náhledy
Jednatelé firmy a pokračovatelé rodinné tradice bratři Libor a Petr Hobžovi.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Vykládka brambor. Aačkoli to tak nemusí vypadat, i s brambory se musí zacházet opatrně.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
V továrně otce a synů Hobžových se na brambůrky zpracovává pouze pět konkrétních odrůd brambor (běžně se přitom chipsy vyrábí z dvaceti odrůd). Ty ostatní nevyhovují zejména vysokým obsahem cukru a škrobu.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Očistěné brambory
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Škrabka je vlastně velký buben, ve kterém brambory rotují a "odírají" se o zvrásněné stěny. Následně projdou brambory vibrační třídičkou, kde jsou příliš velké kousky (které nepropadnou dalším sítem) rozkrojeny napůl.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Odtud jdou lupínky do "smažáku". Řepkový olej se ve fritéze zahřívá nepřímo přes výměník, a proto se nemůže nikdy připálit.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Celý proces smažení je ovládán odtud.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Vlevo správný brambůrek, vpravo lupínek s kapsou plnou oleje, který vyřadila optická kontrola.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Laserové čidlo hlídá hustotu lupínků a tím i jejich správné "prosmažení".
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Dávkování příchuti (v tomto případě soli) je řízeno laserem. Pokud je soli málo, pás s brambůrky zastaví nebo zpomalí. Zajímavostí firmy jsou nesolené brambůrky, které společnost díky vybraným odrůdám brambor může prodávat celý rok.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Brambůrky po solení.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Ochucené brambůrky putují do kombinačních vah. Padají postupně do šestnácti misek, kombinací hmotností brambůrků v jednotlivých nádobkách se systém snaží vytvořit přesně 60 gramů (nebo jinou, podle aktuálně plněných sáčků). Pokud této hmotnosti nemůže dosáhnout, přesype obsah těch naplněných o patro níže, čímž zvětší počet možných kombinací.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Hobža balí do průhledných obalů s typickými moravskými motivy, které najdete na každé kapličce nebo chalupě v kraji.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
V bednách je třicet šedesátigramových sáčků. Mezi nejpopulárnější balení patří česnekové brambůrky, kterých Hobža v současnosti prodá víc než například konkurenční chipsy Bohemia.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Smaží se na řepkovém oleji při teplotě 160 až 185 stupňů Celsia po dobu 2:50 - 3:10 minut. Výsledek se vizuálně i "ústně" (senzoricky) zkontroluje. Nesmí být například hnědý, protože to by značilo nadměrné množství cukru, který při vysoké teplotě zkaramelizuje. Pokud vše vyhoví, může se kamion začít vykládat.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Jak se vyrábí smažená pochoutka z brambor?
Petr a Libor Hobžovi
Autor: Anna Vavríková, MAFRA