem a lide si tam udelaji predstavu o tve zemi a tvych spoluobcanech podle tveho vystupovani.

0/0
6.12.2009 1:23

Lucass

Re: A proč ?!

R^

0/0
6.12.2009 9:27

mokrykcb

Re: A proč ?!

tak v zahraničí se tím,že jsem čech zrovna moc nechlubím.....ale k věci zvyk nezvyk já také nic nenechávám....naprosto souhlasím s názorem,který započal vlákno....přispůsobit se zvykům jiných zemí se nemíním....to si mám např. v turecku omotat turban kolem hlavy a v mešitě "mlátit" hlavou o zem ??

amerika je kapitola sama pro sebe....seděl jsem v restauraci a objednal pivo za tři dolary....číšník přinesl a hned mě zkasíroval(zaplatil jsem dané tři)...objednal jsem druhé a při donesení mě číšník "upozornil",že je zvykem dávat alespoň čtyři dolary8-o....odvětil jsem,že nevidím důvod a pokud se mu to nelíbí jdu jinam....sice celkem koukal,ale pak řekl OK, při další návštěvě této restaurace si už o nic neřekl

0/0
6.12.2009 17:53

captain cook

Re: A proč ?!

zminil jsem se, ze jsou turiste, kteri jsou hodni reprezentace sve zeme v zahranici a vedle nich existuji vidlaci utrzeni ze retezu a tvuj prispevek to potvrzuje.

0/0
6.12.2009 19:08

Host

Re: A proč ?!

ja kdyz pojedu do Anglie, budu jezdit vpravo. Proc bych se mel prizpusobovat jejich zvykum?

0/0
8.12.2009 15:09

mokrykcb

Re: A proč ?!

naprostý souhlasR^

0/0
6.12.2009 17:39

Host

Spropitný?

Dříve pingl-boháč obsluhoval chudáka a dnes je to tak, jak to má být.

0/0
5.12.2009 14:19

Host

.....

Dávat TIP kartou mi přijde trošku jeté - obzvláště když si z toho banka strhne ještě 2-4 %

0/0
5.12.2009 13:51

Host

SPACEK=blb

spacku ty vemeno napriklad v te americe se dava tip (15%  and UP)  protoze cisnici neberou skoro zadnou mzdu. nekde pouze 2-3 dolace na hodinu. to se pak snazi jsou prijemni a plni vam co si prejete. to u mas ma cisnik normal plat mraci se jak kakabus je zabrzdenej a mnohdy i drzej. nasrat a ne tip !!!

0/0
5.12.2009 11:55

Don_Alex

Re: SPACEK=blb

jeste bych dodal ze v US bere opravdu cisnik tech par dolacu za hodinu, ale stat mu vymeri dan i z urcite predpokladane vyse tipu, cili kdyz nic nedostane, tak jeste prodela. Jinak souhlas je to o tom ze se pak musi snazit ... u nas fakt vetsinu cisniku nakopat do riti a pokud jsou neprijemni a neochotni tak si necham vyplatit penize do koruny, pokud se mi to v dane restauraci stane vickrat, tak uz me tam nikdy neuvidi...

0/0
5.12.2009 12:22

captain cook

Re: SPACEK=blb

souhlas s obema prispevky, ale musim dosat, ze 15% je pozadovane minimum na tipy. Nektere podniky maji na menu poznamku, ze tip je minimum 17% a v ruznych lepsich restauracich dokonce minimum 20%.

0/0
5.12.2009 12:27

Don_Alex

Re: SPACEK=blb

s povinnym tipem sem se setkal, ja to resim tak ze do takovych nechodim, prijde mi to vylozene sproste.... je to i u nas ze ti nauctuji tip rovnou k uctu, to sem se tenkrat hodne nastval....

0/0
5.12.2009 12:29

captain cook

Re: SPACEK=blb

v Italii je bezne, ze maji na menu natisknute, kolik je "cover charge" (obvykle 2% a pridavaji to k uctu) a jestli je/neni v uctu pridana "service charge" = obsluzne cili tip a kolik.

Ja take davam zasadne podle obsluhy. V Praze v restauraci U Radnice na Staromaku nic. To je past na turisty, nic jineho.

Podobne v jedne restauraci v Benatkach, rovnou naproti hotelu Rialto jsme dali 0 a cisnik se mohl zblaznit. Potvora si nic nezaslouzil. Sli jsme tam s manzelkou na oslavu naseho vyroci svatby a cisnik nas celou dobu vicemene ignoroval, protoze u vedlejsiho stolu byla americka mama s dcerou a on cuchal tucny tip. Tak jsme si rekli "stara se o ty Americany, tak at ho patricne odmeni oni".

Na druhou stranu v Rime jsme byli 2x v jedne male restauraci pobliz Corsa a dali cisnikovi prvni vecer asi 12% a druhy vecer asi 20% protoze obsluha byla tak fantasticka. A jeste jsme ho majiteli zvlast pochvalili.

0/0
5.12.2009 12:48

Oldis_rab

Re: SPACEK=blb

v kramu treba v uzeninach taky davas tip?

0/0
5.12.2009 13:54

captain cook

Re: SPACEK=blb

ja ne, ale ty asi jo kdyz se tak blbe ptas.

0/0
5.12.2009 14:04

Oldis_rab

Re: SPACEK=blb

neplatim, a pritom tam clovicek za pultem kmita daleko vic nez kdejakej pingl, proto baksis zasadne naplatim.

0/0
5.12.2009 14:15

captain cook

Re: SPACEK=blb

to jsou tve penize a s nimi si nakladas podle sveho rozhodnuti.

0/0
5.12.2009 14:37

Host

Re: SPACEK=blb

sokujici odhaleni, ikdyz me tak napada, ze jinak bych to ani nemoh napsat :-D

0/0
5.12.2009 15:40

captain cook

Re: SPACEK=blb

ten prodavac v uzeninach se mozna dost pres den naskace, ale ve sluzebnich zamestnanich posuzuji jak se kdo venuje primo mne a ne jinym. V te rimske restauraci s poulicni zahradkou ma kazdy stolek vlajku a vetsina turistu se snazi sedet u te "sve". Prestoze pinglik hned na zacatku zjistil, ze jsme Aussici, kteri nejsou znami nejstedrejsim tipovanim, protoze v Aus se tipuje malo a malokde, delal vsechno mozne, aby nam zprijemnil vecer. Jidla byla prima a obsluha take.

Kdyz jsme se vratili o dva dny pozdeji, pinglik nas privital jak stamgasty. Jediny zbyvajici stolek v "jeho" casti restaurace nebyl v nejlepsim miste, tak nas posadil k lepsimu v casti servirovane nekym jinym, ale zaridil si s kolegou, ze nas bude obsluhovat on sam. Z prvni navstevy si pamatoval jakemu piti davame prednost, obsluha opet hbita a s usmevem, znalost jidel, manzelce zaridil v kuchyni desert, ktery ani nebyl na menu, sotva se zminila, ze by mela chut na "neco s lesnimi plody". S radosti jsme mu dali 20% tuzera

0/0
6.12.2009 2:34

captain cook

Re: SPACEK=blb

protoze si to podle nas zaslouzil. Meli jsme nejen vyborne jidlo, ale prave diky jemu take ohromnou obsluhu a vecer.

Na druhou stranu treba tomu idiotovi v restauraci U radnice na Staromaku jsme nenechali ani halir, protoze to byl lemra lina. Zahradni cast restaurace mela jen par hosti( snad proto ze za "zahradni sluzbu" uctuje prirazku 10%), o vetsine vybranych jidel z menu tvrdil, ze "nejsou", trvalo mu vzdycky 10-15 minut od objednavky piti k jeho doneseni z kioskoveho baru, na jidlo se cekalo asi 30 minut.

Ucet jsme zadali 2x po 10 minutach a porad nic. Nakonec jsme sli s uctem k barovemu kiosku. 10% zahradni prirazka byla vic, nez si zaslouzili a ani halir nadto.

Ja do te turisticke pasti lezt nechtel, ale manzelka predtim behala po vsech moznych obchodech s kristalem a tvrdila ze do "Ceskeho Raje" na Jungmanove nam. uz nedoleze a se slovy "tahle zahradni restaurace vypada tak odpocinkove" se vrhla se na nejblizsi zidli. Pak litovala, ze si nedala jen pivo a k tomu Jungmanaku ned

0/0
6.12.2009 2:51

captain cook

Re: SPACEK=blb

a k tomu Jungmanaku nedolezla treba po ctyrech.

:-D

0/0
6.12.2009 2:52

Host

Re: SPACEK=blb

Vicemene s tebou souhlasim.Ale kdyz ctu prispevky tak se nesmis divit, ze cisnik radeji obsluhoval americany nez cechy....ja si taky pohraju vic s americanama nebo nemcema nez se spanelsky mluvicima, to samy dela italskej cisnik, venuje se tem co mu daj tipa a podle nekterych zdejsich prispevku musis pochopit, ze amik mel prednost ;o) Cech vyzaduje sluzby jako v peti hvezdach, ale chova se jako ve svy palirne na vesnici.

0/0
6.12.2009 7:13

captain cook

Re: SPACEK=blb

omyl- Cesi s tim nemeli co delat.

Manzelka neni Ceska, anglictina je jeji materstina a pro mne druhou materstinou. Mluvili jsme samozrejme mezi sebou i s cisnikem anglicky, ale ne s americkym prizvukem.

0/0
6.12.2009 7:58

Host

Re: SPACEK=blb

jasne mas recht. jsou drobne rozdili stat od statu restaurace od restaurace. treba na floride si cisnik muze tipa rovnou zapocitat na ucet pouze kdyz ma u stolu 5 a vice hostu (tusim:-P)  v tech lepsich restaurackach tip nejde jen cisnikovi ale deli se dal- security, kuchyn,...

0/0
5.12.2009 12:52

Host

Re: SPACEK=blb

...a jeste jedna zajimavost. tip se v usa klidne necha na stole a jde se domu. nikoho ani nenapadne na ty penize cisnikovi sahnout. kolikrat se stane ze si sednete za stul  a pred vami lezi penize od predesleho zakaznika. myslite ze to u nas nekdy taky bude mozne?

0/0
5.12.2009 12:25

Don_Alex

Re: SPACEK=blb

i ve Francii, Nemecku... je to vcelku normalni... U nas mas pravdu davam tip (pokud si ho obsluha zaslouzi) taky primo ji bo taky neverim ze by ho nekdo neztopil... ;-D

0/0
5.12.2009 12:27

captain cook

Re: SPACEK=blb

ne-e. Nedovedu si to predstavit.

Na druhou stranu v Japonsku se tipy nedavaji, krome americkych a kanadskych turistu, ktreri "tipuji" vsude kam jedou, i tam kde neni zavedena "tipping culture", tipovaci kultura. V to patri oblast Tichomori, krome Hawaje.

Australani a Novozelandani jsou znami tim, ze se u nich tipy nijak moc nevedou. Ne ze nejsou uplne, ale v mnohem mensi mire nez v Evrope a nesrovnatelne mene nez v USA. U kadernika a holice se tipy nedavaji, v taxiku vetsinou jen zaokrouhlene, leda neco navic kdyz ma jeden tezky kufr a taxikar byl ochotny. V restauracich a se obvykle dava take malo, tak 5-10%. V kavarnach a hospodach prakticky nic, nebo jen zaokrouhlit nahoru. Proto take jsou Aus a NZ mene ochotni tipovat na cestach v Evrope. USA je pro ne uplnym kulturnim sokem, co se tipu tyce. Nechavat tip pokojske na polstari kazdy den - i pri nekolikadennm pobytu v temze hotelu je pro ne nepochopitelny zvyk!

0/0
5.12.2009 12:38

;-)

Re: SPACEK=blb

Ano, v Japonsku se spropitné opravdu nedává. Každý má přece řádnou mzdu,tu daní, za tu pracuje, být milý na hosty je přece samozřejmost. Když japonský zájezd dorazí do české restaurace, číšníci jsou často vyloženě naštvaní. Nedostanou totiž spropitné a mají pocit, že je vlastně ti Japonci okrádají o jejich peníze ,protože okupují židle, na kterých by mohli sedět třeba Američané. Příjde mi to jako velmi trapné a neslušné chování, zvláště když uvážím průměrnou velmi vysokou útratu Japonců. Jenže to jde do kapsy restaurace a blaho zaměstnavatele a dobré služby většinu číšníků nezajmá. Ty zajimá hlavně vlastní somrování.

Jinak musím podotknout, že podle mých zkušeností, je u nás mnohem lepší situace ve vícehvězdičkových hotelích, kde mají zaměstnanci výrazně lepší úroveň, váží si hostů, jsou vychovaní, mají dobrý plat,jsou zvyklí i na cizince, kteří nedávají žádné spropitné a rozhodně se na nikoho nešklebí, že jim příjde spropitné malé.

0/0
5.12.2009 19:33

babacek

Spropitné

No já to vždy dělal takto. Kasírující číšník či servírka dostali vždy jen zaokrouhlenou cenu, skutečné spropitné dostal ten kdo mě skutečně obsluhoval. Já to cítím jako spravedlivé takto. :-/

0/0
5.12.2009 6:38

;-)

Re: Spropitné

A zkusil jste ji zaokrouhlit někdy i dolů? Třeba z 503Kč na 500?

0/0
5.12.2009 10:39

peter9

A co na uradech?

Kdyz potrebuji na mestskem urade nejake doklady, tak bez "sporopitneho", budu cekat i 3 mesice. Neboli bez uplatku nepochodim. Proto by se to melo zakazat  i v hospodach, jako je tomu v mnoha zapadnich zemich. Spropitne si nikdo nedovoli nabidnout ani vzit, jinak riskujete, ze stratite praci 8-o

0/0
5.12.2009 3:15





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že správným používáním kreditky můžete značně ušetřit?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.