- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Muze me nekdo vysvetlit proc na jinych pracovistich se zakon musi dodrzovat a na uradech vcetne parlamentu se tyto veci nemusi dodrzovat a chlasta se tam uz od rana do nevidim? PROC poslanci hlasujici o tak dulezitych vecech jako jsou zakony mohou byt v podnapilem stavu a ani nevi za co hlasuji?? ptam se jak je to mozne proc neni pri vstupu na uzemi parlamentu kontrolovan alkohol a drogy a stejne tak pri ukonceni a odchodu s techto mist?? Ptam se jak je mozne ze si mohou behem dne alkohol /pominu cenu/ koupit v kantyne a konzumovat behem pracovni doby vcetne hlasovani?? Jak je to mozne???
Nejsou zaměstnaní, nemají nadřízeného a nevztahuje se na ně zákoník práce. Zodpovědní musí být pouze vůči svému svědomí, to je jejich jediná povinnost.
Prakticky to udělá, důvod se vždy najde a nikdy neprokážete pravý důvod. A pokud se budete proto tomu nějak zákonně bránit, tak nikdy není problém vaše místo zrušit a pak přijmout někoho jiného na stejnou práci ovšem s jiným názvem pozice. Proti neofeudálům nemáte prostě šanci. Tedy pokud se nestanete pro svého chlebodárce nepostradatelným, ale každý je nahraditelný...
"Lojza byl po hlase silně nevyspalý, asi zase celu šichtu prochlastali."
Jarek Nohavica - píseň Milionář
To by mě zajímalo, jak je to se zaměstanci restaurací? Podle článku to znamená, že v restauraci, kde pracují, si nemohou dát ani pivo (bez ohledu na to, jestli zrovna jsou nebo nejsou v práci), protože to je pořád jejich pracoviště...
Porušení této povinnosti a jeho závažnost je vždy třeba posuzovat individuálně.
Podle § 106 odst. 4 písm. e) Zákoníku ten zákaz není ani absolutní - nevztahuje se na zaměstnance v nepříznivých mikroklimatických podmínkách (pokud teda někde seženou nízkostupňové pivo) a ani na zaměstnance, u nichž je požívání alkoholických nápojů součástí plnění pracovních úkolů (např. sommeliéři) nebo je s plněním těchto úkolů obvykle spojeno (tradičně se uvádějí diplomaté a pracovníci v zahraničním obchodu).
Analogicky nemůže být porušením zákoníku práce ani to, že si číšník po pracovní době v hospodě, kde pracuje, dá skleničku.
se běžně pilo v pracovní době,o přestávkách. chlast se lil do plastových láhví,aby to vypadalo jako nealko.a po práci hlavně v pátek se pilo na šatnách a to i tedy,když měl někdo narozky
a to jednoho týpka vyhodilu až dýchnul nalitý popáté
pokud by k té skleničce (řekněme 1dcl bohemia sektu) vypil 3l vody, tak by snad neměl alkoholický nápoj s více než půl objemového procenta alkoholu. Potom by jej zaměstnavatel přece neměl právo vyhodit ani jinak postihovat! Je to tak
Záleží na formulaci. Klidně si dovedu představit, že zaměstnavatel do smlouvy nebo provozního řádu pracoviště zavede absolutní zákaz požívání nebo i přechovávání alkoholických nápojů, přičemž porušení je bráno za hrubé porušení pracovní kázně. To může a docela často to tam dneska i bývá. A proti tomu zaměstnanec nenadělá nic...
Pochybuju, že by ho vyhodili jen a pouze proto, že si pro pracovní době dal skleničku. Mnohem pravděpodobnější je, že jde o "poslední" kapku, kdy trpělivost šéfů s potížistou vypršela. Ono to tak bývá vždycky. Pokud člověk dělá a vedení je s ním spokojené, může si ledacos dovolit, protože se na něj logicky dívají jinak, než na člověka, co dělá potíže a ne to, co má.
Nebo chtějí propouštět a nechtějí platit odstupné tak hledají sebemenší záminku. Ale fakt že kdyby zaměstnavateli extrémě vadil jakýkoli alkohol tak bych se ani nepokoušel provokovat. Do nějaké restaurace nebo hospůdky není odnikud tak daleko aby se tam po práci nemohli přesunout.
Zákas alkoholu by se měl prosadit i v PS a každý poslanec by si měl před hlasováním dýchnout aby prokázal že není ovlivněn návykovou látkou a v případě že by nadýchal by byl jeho hlas neplatný.
Záleží totiž jaké je to pracoviště. Existuje spousta pracovišť, kde je pití součástí práce (sládek, degustátor, apod.), nebo obvyklé a vyžadované (horké provozy, diplomacie). V takových případech se o porušení kázně nejedná vůbec. Na opačném pólu jsou práce, kde i jedna sklenička může znamenat porušení zvlášť hrubým způsobem a okamžité skončení (řidič, chirurg).
Zajimave je, ze zrovna u doktoru se chlat toleruje, protoze jinak by obcas nemeli nekde nikoho kdo by jim tam doktoroval. Viz ted ten pripad z nedavne doby, doktor v nemocnici pres dve promile a nemocnice bude resit srazkou ze mzdy.
ma drivejsi zkusenost, kdyz jsem sel jako novacek na obed se sefem a kolegy, dat si maximalne to same co kolegove. Dal jsem si Radlera a stejne se me sef zeptal, jaktoze piji alkohol v pracovni dobe, jeste ze jsem si k tomu steaku nedal vino . (ostatni uz byli u firmy 20 let, takze uz meli sve postaveni).
Proste nekteri dodrzuji pravidla, aby jim to nikdo potom nevycital. Za zle mu to nemam, v praci se proste nema pit alkohol a mira povoleni zalezi na sefovi nebo prilezitosti.
Jestli jsi byl na obědě, tak nepiješ alkohol v pracovní době. A pochybuju, že bys po obědě z toho Radlera něco nafoukal pro kontrolu.