Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Starý recept dovedli k dokonalosti. Rozjíždějí karamelovnu a mají úspěch

Irena a Václav Kalkušovi si začínají plnit sen. Při hledání, jak žít zdravěji, přišli na nápad začít doma vařit karamel. Dnes s ním sklízejí úspěch, jejich karamel se stal regionálním výrobkem ze Šumavy a jejich malá rodinná firma začíná mít velké plány. Pěsti jim drží přátelé, kteří je do podnikání vyhecovali, i jejich dcera Eva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

K72a11r62e43l 84S18ý61k66o14r21a 6353819562260

Fandím jim, protože je to inspirace pro nás pro ostatní, že to jde. Pokud někdo napíše nějaký nepříznivý komentář - jeho smůla - všichni máme šanci začít podnikat... :-)

+3/0
4.6.2014 17:31

R51u94d21o70l32f 12S34c48h63m78i40e70d67t 9879976696284

Krááása, paráááda!!! pomohli si v neľahkej životnej situácii.....Držím palce, nech sa darí aj naďalej!!!

+1/0
3.6.2014 19:17

J86a16r71o88s92l24a75v 45M27a52j47s18t33r 6416521811864

poctivě jsem přečetl diskusi a musím prohlásit: tolik šikovných a přejících lidí aby člověk pohledal. Prostě kdo nepláče není čech, hop, hop, hop!!!

+1/0
3.6.2014 18:54

A87n68n49a 74K47u69č76e23r79o15v77á 2901973269220

My děláme pravidelně pampeliškový med: voda z vylouhovaných pampeliškových květů se hodiny a hodiny pomalu nechá zahušťovat na kamnech se spoustou cukru a několika nakrájenými citrony nebo pomeranči. Výsledný výrobek je moc dobrý do čaje, o léčivých účincích si moc iluze nedělám. Jak tak koukám, tak už jsme z toho mohli mít dávno byznys .... :-)

+2/0
3.6.2014 10:12

D65a63n69i20e41l31a 58U80r45b34a14n58o86v40á 2394460865876

pampeliškový med si pamatuju z dětství od babičky, vím že mi to chutnalo mnohem víc než med klasický.

Tak proč ne já bych si to na farmářském trhu z nostalgie koupila, jděte do toho.;-)

+2/0
4.6.2014 10:17

A80n98t38o30n52í48n 46V94á74c22l18a96v54í28k 3368342523685

Karamel nekaramel, pěkně mazejte ven. Je tam hezky ;-D;-D;-D

0/0
1.6.2014 11:39

L71i42b50u65š39e 87N13o50v42o20t88n82á 8495681895127

Já jim to moc přeji. Nechť tady je více takovýchto lidí jako jsou oni.

+1/0
31.5.2014 18:22
Foto

I27v27o 82Z44r20n30í72k 4467555454712

Každému kdo chce zachovat takový recept -starou recepturu bych dal metál vždycky je to piplačka a takových lidí moc neníR^

+12/0
30.5.2014 20:06

R47a78d85o32s61l87a70v 74K53l47a24u68d50a 5264128164352

To seš ze všeho tak vyprděnej? 8-o Tohle je normální postup výroby karamele který se učí na všech cukrářských učilištích, postup který musí zvládnout každý kuchař, pekař aj. Doma si ho běžně dělám, tak jako většina lidí kteří nemají kuchyň jen na ozdobu.

+3/−6
30.5.2014 20:39
Foto

I15v91o 72Z49r16n52í10k 4187505174582

Proč mi tykáš ..pane chytrej !

+3/−3
30.5.2014 21:31

L50i68b14u19š93e 26N65o70v55o87t36n93á 8785931465637

No a co? Tak buďte tak suprovej a udělejte z toho byznys. Anebo závidíte. Takovej med to jistě. Přejte, bude Vám přáno.

Já to běžně nedělám. Kuchařka nejsem, pekařka také ne, učiliště také nemám. Jen závidím tu vaši zpšklost - na tu žádná škola není.

+4/0
31.5.2014 18:30

L12i58b42o28r 18H23l47u40b62u72č32e40k 4360850237217

...ale kdyby byla škola na zapšklost, tak na ní dělá ředitele...

+3/0
31.5.2014 20:51

R80a22d33o84s43l15a73v 33K59l41a59u46d77a 5964928544692

Už jste se uklidnila? Tohle byla reakce na to jak někdo zachovává starou recepturu.    Tekutý karamel se běžně vyrábí a prodává. Vážně nevidím důvod proč bych měl být odvázaný z někoho, kdo karamel prodává 4 - 5x dráž než konkurence, jen má to štěstí že mu bulvár iDnes dělá PR.  http://olymp3.stavlib.cz/grika/index.php/produkty/karamel-poleva

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/

0/−1
1.6.2014 7:10

V87l96a59s17t87i49m36i31l 72Š55t30e93c35h43e69r 4731256230664

Sirup z řepy je velmi starý recept,kupuji si ho od jedné paní,která ho vyrábí.Jako občasný přivýdělek,který ji zaplatí náklady a něco málo vydělá.Rozhodně to není na uživení a už vůbec ne na rozjezd firmy.Ne,že bych byl nepřejícný,ale nemají šanci uspět.Jejich produkt není v ničem originální,co by nikdo nedokázal vyrobit.

+2/0
30.5.2014 19:49

V70ě60r30a 96B83e18n68o76v63á 9109610643

Opravdu starý recept, který znaly naše babičky a používá se v kuchyni do dnes, ale nikoho nenapadlo udělat z toho byznys. A´t se jim daří

+6/0
30.5.2014 18:59

M78a76g69d47a87l63e13n91a 71M95o63u70č58k53o39v34á 3969898725622

Zadala jsem tu jednoduchou otázku - ptala jsem se, proč a čím je karamel lepší pro organismus než cukr, jak uvádí paní podnikatelka. Jsem přesvědčená, že článek si oba manželé o sobě přečetli včetně diskuze. Čekala jsem jejich fundovanou odpověď. Buď ji tedy teprve gůglíte nebo fakt nevíte, o čem je řeč? Škoda, mohli jste si udělat ještě zajímavější reklamu, než je samotný článek, pokud byste se do diskuze zapojili.

+4/0
30.5.2014 16:16

J83o36s83e18f 67V10a75l98a 9290723723303

asi takhle : chemicke slozeni cukru by se karamelizaci vubec nezmenilo - kdyby se tam prave kvuli karamelizaci nepridavaly dalsi prisady ( kyselina oictova nebo mlecna nebo fosforova) Cili prvni odpoved - zdravejsi nez repny cukr proste z hlediska chemie byt nemuze, spise naopak. Dodatek - mozna negativniI vliv dlouhodobeho pouzivani karamelu na organizmus jeste nikdo komplexne nezkoumal

0/0
30.5.2014 17:09

B20e90n 50P26a64v95k81a 1197223307941

Popravdě jsem chemik asi jako důlní inženýr, ale složení nebude stejné. Co jsem tak z internetu pochopil, krom "poorly understood process", tak by mělo docházet ke štěpení těch cukrů na kratší řetězce. Tj. na fruktózu a glukózu. Což i dává tak nějak "kuchyňsky" smysl. Takže by ten cukr měl rychleji přecházet do krve. Jestli to je lepší nebo horší, tak to už ale nevím vůbec. Spíše je to v praxi naprosto jedno.

+1/0
30.5.2014 18:15

J73o96s59e48f 40V78a43l78a 9720373983803

podle pramenu - i u repneho cukru jeho prepalenim vznika tzv Maillardova reakce (zde http://www.facharzt.de/content/red.otx/527,14202,0.html) ktera vytvari kancerogenni akrylaminy. (typicke pro chipsy, chleb, peceni) V tom smeru asi karamelizovany cukr zdravejsi nez bily cukr nebude. Jinak jednoduche cukry (glukoza) jsou pro nejvyssi GI (glykemicky index) vyzivove prinejmensim nevhodne, ne li nebezpecne. Co se tyce "poorly understood process" - beru to jako znameni, ze se tim nikdo nezabyval, coz jsem se jinde docetl taky.......

0/−1
30.5.2014 18:35

J52a92k60u79b 86J87a14h72o97d33a 5429591674126

"Při nižší rychlosti reakce zůstávají v reakční směsi Reduktony (pozn. meziprodukt termické reakce), které jsou velmi účinné antioxidanty. Proteinové hydrolyzáty (HVP)jsou zdrojem aminokyselin..." [web VŠCHT, Organická chemie]... Pokud zmíníte Maillardovu reakci (nebo cokoli jiného), prosím napište i pozitivní informace, nejenom informace, které se Vám hodí do krámu.

+4/0
30.5.2014 19:28

B22e69n 11P17a62v50k62a 1417193217171

Se ještě doplním. Takže v praxi by měla být karamelová voda sladší než voda z kostek z cukrovaru, protože obsahuje sladší cukry na jednotku. Kuchaři to využívají třeba u grilovaných jablek nebo rajčat, že. Ale to bude asi tak vše. Alternativou je sladit fruktózou. Co je tam ale zvláštní, je, že oxidací většinou vznikají karcinogenní látky, jestli mě paměť neklame. Jestli je to i případ karamelu... kdo ví.

0/0
30.5.2014 18:27

J60o45s29e84f 92V98a92l21a 9190973333133

viz muj prispevek vyse

0/0
30.5.2014 18:36

B25e93n 31P17a57v95k50a 1647983807381

Takže mám laickou pravdu. Ale asi mně za to nikdo nezaplatí;-D

0/0
30.5.2014 18:43

P65ř73e77m65y73s57l 28H21r82o49m71a36d51a 2834866158331

Tak karamel si vyrábí každá slušná cukrárna sama. Opravdu je užitečný na mnoho věcí v kuchyni. Je to určitě dobrý nápad ho začít prodávat i lidem - proč ten nápad neokopírovat ;-) Jinak samozřejmě samo o sobě to na uživení stačit nebude - a to ani při vší té reklamě na Idnes :-P

+1/−2
30.5.2014 14:07

B49e48n 57P13a88v65k84a 1237403427141

Je to voda s cukrem. Nic víc. A domácí výroba pro distribuci je pitomost na n-tou. Ale když to někdo koupí.

Tj. není moc velkou záhadou, že to nikdo průmyslově nevyrábí. Je to blbost.

0/−1
30.5.2014 15:14

J44o68s56e18f 79V17a62l21a 9240433283623

urcite se vyrabi prumyslove. Uz z toho duvodu, ze se pouziva jako potravinarske barvivo (tuzemak, Coca cola, whisky, ginger ale, ocet, marmelady, uzeniny)

+3/0
30.5.2014 18:43

B89e85n 49P62a52v67k78a 1337693907271

Co že? Ve whisky je karamel?;-(

0/0
30.5.2014 19:10

V24l60a32s34t76i17m92i51l 42K25a23š75p24a92r 9631556442319

Představte si - a právě v té pravé skotské ;-)

+1/0
30.5.2014 20:32

R75a89d88o30s85l66a27v 49K12l41a54u61d19a 5444538514412

Karamel jsem si vyráběl už ve čtvrté třídě když mě honila mlsná a nic jsem doma nenašel. Cukr, voda a pět minut práce. Nejdýl na tom trvalo chladnutí.  Fakt si nedokážu představit důvod, proč bych si karamel kupoval hotový. Navíc za tak nekřesťanské prachy.

+3/0
30.5.2014 17:36

B57e57n 81P85a13v31k90a 1857473767191

Sorry, ale to je tak blbé, že to až bolí;-D

+1/−5
30.5.2014 12:48

J34a69r88o21s44l11a93v 10K37a93d73l64e17c 2373143601965

:-)R^R^R^....................................................

0/0
30.5.2014 10:47

J80i15r78i 32B72e61c16v97a61r 7452719686

Takovým lidem držím palce! ;-)  A přeji úspěch..!!

+12/0
30.5.2014 10:41

K96l43á47r89a 17T24r42n52k42o26v17á 3494539234469

Potírání pečeného masa karamelem je stará známá osvědčená praxe. Vytvoří se kůrka, maso dostane jedinečnou chuť a šťáva krásnou barvu. K úspěchu je potřeba dobrý nápad a mnoho a mnoho práce a úsilí. Každý kdo se do takového projektu pustí měl by mít obdiv druhých. Co se týká ceny, kritici by si měli vyzkoušet co takový projekt obnáší.

+20/0
30.5.2014 10:24
Foto

P82e91t74r 57P97r69o93c15h41á97z86k61a 3182826232814

Místo karamelu používám med a je to také dobré.

+2/0
30.5.2014 12:01

V65l31a40s39t59i35m74i98l 23K71a18š63p63a96r 9381776592249

Já pivo, olej, med - a funguje to taky dobře ;-)

+2/0
30.5.2014 12:13

R32a15d85o86s72l98a13v 38K16l91a29u61d34a 5694288444512

A co takový projekt obnáší? :-P

0/−5
30.5.2014 12:13

K28l22á82r86a 56T27r75n44k36o61v40á 3504449684199

Každý máme svého trolla, já jsem koukám vyfasovala starou vyšívačku.;-D

+2/0
30.5.2014 12:59

R12a92d59o18s94l77a57v 41K36l30a29u82d79a 5604468474442

Jediný troll jste tady vy. Já se ptal co takový projekt obnáší.

0/−4
30.5.2014 13:10

R28a54d20o65s75l37a74v 86K20l52a46u46d72a 5874708324202

http://radostne-srdce.webnode.cz/products/produkt-1/   Tady je další výrobce. 250 ml nabízí za 30 Kč, zatímco ten z článku se dá pořídit 200 ml za 119 Kč.

0/0
30.5.2014 13:24

K59l40á19r19a 49T72r69n79k56o65v36á 3444959834889

Dobrý produkt, kvalitu provedení, schopnost ten, produkt prodat, další nápady, hodně práce, málo volného času, následuje konkurence schopné vybavení.

+2/0
30.5.2014 13:37

R23a94d32o88s58l53a35v 65K83l31a83u35d21a 5934638424582

Máte problém s chápáním? Je to jen úplně obyčejný karamel. Ovšem o 500% dražší než u konkurence.

+2/−2
30.5.2014 13:42

K59l68á10r15a 38T34r78n81k49o84v29á 3704489514249

Ptal jste se co obnáší dobrý projekt, to je jistě neúplný výčet. Je známo, že cena je odvislá od poptávky, cokoliv můžete prodat za takovou cenu, za kterou to zákazník koupí.

0/0
30.5.2014 13:54

J67a56r33m77i64l81a 72P66í34c74h34o87v64á 5462587844923

Kupec holt platí certifikát. Prostě to dostalo ocenění "regionální produkt", to třeba karamel, co si ho vyrobí cukrárna na náměstí, nemá.

0/0
30.5.2014 17:08

J32a77n 83M36u82c82h83a 8699526172186

"certifikát jsme podmínečně získali, než doladíme legislativu a místo pro jeho výrobu."

byrokracie je zdá se všudypřítomná...

+4/0
30.5.2014 10:19

J67a16r94o45s79l69a67v 63K70a85d76l76e86c 2123753401135

Náš stát je v EU jedním z nejhorších...:-)

+1/0
30.5.2014 10:48

J46a23r44o90s98l35a47v 69V66o87r83e73l 2480178229731

Obávám se, že máte pravdu. Bylo mi řečeno, že v Německu je možné jen tak prodávat vlastní upečený koláč z okna domu okolojedoucím cyklistům i s kávou nebo čajem. Tady prý to je absolutně nemyslitelné... Tak nevím, co je na tom pravdy, ale zní to pro nás sakra blbě ;-€

+4/0
30.5.2014 14:14

M63a97g27d79a88l17e94n78a 93M24o17u55č11k96o33v17á 3519808335392

Taky bych uvítala podrobnější informaci o tom, proč je karamel zdravější a pro koho. Protože už jen cukr v jeho základu považuju za opravdické zlo pro organismus a přepáléný cukr jsem do teď považovala za ještě horší. (Ale karamel mi přesto chutná...)

+2/−1
30.5.2014 10:11

D71a27n68i79e56l74a 22U80r82b89a31n77o64v12á 2324140575606

nevím jestli je to pravda, ale mám pocit, že při karamelizaci dochází k oxidaci cukru a při tom se sacharóza přeměňuje na fruktózu a glukózu, ale nepodařilo se mi to nikde dohledat, tak že si to možná pamatuju blbě...

0/0
30.5.2014 15:04

N24o38r27b64e95r84t 28M91o68u68c63h76a 8311673832820

Když jde do tuhého, prohlásí se za léčivý třeba i spálený cukr, a lidi to nadšeně koupí.

+6/0
30.5.2014 9:57

H11a46n38a 46K32a23b93e23š95o14v91á 2388897977747

Na jejich stránkách vůbec není cena, neví ji někdo?

0/0
30.5.2014 8:08





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že metodiky bank při schvalování úvěrů se značně liší a jeho schválení ze značně individuální?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.