Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když mezi horníky zřídila bistro se zdravým jídlem, měli ji za blázna

Hornickému městu, kde se odjakživa jedl bůček, zabíjačkové lahůdky nebo vepřo knedlo zelo, nabízí zdravé a chutné občerstvení. A není to lehké. Přesto si jde devětadvacetiletá Adéla Illy za svým snem a věří, že překážky a předsudky tamních lidí časem překoná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L68u97c45i37e 56N92i74e89r76o37s34t52k80o92v22á 2536191746

https://www.youtube.com/watch?v=NLdkvEziZUc Když jsem viděla tento díl nešlo nevidět asociace s tímhle "podnikem" :D :D :D

0/0
18.4.2016 17:50

J67o48s53e76f 71V14o53l45f59í88k 4168425939363

Jak někde slyším workshop, tak se mi otevírá kudla v kapse.

+1/0
18.4.2016 11:41

D81a15v90i10d 62F87a10b83i44a37n 1632734777879

Toto ovsem neni podnikani!!Je spousta napadu,ruznych modelu podnikani,ale zakladem vseho je NA SEBE A BRYGANIKY TY PENIZE VYDELAT!!Ja ji mam za blazna.Manzel je asi za vodou,tak ma takovou malou charitu.V

+1/0
17.4.2016 14:05

L38u33c69i96e 85N41i58e77r89o90s36t41k82o20v43á 2846831446

Tak manžel asi platí většinu ale je jasné taky z těch komentářů že se majitelka rozhodla "vycucat" i svého tchána a v době kdy jsem tam chodila já tak tahala peníze i ze svých zákazníků které pokládá za "spřízněné duše" :D :D :D ... v reálu to je tak že je to nechutná manipulátorka která vždy dosáhne svého...dočasu :) ...RvRvRv

0/0
17.4.2016 19:26
Foto

M43i97r69o74s12l22a90v 31S74t83e14i26n23e96r 6368654173365

Zdravé jídlo znamená vyvážené. Bílkoviny , vitaminy, vlákniny v co nejčistší formě. Redukce rizikových potravin, zejména cukru, sladkého ovoce, medu, bílého pečiva. Proto je třeba müsli častěji než jednou za týden nevhodné. Naprotitomu tak haněná vejce, pokud jsou opravdu čerstvá a od slepic z volného výběhu, snadno doplní nedostatek bílkovin. K tomu pak celožitný kvasový chléb. Brambory rozhodně lepší, než knedlík. Sýry typu Romadur nebo tvarůžky jistě zdravější, než tučné camemberty. Zkrátka, živočišných tuků a ztuženého palmového margarinu jíme moc, oleje jsou zpravidla pančovány, takže také pochybné hodnoty. Zelenina ze supermarktu bývá stříkaná chemickými prostředky, takže třeba okurky se musí zásadně oloupat. Salát je pak opravdu zdravý výhradně z vlastní zahrádky, nebo od známého a kontrolovaného zahradníka.

Saláty jsou vůbec největší slabinou české kuchyně- málokde vám nabídnou salát k menu, pokud se tak stane, vidím, že většina jde zpět- Češi si saláty už úplně odvykli.

0/0
15.4.2016 11:18

M29i19l56a62n 77C14o24u98f73a30l 8153897503

Aha, podniká a manžel to financuje. Kdy předpokládá, že bude v zisku bez jeho pomoci. Kde bere přesvědčení, že její suroviny jsou zdravé? Zejména v této době, například rajčata vyhnaná ve sklenících, asi zdravím moc neoplývají.

+4/0
15.4.2016 10:01

K58a52r28e40l 79N28o62v30o57t15n64y 2661735739730

Pokud na to necerpa zadne dotace a radne plati dane a veskere odvody, tak proc ne, holt podnika na vlastni (a manzelovo riziko) a fandim ji. Sice jsem spis masozrout, ale nemam problem si dat jedno dvakrat v tydnu k obedu nejaky salat nebo vegetarianske ci klidne i veganske jidlo. Pokud je dobre pripravene a z kvalitnich surovin, tak byvaji moc dobra.

Ale horniky tam asi nenalaka - z prosteho duvodu: Takove jidlo je fajn pro kancelarske krysy nebo zeny v domacnosti, ale fyzicky pracujici (ale i hodne sportujici) clovek potrebuje spoustu bilkovin a energie, a to ze sedmikrasek nedostane, ani kdyby spasl celou louku.

+6/−1
15.4.2016 9:38

J77a38r15o26m13í17r 65K74u87d80r29n64a 3595120475694

Na trávení masa je potřeba až 70% energie , které maso dá. Tedy je to velmi nehospodárné a ke všemu zatěžuje tělo velkým množstvím odpadních látek hlavně kyselin. Z čeho asi staví tělo slon, žirafa apod. Ti žerou stále stejnou stravu - tedy listí a nemají žádné tuky a dožívají se ve zdraví vysokého věku, než je člověk zabije pro maso.

0/−1
16.4.2016 10:11
Foto

J25a84n 42Č54e72r93m66á55k 4469538155707

ale také zcela jinak postavený trávicí systém a metabolismus... Zkuste krmit tygra trávou a pojde vám... Tygr je prostě jiný a potřebuje jinou stravu... A člověk je také jiný, maso, ale i plody jí odjakživa, je to jeho přirozeností a je na to stavěný... Člověk není a nikdy nebyl pouhý masožravec, ale ani býložravec... Člověk vám přežije na mase i na zrní, ale v obou případech to není ideální a jeho tělo strádá... Člověk požaduje stravu vyváženou a pestrou... Včetně masa...

+3/0
17.4.2016 12:15

M14i91l95a13n 40Š50e31l44i25g87a 7861434923773

No jake bylo "prakvapeni", ze ji celou tuhle saskaradu sponzoruje manzel. Mozna chce mit jen doma pokoj :)

+9/−1
15.4.2016 6:52

J40a59n59a 63P13r28o19c44h48á80z40k28o10v82á 4714584796586

Nedivím se tomu.;-D

+2/0
15.4.2016 15:11

L11u93c69i95e 84N25i33e19r79o13s54t37k97o98v60á 2946631176

Alena Petru Je super že to takhle lidi vidí už jen přes článek....narazit na ni není žádná legrace...kromě toho že je hloupá je i zákeřný narcis R^ ... vetšina "normálních" lidí to pozná ... točí se tam taková sebranka alternativců...co se vymyká normě a v Karviné se už o tom povídá jako o sektě...takové to jejich lákání používají i sekty ... nemluvě o tom že láká (nebo alespon lákala peníze když jsem tam ještě chodila já) peníze ze svých vlastních zákazníků...to udělá málokterý podnikatel už jen kvůli své vlastní pověsti...

+4/0
13.4.2016 18:41

R94a82d50e86k 61D69o52l24e71ž21a49l 2489723660170

"Dá se to tak říct. I díky tomu věříme, že měníme přístup široké veřejnosti ke stravování. Fair není jen kavárna nebo hospoda, jsme spíš něco jako životní styl. Životní styl plný pozitivního a lidského přístupu k životu, životní styl se zájmem o jiné stravování, o aktivní pohyb a umění."

Kdokoliv chce předělávat vlastní zákazníky, skončí špatně..

Proč prostě nenabízí jídlo pro hipstery? Tj. módní bio nebo vegetariánské?

+6/0
13.4.2016 15:48

V37l41a98s17t44a 73S43v39o92b47o16d89a 4209829414

Přejít na veganskou kuchyň to může udělat jenom cvok. Jídlo je buď dobré a nebo zdravé. Jak chudáci žili naši předci když neznali ani veganskou ani vegetariánskou stravu. Tato strava je proti přírodě.

+5/−4
13.4.2016 8:58

T15o28m64á62š 96K18u24t42á10l52e69k 5524226688418

Co to mlejete člověče? Naši předci jedli přinejmenším vegetariánsky (občas i vegansky) naprosto běžně, akorát tomu tak neříkali. Maso byl luxus, který byl na talíři s bídou jednou do týdne a jak vidno, přežili to.

+3/−3
14.4.2016 13:57

M40i86l29a69n 66Š61e86l29i42g61a 7521564483543

Ano, jak rikate, nejedli tak proto, ze by chteli, ale proto ze museli. Jaka byla take tehda delka zivota. Ostatne spousta lidi prezila koncentrak na chlebu a vode a nikdo nebude rikat, te je v poradku se takto stravovat.

+6/0
15.4.2016 6:55

K78a41r40e40l 53N44o29v17o14t20n29y 2271665169900

Nasi predci se v te dobe ovsem z bidou dozivali triceti let, umirali prolezli chorobami a casto bez zubu, a s IQ to taky nebyl zadny zazrak. Mozek a nervova soustava obecne potrebuje pro svuj vyvoj znacne mnozstvi zivocisnych tuku - neni nahoda, ze pokrok ve vede a technice a obecne vyvoj civilizace se zacal zrychlovat teprve pote, co zacalo byt na jidelnicku bezne maso a zivocisne tuky. Mozek je v podstate zivosinymi tuky nasakla houba.

+3/0
15.4.2016 9:45
Foto

M13i89r26o33s16l74a12v 90S22t73e16i27n98e31r 6118534603745

Dovolím si odporovat. Mám prostudované matriky s úmrtními listy mých předků, vesměs na Kutnohorsku mezi 1764 a 1937 a jediné, co překvapí, je vysoká úmrtnost malých dětí. Dospělí však se dožívali mezi 66 a 82 roky, což by ani dnes nevybočovalo ze statistiky. Příčiny úmrtí- vysílení, srdeční slabost, pokud některý zemřel dříve, byl to "zánět střev", tedy asi tyfus. Jeden z mých předků zemřel v 66 na žaludeční rakovinu. Už kolem 1790 byl mezi mými předky i doktor Steiner, takže s IQ také neměli problém.

+4/0
15.4.2016 11:03

M86a31r20t39i22n68a 34Š21i32r82i18l50l49o93v80á 7375383707

Ano mate pravdu, umrtnost deti potom posunie priemernu dlzku zivota pekne nadol. A ze to nie je len domnienka, ale mate to este aj podporene matrikami je luxus :)

+1/0
15.4.2016 15:05

J35a33n42a 78P76r50o27c66h47á26z29k85o13v66á 4684514796846

R^

0/0
15.4.2016 15:12
Foto

J79a73n 77Č57e98r93m52á29k 4819718345217

to je ovšem pouze jedna strana mince... Ano, někteří lidé se dožili relativně normálního věku podobnému dnes. Je i pravda, že velká úmrtnost dětí by statisticky průměrný věk strhla hodně dolů... Ovšem vámi uváděný věk nebyl nijak běžný, většina lidí umírala kolem šedesátky, spíš před dosažením této hranice a většina šedesátníků už byla dost nemocná a zchátralá... Zatímco dnes šedesátníci ještě sportují, pracují a žijí velmi aktivním způsobem života... Mnozí v tomto věku ještě vychovávají své malé děti...

+1/0
17.4.2016 12:25

D46a70n92i40e27l 37S42v17o53b69o21d55a 6305182911469

Super. Ať se daří!

+2/−4
12.4.2016 20:42

J78o51z81e96f 24H94r56i64c91i77š33i48n 4363560670546

Že někdo nabízí zdravé jídlo a chápe to jako poslání super.

Ale chtít v Karviné 105kč za bezmasé menu a nevydělávat tak to je docela neefektivní hobby a radši bych to za úspěch nevydával. A jakožto uvědomelý novinař bych

+11/0
12.4.2016 20:25
Foto

P42e35t79r 57Š91r72a48i40e19r 9723402202617

No teď se mi to nechce hledat ale titulek je jak z Blesku. Každej, kdo žije v Karviné, je guviř a fárá na šachtě? 8-o Není to náhodou tak, že zanedlouho, díky útlumu těžby, budou ty horníky zvát leda do škol do hodin dějepisu?? :-P

+13/0
12.4.2016 16:00

P32a37v90l12í15n49a 39B89u36t95a50n24o37v47á 3494134928798

Držím paní pěsti ať se jí daří, už jen kvůli tomu s jakým nadšením a radostí do toho šla a dělá to.

Jen bych se ráda zastavila u té stravy horníků. Sama mám chlapa na šachtě a myslím, že kdybych mu po šichtě postavila na stůl krém ze zeleného hrášku se sedmikráskama, tak by ho sice snědl, pomyslel by si něco o tom, ze které jahody jsem to spadla a za čtvrt hodiny by vyjedl ledničku:-) Jídelníček, který paní uvádí zní lákavě a chutně, ale není to vhodné jídlo pro někoho, kdo 8,10, 12 hodin denně tvrdě fyzicky pracuje v rubání nebo na čelbě. Vařím pro něj každý den (nebo ob den, pokud je toho víc) a snažím se vařit tak, aby jedl vyváženě, zdravě a zároveň aby to pokrylo fyzickou náročnost jeho zaměstnání. Po týdnu takového jídelníčku, jako je uvedený, by mi asi na té šachtě zkolaboval ;-D

+19/0
12.4.2016 15:44

M96i11l66a23n 94K37l43o53u16č13e50k 9874517649466

Tak nikdo tam neříká, že horník má sníst jen tu polévku, jídleníček je v pohodě, jen zvýšíte množství, tak aby odpovídalo výdeji energie, prostě sní polívku a kupu tagliatele s 250g porcí lososa.

+1/−6
12.4.2016 15:53

A12n69t50o42n46i30n 16B37l64a16z38e39k 4438642347981

Hornik musi jist maso a zapijet to pivem at je silny.

+6/−1
12.4.2016 16:39

M37i25l91a43n 18K94l18o42u62č67e61k 9424367499476

Ano, maso je ten losos, jakožto tučná ryba pro horníka obzvlášť vhodný a o nápojích řeč nebyla, jistě tam prostor pro dobré pivo je.

+2/0
12.4.2016 16:42

A54n84t76o35n77i98n 69B56l58a89z73e12k 4178652977981

Zkus jist tucneho lososa kazdy den.....:-)

+5/0
12.4.2016 16:48

B88a81r14b22o72r58a 31P37e17t60r18o79v77á 3685724104245

Otázkou je, co potom bude jíst zbytek rodiny.... Zase takové platy horníci nemají..

+11/0
12.4.2016 21:01

K67l83á53r65a 38T56r98n67k67o42v52á 3444929114759

Finanční negramotnost, neschopnost řešit zdánlivé konfliktní situace, nedochvilnost a odkládání povinností na poslední chvíli, to jsou ty nejlepší vlastnosti pro podnikání.

+16/0
12.4.2016 15:43
Foto

J64a68n 72Č60e32r36m74á94k 4639498275267

;-D hezký Kláro!... vím, že také podnikáte, takže fajn vtip...

0/0
17.4.2016 12:30

K90a88r78e89l 26P72l86i48n80t53a 9420599348148

Jestli ji to uživí?

+2/−1
12.4.2016 15:12

T54o14m26á77š 91N24e58u41g25e18b94a22u77e87r 1920875880260

Vážení, a co pěkně propečená vepřová kůžička. Ta je chutná i zdravá zároveň.

+10/0
12.4.2016 14:29

L21u39k18á77š 87Š51l35e71h16o61f94e20r 1353229355289

Nic proti ní, vepřové a hovězí můžu ve všech podobách, ale stejně tak si rád pochutnám i na veganském či raw jídle ;-)

+2/−1
12.4.2016 14:41

J81a69n 78K85r56u13p66k59a 4736708945142

Hmm, hned jsem dostal chut na tatarak :-)

+7/0
13.4.2016 8:26

L93u98c55i92e 63N26i48e94r94o76s25t73k51o30v18á 2956451146

Haha já taky a to jsem vegetarián! :D :D

0/0
15.4.2016 14:03

J82a82r85o58m15í32r 19K13u69d17r71n58a 3135270565314

Co je na propečené kůžičce (spálené bílkoviny) tak úchvatně zdravého ?

0/0
16.4.2016 10:15
Foto

J76a16n 16Č11e55r19m73á40k 4329158535147

pochutnáte si!... to je málo?... ;-D!!

A jsme-li u chemického rozboru, co je tak úchvatného na salátu, pěstovaného ve vodném roztoku a několikrát stříkaného proti chorobám a škůdcům?...

To já (nebo mí zákazníci), když si dám králíka s bramborem a okurkovým salátem rozbor nedělám, ale za to vím, čím krmím a hnojím... :-)

0/0
17.4.2016 12:34

V43l36a94s69t23i68m86i22l 27Z45e92l32i82n60a 9569411322469

No, kdyby mi někdo naservíroval polívku se sedmikráskami, tak myslím, že dostanu prudký anální výboj zvaný také jako průjem tak rychle, že mi žádné čakry k čištění v těle nezbudou. A ač sem znamením tyranosaurus v ascendentu s hovniválem jehož měsíční kámen je kosočtvercový vltavín, tak si nemyslím že tohle zrovna lidé v Karviné ocení.

+21/−2
12.4.2016 13:59

A72n97t27o30n52i11n 89B44l58a72z18e55k 4358102787141

Zelina...ze ty se rad poslouchas?!

+5/0
12.4.2016 16:44

A69n42n21a 12K45i43r39š44o13v41á 9236820275943

tedy Vaše poslední věta mě rozebrala ;-D R^

+2/0
12.4.2016 20:30

K62a42r18e85l 41F55a86j22t 5828932791783

je nás 7, všichni jsou dohodáři na malý počet hodin ... přeloženo - je nás 7, na dohodu jsou všichni aby jsme nemuseli platit "odvody", protože na ně, i přes podporu rodiny nemáme. Mít 7 lidí na "dohodu", která je na 300 hodin ročně, znamená, že v průměru hodinu před zavíračkou se hostii ocitají v samoobsluze, kde není žádný personál, protože i ten jeden co na něj vychází směna (7 x 300 hod je tak cca fond pracovní doby jednoho člověka) už ten den musel skončit ;-).

Hele, nic proti koníčku, každý má nějaký, ale netřeba ho vydávat za podnikání. Podnikání je něco co je soběstačné, zaplatí náklady a něco málo zbyde ...

+21/−3
12.4.2016 13:32

L20a24d13a 71N19o92v53a78k 4902233297

můžeš to nabonzovat inspektorátu práce, oni se rádi přisajou...

+1/−5
12.4.2016 13:54

L30u11c38i67e 81N26i21e87r16o26s63t20k75o47v49á 2676321266

Vaše počítání je správné...anebo je zde druhá možnost že zaměstnanci pracují více hodin na černo....

+7/0
13.4.2016 14:20

M58a27r31t65i33n 25S40e41d31l30á38č48e13k 1480229870844

Ještě mi nějak nejde dohromady veganská kuchyně s kousky lososa...

+4/−2
12.4.2016 13:27

M13i86l14a94n 71K16l72o62u56č13e36k 9344687349316

To proto, že nechápete psaný text, ona netvrdí, že jejich kuchyně je čistě veganská viz:

Co návštěvníkům vlastně nabízíte?

Naše jídlo je z velké většiny přirozeně bezlepkové, vaříme vegansky, vegetariánsky, ale přivážíme do Karviné i bio krůtí a hovězí maso z farem místních i vzdálených.

+3/−2
12.4.2016 13:29

M61a44r63t11i97n 44S15e51d50l84á88č66e76k 1760599700624

Děkuji za péči - číst umím. A z toho jsem pochopil, že vaří vegansky a vegetariánsky a to maso jen distribuují dál nebo tak něco... Pak ale tedy nevím, co je na hovězím zdravého, ale už se v tom nebudu rýpat...

+2/−8
12.4.2016 13:38

M59i64l64a44n 21K60l86o21u58č13e75k 9224147169626

Maso obecně je hodnotná potravina, není nezdravé. Nezdravé je mnnožství a nevhodná skladba.

+5/−1
12.4.2016 13:41

M94a17r85t68i84n 21S88e49d96l45á62č20e82k 1480949840964

Pak je celá tahle diskuze zbytečná, protože v podstatě vaří z normálních surovin, ale jinak.

+3/−1
12.4.2016 13:44





Finance.iDNES.cz radí

Víte, že půjčku můžete vyřídit kompletně on-line?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.