Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hospodští bojují o zákazníky a zlepšují polední menu

  10:00aktualizováno  10:00
Spolek, to je mezi ostravskými štamgasty pojem. V notoricky známé restauraci v centru Ostravy posedávalo vždy pár zákazníků už od rána. Teď prý krize dorazila i sem – po desáté hodině ráno tu není ani jeden.

František Dvořáček, majitel restaurace Spolek | foto: MF DNES

Jedna z vůbec nejstarších hospod v kraji pocítila první dopady ekonomické krize poprvé na počátku letošního roku. "Leden, to ještě jakžtakž šlo, ale únor byl bídný," říká provozovatel ostravského pivního baru a restaurace Spolek František Dvořáček. Jak dodává, je zvědavý, co se bude dít dál.

Podle něj se teď snaží šetřit všichni. "Ubylo obecně zákazníků ze všech vrstev. Ať už z bank, co chodili na pivo, nebo i těch štamgastů, co chodili večer," vysvětluje Dvořáček. Krize se podepsala nejen na návštěvnosti, ale také na útratě, kterou tu návštěvníci nechávají. "Ani ten stálý štamgast si už nedá ty svoje čtyři nebo pět piv, ale dá si třeba jen tři," dodává.

Za únor tak ve Spolku zaznamenali pokles tržeb o jednu pětinu. "Co jsem se bavil s ostatními kolegy, tak u nich je to podobné. V podstatě ten pokles o pětinu je všude. Někde i víc. Zatím to ještě není tak bolavé, ale už to je cítit," říká Dvořáček. Peněz na nákup nových věcí či vybavení tak začíná ubývat. 

Zdokonalujeme denní menu

A jak se s poklesem tržeb snaží ostravský Spolek vyrovnávat? "Je pravda, že moc toho neděláme. Pouze se snažím personálu vštěpovat, že host je jeho bytí. Pokud nebude host, nebudou ani oni. Snad to trošku funguje," vysvětluje. A pak si přece jen ještě na něco vzpomíná: "Když se sejde partička, dáme jim alespoň rozkrájené chleby se škvarkama na chuť a pro pocit, že o ně je zájem. A snažím se zdokonalovat denní menu, i když počty pozvolna klesají, ale velice pozvolna."

František Dvořáček provozuje ostravský Spolek už desátým rokem. Podařilo se mu sem po několika letech, co byl uzavřen, zpátky nalákat hosty. Spolek je tak znovu vyhledávaným místem. Obzvláště pak v létě využívají lidé příjemného posezení na zahradě se vzrostlými stromy. "Zahradu jsem také rozšířil o nový přístřešek, kterému se zase říká vagon, a o čtrnáct lavic, což je asi sedmdesát míst navíc," nastiňuje Dvořáček. Už tak je ostravský Spolek svým prostorem asi největší v Ostravě. Bez zmíněných 70 míst se sem vejde 150 hostů.

Období ve Spolku považuje František Dvořáček za své nejúspěšnější. A tak doufá, že i přes krizi se v centru Ostravy udrží. "I v minulosti, když byla krize, vždycky hosté byli."

Hlavní zájem: zákazník

Jiří Štefek z oddělení komunikace Hospodářské komory ČR si myslí, že do hospod a restaurací se bude chodit vždycky. Hospodské bude zajímat, jak často a kolik peněz lidé v jejich zařízeních utratí. "Hostinští budou muset začít inovovat a lákat na něco, co by se mohlo nazývat kýčem. Například na jídla z babiččiny kuchařky či krajové speciality nebo speciality z cizích zemí. Smažený sýr, kuřecí prsíčka Havaj či nakládaný hermelín si může kdekdo udělat doma," říká.

V případě přemrštění cen majitelům restaurací hrozí podle něj odliv hostů a krach. Své hosty by si měli  "hýčkat", nabízet jim širokou nabídku jako polední výhodná menu. "Pro majitele hospod na venkově a v malých městech stojí za úvahu rozšíření kulturní nabídky jejich zařízení," domnívá se. "Od věci není ani čas od času pořádat něco na způsob happy hour, kdy třeba za každé druhé pivo bude třetí gratis, ten čas je pak pochopitelně třeba nastavit tak, aby návštěvníky tato nabídka přilákala do zařízení o hodinu či dvě dříve, než by normálně přišli."
 

co si ještě přečtete v mf dnes

13. 3. Vyhněte se chybám při hledání práce
14. 3. Pracujte pro stát, je to jistota

Autoři:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Poradna: Mám být na mobilu, v pohotovosti. Kdy můžu říct šéfovi dost?

Zaměstnavatel mi nařídil držet pracovní pohotovost. Můžu to odmítnout, když se mi to nehodí? A dostanu peníze i za to, že nakonec do práce nepůjdu? Pokud jste...  celý článek

Ilustrační snímek
Deset kroků, díky nimž projdete úspěšně pohovorem

Právě teď je velmi vhodná doba ke změně zaměstnání, pokud o ní uvažujete. Sháňka po odbornících je totiž obrovská. Psycholožka Stanislava Klocová radí, na co...  celý článek

Ilustrační snímek
Ode dneška až do penze. Zážitky mladých a rady, jak přežít první práci

Je to šok. Jeden den sedíte ve školní lavici, druhý za pracovním stolem. Ve zcela novém světě. Musíte si zvyknout na pravidla, zodpovědnost, stereotypní režim...  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

Kdo tady lže? Lithium, aneb jak to bylo doopravdy
Kdo tady lže? Lithium, aneb jak to bylo doopravdy

Publikováno: 17.10.2017 Autor: Odbor komunikace a marketingu 10500 Poslední dny hýbe českým mediálním prostorem kolem p... celý článek

Grafton Recruitment Praha
MANIPULANT LOGISTIKY

Grafton Recruitment Praha
Liberecký kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 500 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.