Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když mezi horníky zřídila bistro se zdravým jídlem, měli ji za blázna

Hornickému městu, kde se odjakživa jedl bůček, zabíjačkové lahůdky nebo vepřo knedlo zelo, nabízí zdravé a chutné občerstvení. A není to lehké. Přesto si jde devětadvacetiletá Adéla Illy za svým snem a věří, že překážky a předsudky tamních lidí časem překoná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L33u77c69i48e 41N91i95e84r36o48s74t98k50o95v18á 2216791956

https://www.youtube.com/watch?v=NLdkvEziZUc Když jsem viděla tento díl nešlo nevidět asociace s tímhle "podnikem" :D :D :D

0/0
18.4.2016 17:50

J20o74s55e15f 90V64o52l85f12í83k 4978765419533

Jak někde slyším workshop, tak se mi otevírá kudla v kapse.

+1/0
18.4.2016 11:41

D64a73v79i74d 38F95a50b87i45a91n 1442404397599

Toto ovsem neni podnikani!!Je spousta napadu,ruznych modelu podnikani,ale zakladem vseho je NA SEBE A BRYGANIKY TY PENIZE VYDELAT!!Ja ji mam za blazna.Manzel je asi za vodou,tak ma takovou malou charitu.V

+1/0
17.4.2016 14:05

L31u34c50i10e 88N63i54e75r49o77s71t77k82o88v15á 2926111376

Tak manžel asi platí většinu ale je jasné taky z těch komentářů že se majitelka rozhodla "vycucat" i svého tchána a v době kdy jsem tam chodila já tak tahala peníze i ze svých zákazníků které pokládá za "spřízněné duše" :D :D :D ... v reálu to je tak že je to nechutná manipulátorka která vždy dosáhne svého...dočasu :) ...RvRvRv

0/0
17.4.2016 19:26
Foto

M70i42r55o85s32l38a46v 50S98t69e85i19n23e55r 4340222360806

Zdravé jídlo znamená vyvážené. Bílkoviny , vitaminy, vlákniny v co nejčistší formě. Redukce rizikových potravin, zejména cukru, sladkého ovoce, medu, bílého pečiva. Proto je třeba müsli častěji než jednou za týden nevhodné. Naprotitomu tak haněná vejce, pokud jsou opravdu čerstvá a od slepic z volného výběhu, snadno doplní nedostatek bílkovin. K tomu pak celožitný kvasový chléb. Brambory rozhodně lepší, než knedlík. Sýry typu Romadur nebo tvarůžky jistě zdravější, než tučné camemberty. Zkrátka, živočišných tuků a ztuženého palmového margarinu jíme moc, oleje jsou zpravidla pančovány, takže také pochybné hodnoty. Zelenina ze supermarktu bývá stříkaná chemickými prostředky, takže třeba okurky se musí zásadně oloupat. Salát je pak opravdu zdravý výhradně z vlastní zahrádky, nebo od známého a kontrolovaného zahradníka.

Saláty jsou vůbec největší slabinou české kuchyně- málokde vám nabídnou salát k menu, pokud se tak stane, vidím, že většina jde zpět- Češi si saláty už úplně odvykli.

0/0
15.4.2016 11:18

M58i57l76a52n 88C19o97u40f95a65l 8273677983

Aha, podniká a manžel to financuje. Kdy předpokládá, že bude v zisku bez jeho pomoci. Kde bere přesvědčení, že její suroviny jsou zdravé? Zejména v této době, například rajčata vyhnaná ve sklenících, asi zdravím moc neoplývají.

+4/0
15.4.2016 10:01

K40a97r42e12l 67N26o74v48o28t71n52y 2221545169620

Pokud na to necerpa zadne dotace a radne plati dane a veskere odvody, tak proc ne, holt podnika na vlastni (a manzelovo riziko) a fandim ji. Sice jsem spis masozrout, ale nemam problem si dat jedno dvakrat v tydnu k obedu nejaky salat nebo vegetarianske ci klidne i veganske jidlo. Pokud je dobre pripravene a z kvalitnich surovin, tak byvaji moc dobra.

Ale horniky tam asi nenalaka - z prosteho duvodu: Takove jidlo je fajn pro kancelarske krysy nebo zeny v domacnosti, ale fyzicky pracujici (ale i hodne sportujici) clovek potrebuje spoustu bilkovin a energie, a to ze sedmikrasek nedostane, ani kdyby spasl celou louku.

+6/−1
15.4.2016 9:38

J68a58r32o57m75í77r 22K52u79d93r89n65a 3755340965494

Na trávení masa je potřeba až 70% energie , které maso dá. Tedy je to velmi nehospodárné a ke všemu zatěžuje tělo velkým množstvím odpadních látek hlavně kyselin. Z čeho asi staví tělo slon, žirafa apod. Ti žerou stále stejnou stravu - tedy listí a nemají žádné tuky a dožívají se ve zdraví vysokého věku, než je člověk zabije pro maso.

0/−1
16.4.2016 10:11
Foto

J84a81n 11Č85e77r24m22á31k 4539208155207

ale také zcela jinak postavený trávicí systém a metabolismus... Zkuste krmit tygra trávou a pojde vám... Tygr je prostě jiný a potřebuje jinou stravu... A člověk je také jiný, maso, ale i plody jí odjakživa, je to jeho přirozeností a je na to stavěný... Člověk není a nikdy nebyl pouhý masožravec, ale ani býložravec... Člověk vám přežije na mase i na zrní, ale v obou případech to není ideální a jeho tělo strádá... Člověk požaduje stravu vyváženou a pestrou... Včetně masa...

+3/0
17.4.2016 12:15

M38i14l10a76n 64Š91e77l37i17g94a 7191334623853

No jake bylo "prakvapeni", ze ji celou tuhle saskaradu sponzoruje manzel. Mozna chce mit jen doma pokoj :)

+9/−1
15.4.2016 6:52

J89a32n73a 36P19r71o93c74h12á37z72k14o76v89á 4434194366316

Nedivím se tomu.;-D

+2/0
15.4.2016 15:11

L67u17c41i50e 88N88i87e21r42o29s21t76k85o90v62á 2256381326

Alena Petru Je super že to takhle lidi vidí už jen přes článek....narazit na ni není žádná legrace...kromě toho že je hloupá je i zákeřný narcis R^ ... vetšina "normálních" lidí to pozná ... točí se tam taková sebranka alternativců...co se vymyká normě a v Karviné se už o tom povídá jako o sektě...takové to jejich lákání používají i sekty ... nemluvě o tom že láká (nebo alespon lákala peníze když jsem tam ještě chodila já) peníze ze svých vlastních zákazníků...to udělá málokterý podnikatel už jen kvůli své vlastní pověsti...

+4/0
13.4.2016 18:41

R97a79d82e94k 47D44o39l96e49ž91a86l 2109473730850

"Dá se to tak říct. I díky tomu věříme, že měníme přístup široké veřejnosti ke stravování. Fair není jen kavárna nebo hospoda, jsme spíš něco jako životní styl. Životní styl plný pozitivního a lidského přístupu k životu, životní styl se zájmem o jiné stravování, o aktivní pohyb a umění."

Kdokoliv chce předělávat vlastní zákazníky, skončí špatně..

Proč prostě nenabízí jídlo pro hipstery? Tj. módní bio nebo vegetariánské?

+6/0
13.4.2016 15:48

V82l11a93s77t57a 81S83v46o30b60o60d55a 4909599854

Přejít na veganskou kuchyň to může udělat jenom cvok. Jídlo je buď dobré a nebo zdravé. Jak chudáci žili naši předci když neznali ani veganskou ani vegetariánskou stravu. Tato strava je proti přírodě.

+5/−4
13.4.2016 8:58

T23o23m73á14š 85K37u51t83á21l93e15k 5594916488288

Co to mlejete člověče? Naši předci jedli přinejmenším vegetariánsky (občas i vegansky) naprosto běžně, akorát tomu tak neříkali. Maso byl luxus, který byl na talíři s bídou jednou do týdne a jak vidno, přežili to.

+3/−3
14.4.2016 13:57

M54i28l73a13n 10Š18e60l30i59g73a 7261944453743

Ano, jak rikate, nejedli tak proto, ze by chteli, ale proto ze museli. Jaka byla take tehda delka zivota. Ostatne spousta lidi prezila koncentrak na chlebu a vode a nikdo nebude rikat, te je v poradku se takto stravovat.

+6/0
15.4.2016 6:55

K85a82r83e16l 89N16o73v85o72t68n98y 2541585209660

Nasi predci se v te dobe ovsem z bidou dozivali triceti let, umirali prolezli chorobami a casto bez zubu, a s IQ to taky nebyl zadny zazrak. Mozek a nervova soustava obecne potrebuje pro svuj vyvoj znacne mnozstvi zivocisnych tuku - neni nahoda, ze pokrok ve vede a technice a obecne vyvoj civilizace se zacal zrychlovat teprve pote, co zacalo byt na jidelnicku bezne maso a zivocisne tuky. Mozek je v podstate zivosinymi tuky nasakla houba.

+3/0
15.4.2016 9:45
Foto

M63i75r34o54s80l42a16v 37S26t55e84i14n62e53r 4530222200566

Dovolím si odporovat. Mám prostudované matriky s úmrtními listy mých předků, vesměs na Kutnohorsku mezi 1764 a 1937 a jediné, co překvapí, je vysoká úmrtnost malých dětí. Dospělí však se dožívali mezi 66 a 82 roky, což by ani dnes nevybočovalo ze statistiky. Příčiny úmrtí- vysílení, srdeční slabost, pokud některý zemřel dříve, byl to "zánět střev", tedy asi tyfus. Jeden z mých předků zemřel v 66 na žaludeční rakovinu. Už kolem 1790 byl mezi mými předky i doktor Steiner, takže s IQ také neměli problém.

+4/0
15.4.2016 11:03

M47a46r17t31i75n84a 58Š22i80r41i10l44l10o62v11á 7205923197

Ano mate pravdu, umrtnost deti potom posunie priemernu dlzku zivota pekne nadol. A ze to nie je len domnienka, ale mate to este aj podporene matrikami je luxus :)

+1/0
15.4.2016 15:05

J50a70n90a 92P53r76o55c88h43á30z68k33o28v24á 4864444126716

R^

0/0
15.4.2016 15:12
Foto

J30a55n 53Č58e68r32m29á34k 4949268205847

to je ovšem pouze jedna strana mince... Ano, někteří lidé se dožili relativně normálního věku podobnému dnes. Je i pravda, že velká úmrtnost dětí by statisticky průměrný věk strhla hodně dolů... Ovšem vámi uváděný věk nebyl nijak běžný, většina lidí umírala kolem šedesátky, spíš před dosažením této hranice a většina šedesátníků už byla dost nemocná a zchátralá... Zatímco dnes šedesátníci ještě sportují, pracují a žijí velmi aktivním způsobem života... Mnozí v tomto věku ještě vychovávají své malé děti...

+1/0
17.4.2016 12:25

D51a60n43i60e12l 69S85v56o52b63o54d29a 6955242911229

Super. Ať se daří!

+2/−4
12.4.2016 20:42

J17o80z29e23f 28H98r47i71c63i95š21i31n 4693340520606

Že někdo nabízí zdravé jídlo a chápe to jako poslání super.

Ale chtít v Karviné 105kč za bezmasé menu a nevydělávat tak to je docela neefektivní hobby a radši bych to za úspěch nevydával. A jakožto uvědomelý novinař bych

+11/0
12.4.2016 20:25
Foto

P72e33t45r 27Š72r84a63i83e74r 9263242762917

No teď se mi to nechce hledat ale titulek je jak z Blesku. Každej, kdo žije v Karviné, je guviř a fárá na šachtě? 8-o Není to náhodou tak, že zanedlouho, díky útlumu těžby, budou ty horníky zvát leda do škol do hodin dějepisu?? :-P

+13/0
12.4.2016 16:00

P98a39v72l17í36n22a 87B44u90t70a32n61o94v87á 3484724738358

Držím paní pěsti ať se jí daří, už jen kvůli tomu s jakým nadšením a radostí do toho šla a dělá to.

Jen bych se ráda zastavila u té stravy horníků. Sama mám chlapa na šachtě a myslím, že kdybych mu po šichtě postavila na stůl krém ze zeleného hrášku se sedmikráskama, tak by ho sice snědl, pomyslel by si něco o tom, ze které jahody jsem to spadla a za čtvrt hodiny by vyjedl ledničku:-) Jídelníček, který paní uvádí zní lákavě a chutně, ale není to vhodné jídlo pro někoho, kdo 8,10, 12 hodin denně tvrdě fyzicky pracuje v rubání nebo na čelbě. Vařím pro něj každý den (nebo ob den, pokud je toho víc) a snažím se vařit tak, aby jedl vyváženě, zdravě a zároveň aby to pokrylo fyzickou náročnost jeho zaměstnání. Po týdnu takového jídelníčku, jako je uvedený, by mi asi na té šachtě zkolaboval ;-D

+19/0
12.4.2016 15:44

M81i38l11a68n 33K90l56o93u44č95e65k 9384527819336

Tak nikdo tam neříká, že horník má sníst jen tu polévku, jídleníček je v pohodě, jen zvýšíte množství, tak aby odpovídalo výdeji energie, prostě sní polívku a kupu tagliatele s 250g porcí lososa.

+1/−6
12.4.2016 15:53

A93n70t96o81n58i61n 96B40l71a37z41e73k 4938212887741

Hornik musi jist maso a zapijet to pivem at je silny.

+6/−1
12.4.2016 16:39

M45i11l51a88n 94K62l96o70u49č26e78k 9274527479346

Ano, maso je ten losos, jakožto tučná ryba pro horníka obzvlášť vhodný a o nápojích řeč nebyla, jistě tam prostor pro dobré pivo je.

+2/0
12.4.2016 16:42

A41n78t78o71n93i76n 75B91l76a30z41e70k 4958942587821

Zkus jist tucneho lososa kazdy den.....:-)

+5/0
12.4.2016 16:48

B98a33r16b90o92r51a 40P43e98t17r98o21v19á 3455274224285

Otázkou je, co potom bude jíst zbytek rodiny.... Zase takové platy horníci nemají..

+11/0
12.4.2016 21:01

K88l17á41r24a 41T27r79n67k35o59v22á 3734319364739

Finanční negramotnost, neschopnost řešit zdánlivé konfliktní situace, nedochvilnost a odkládání povinností na poslední chvíli, to jsou ty nejlepší vlastnosti pro podnikání.

+16/0
12.4.2016 15:43
Foto

J53a66n 95Č27e29r41m43á48k 4379488375937

;-D hezký Kláro!... vím, že také podnikáte, takže fajn vtip...

0/0
17.4.2016 12:30

K69a75r79e67l 83P23l58i76n15t51a 9500849908888

Jestli ji to uživí?

+2/−1
12.4.2016 15:12

T20o35m25á79š 31N34e85u72g46e64b77a30u93e98r 1570725920860

Vážení, a co pěkně propečená vepřová kůžička. Ta je chutná i zdravá zároveň.

+10/0
12.4.2016 14:29

L92u88k85á97š 59Š79l54e89h17o76f96e47r 1253559425379

Nic proti ní, vepřové a hovězí můžu ve všech podobách, ale stejně tak si rád pochutnám i na veganském či raw jídle ;-)

+2/−1
12.4.2016 14:41

J52a32n 22K21r67u16p68k82a 4126438125162

Hmm, hned jsem dostal chut na tatarak :-)

+7/0
13.4.2016 8:26

L91u64c76i57e 78N56i97e96r98o34s37t65k10o75v44á 2776951496

Haha já taky a to jsem vegetarián! :D :D

0/0
15.4.2016 14:03

J26a62r74o60m70í15r 49K79u74d34r81n26a 3245560465514

Co je na propečené kůžičce (spálené bílkoviny) tak úchvatně zdravého ?

0/0
16.4.2016 10:15
Foto

J83a24n 22Č29e89r45m97á44k 4409528975847

pochutnáte si!... to je málo?... ;-D!!

A jsme-li u chemického rozboru, co je tak úchvatného na salátu, pěstovaného ve vodném roztoku a několikrát stříkaného proti chorobám a škůdcům?...

To já (nebo mí zákazníci), když si dám králíka s bramborem a okurkovým salátem rozbor nedělám, ale za to vím, čím krmím a hnojím... :-)

0/0
17.4.2016 12:34

V55l67a39s34t14i16m93i85l 52Z27e13l16i52n38a 9769331712269

No, kdyby mi někdo naservíroval polívku se sedmikráskami, tak myslím, že dostanu prudký anální výboj zvaný také jako průjem tak rychle, že mi žádné čakry k čištění v těle nezbudou. A ač sem znamením tyranosaurus v ascendentu s hovniválem jehož měsíční kámen je kosočtvercový vltavín, tak si nemyslím že tohle zrovna lidé v Karviné ocení.

+21/−2
12.4.2016 13:59

A18n22t19o63n34i60n 63B82l29a36z26e76k 4258402617511

Zelina...ze ty se rad poslouchas?!

+5/0
12.4.2016 16:44

A28n66n52a 90K20i49r52š65o40v96á 9186230475173

tedy Vaše poslední věta mě rozebrala ;-D R^

+2/0
12.4.2016 20:30

K31a21r67e35l 89F71a45j14t 5158722501333

je nás 7, všichni jsou dohodáři na malý počet hodin ... přeloženo - je nás 7, na dohodu jsou všichni aby jsme nemuseli platit "odvody", protože na ně, i přes podporu rodiny nemáme. Mít 7 lidí na "dohodu", která je na 300 hodin ročně, znamená, že v průměru hodinu před zavíračkou se hostii ocitají v samoobsluze, kde není žádný personál, protože i ten jeden co na něj vychází směna (7 x 300 hod je tak cca fond pracovní doby jednoho člověka) už ten den musel skončit ;-).

Hele, nic proti koníčku, každý má nějaký, ale netřeba ho vydávat za podnikání. Podnikání je něco co je soběstačné, zaplatí náklady a něco málo zbyde ...

+21/−3
12.4.2016 13:32

L73a58d35a 49N86o74v89a85k 4802143157

můžeš to nabonzovat inspektorátu práce, oni se rádi přisajou...

+1/−5
12.4.2016 13:54

L73u26c12i69e 21N67i29e65r73o15s87t18k55o14v72á 2366611326

Vaše počítání je správné...anebo je zde druhá možnost že zaměstnanci pracují více hodin na černo....

+7/0
13.4.2016 14:20

M81a61r46t27i68n 25S77e16d14l57á31č47e57k 1300499160614

Ještě mi nějak nejde dohromady veganská kuchyně s kousky lososa...

+4/−2
12.4.2016 13:27

M60i72l69a75n 92K46l53o84u58č67e70k 9274937829126

To proto, že nechápete psaný text, ona netvrdí, že jejich kuchyně je čistě veganská viz:

Co návštěvníkům vlastně nabízíte?

Naše jídlo je z velké většiny přirozeně bezlepkové, vaříme vegansky, vegetariánsky, ale přivážíme do Karviné i bio krůtí a hovězí maso z farem místních i vzdálených.

+3/−2
12.4.2016 13:29

M63a34r57t31i52n 37S97e42d53l42á60č25e18k 1520679400864

Děkuji za péči - číst umím. A z toho jsem pochopil, že vaří vegansky a vegetariánsky a to maso jen distribuují dál nebo tak něco... Pak ale tedy nevím, co je na hovězím zdravého, ale už se v tom nebudu rýpat...

+2/−8
12.4.2016 13:38

M15i96l20a74n 87K62l15o67u98č73e83k 9664197459866

Maso obecně je hodnotná potravina, není nezdravé. Nezdravé je mnnožství a nevhodná skladba.

+5/−1
12.4.2016 13:41

M62a48r44t92i95n 90S84e18d33l73á36č32e59k 1840379760164

Pak je celá tahle diskuze zbytečná, protože v podstatě vaří z normálních surovin, ale jinak.

+3/−1
12.4.2016 13:44





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že správným používáním kreditky můžete značně ušetřit?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.