Test:

Jaká je vaše finanční gramotnost? Otestujte se III

Mít dvouletou záruku na zakoupené zboží je příjemné. Víte ale, jak dlouho musíte čekat na vyřízení reklamace a na co máte nárok? Ověřte si svoje znalosti o právech spotřebitele v našem testu. Test vychází z učebnice M. a E. Skořepových „Finanční a ekonomická gramotnost“, nakl. Scientia, Praha 2008.

1.Po roce nošení se mně rozlepily boty. Dnes je ponesu reklamovat do obchodu, kde jsem je koupil. Nejsem si ale jistý, jakou lhůtu má obchod podle zákona na vyřízení reklamace.

2.Právo na výměnu za jiné boty nebo na vrácení peněz budu mít v případě, že:

3.Výrobci zboží a poskytovatelé služeb chtějí své ceny stanovovat podle svých nákladů a podle poptávky. Existují ale zboží a služby, kde do tvorby ceny v ČR zasahují úřady:

4.Můj známý si založil cestovní kancelář. Na základě své znalosti zákona o ochraně spotřebitele ho chci upozornit, že by neměl

5.Převod peněz z účtu cestovky mého známého na jiný účet v téže bance trval 7 pracovních dní. Platba tak došla až po určitém důležitém termínu. Podle banky je to v pořádku. Lze si na ni stěžovat

6.Přátelům ze zahraničí se chci pochlubit, jak dlouhou tradici mají peníze na území dnešní ČR. Například je můžu ohromit tím, že první mince, tzv. denáry, se tu používaly:

7.Ještě více mé zahraniční přátele asi ohromí, že na českém území vzniklo označení měny

8.Bankovky se na území dnešní ČR začaly používat oproti mincím výrazně později:

9.V současnosti se české bankovky tisknou

10.Které bankovky je v oběhu největší množství?

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že připojení na pult centrální ochrany objektu snižuje cenu pojištění domácnosti?

Další rady k nezaplacení

Směnárenská kalkulačka