Nemohli najít práci, vsadili na těstoviny a teď plánují druhé bistro

Po ukončení vysoké školy se jim nedařilo najít vhodné uplatnění. Tak se Jan Týle a Matěj Ľuptovský, kamarádi z Pardubic, rozhodli, že si v Praze otevřou těstovinové bistro. Přestože nikdy předtím domácí těstoviny vyrábět nezkoušeli.
Přemýšleli o kavárně, kantýně nebo restauraci, ale říkali si, že chtějí zkusit...

Přemýšleli o kavárně, kantýně nebo restauraci, ale říkali si, že chtějí zkusit něco originálního. Pak narazili na článek o pánovi, který vyrábí čerstvé těstoviny. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Stačilo málo a Matěj Ľuptovský, který vystudoval ochranu obyvatel na Fakultě tělesné východy a sportu, mohl pracovat na kriminálce. „Protože se mi tam nepodařilo dostat, s Honzou se známe od střední a rodiče měli odjakživa hospodu, začali jsme přemýšlet o vlastním podnikání. Třeba kavárně nebo kantýně,“ vzpomíná Ľuptovský.

A protože ani Jan Týle po dokončení Vysoké školy hotelové nenašel kvalitní uplatnění, rozhodli se zariskovat a rozjet spolu vlastní podnik. Před dvěma lety otevřeli těstovinové bistro Domácí těstoviny Honza a Matěj.

Jak vás napadly zrovna těstoviny? V poslední době jsou trendy spíš burgery nebo polévky, to by byla větší jistota…
Jan Týle: Říkali jsme si, že chceme zkusit něco originálního. Pak jsme narazili na článek o pánovi, který vyrábí čerstvé těstoviny. Řekli jsme si, že bychom to mohli spojit s rychlým občerstvením. A tohle tu v té době ještě nebylo.
Matěj Ľuptovský: Obecně je trend nabídnout něco nového a těstoviny tu chyběly. Někteří lidé nám říkají, že v zahraničí je to běžné, a ptali se, jestli jsme se tím inspirovali a nějak to obšlehli. Ale my si jen po přečtení článku řekli, že do toho jdeme.

A zkoušeli jste někdy předtím vyrábět domácí těstoviny?
Jan Týle:
Ne, nikdy. Prostě jsme si řekli, že je budeme vyrábět, našli jsme místo, předělali ho na bistro a teprve dva týdny před otevřením nám z Itálie dorazil stroj na těstoviny. Takže první jsme vyrobili 14 dní před otevřením.
Matěj Ľuptovský: Možná dokonce ještě kratší dobu, protože semolinová mouka z jižní Itálie dorazila, tuším, až týden před otevřením. Takže na první testovací várky došlo skutečně až těsně před otevřením.

Pilovali jste alespoň omáčky, nebo jste je vymýšleli také na poslední chvíli?
Matěj Ľuptovský:
Protože je Honza vyučený kuchař a pak studoval i vysokou školu gastro, je profík a vařit umí. Takže v tomhle nebyl problém.

Kde se při tvorbě receptů inspirujete?
Jan Týle:
Receptů na těstoviny jsou mraky. Máme vždy dvě speciality a pak už dva roky stejnou základní nabídku. Nejvíc lidé stejně kupují špenátové s kuřecím masem.
Matěj Ľuptovský: Přemýšleli jsme, že bychom nabízeli třeba i dražší suroviny, třeba krevety nebo lososa, ale to už se cena dostala někam jinam. A přece jen, je to pořád jídlo do krabičky.

Byli jste těsně po škole, navíc prakticky bez zkušeností. Bylo na začátku těžké sehnat na to vše peníze?
Jan Týle:
Potřebovali jsme zhruba milion. Něco jsme měli z vlastních zdrojů, ale zbytek jsme si museli půjčit přes rodinu. Banky nám půjčit nechtěly s tím, že nemají žádnou záruku.
Matěj Ľuptovský: Neměli jsme za sebou žádnou historii. Máte nějaký majetek? Máte čím ručit? Tak to bohužel…

Zajímavé profese

V rubrice Práce a podnikání přinášíme rozhovory se zástupci zajímavých profesí. Další příběhy čtěte zde.

Takže vše řešili vlastními silami.
Matěj Ľuptovský:
Hledali jsme nějaký vhodný cenově dostupný prostor, který bude majitel ochotný rekolaudovat a změnit na občerstvení. Tohle byly původně vietnamské potraviny. Byly v dezolátním stavu, plesnivé, koberce na zdi…
Jan Týle: Museli jsme vše udělat kompletně nové. Naprostou většinu věcí jsme si dělali sami, pokládali podlahu, základní rozvody, jen na vzduchotechniku jsme si museli objednat profesionála. To byla asi největší investice.

Získali jste za to ale poměrně slušnou lokaci. Přes ulici máte Vysokou školu ekonomickou, takže o dostatek zákazníků máte postaráno.
Jan Týle:
Je to sice hodně velká kupní síla, ale jenom sezonně. Během zkouškového a v létě tu studenti nejsou a my musíme prodávat i po zbytek roku.
Matěj Ľuptovský: Měl jsem původně kvůli ekonomce větší očekávání. Takže nás po prvním semestru zaskočilo, že přes zimu tu nikdo není.

Studenti jistě v počátcích hodně pomohli rozšířit povědomí o vašem bistru.
Jan Týle:
Když jsme otvírali, měli jsme jen letákové akce, to bylo vlastně jediné. Už ale běžela škola, takže tu bylo hodně studentů, kteří si to mezi sebou řekli. To je doteď náš hlavní reklamní kanál – lidé přijdou, a když jim chutná, poví to dalším. Třeba s Facebookem jsme začali až po roce.

Takže reklamu jako takovou jste žádnou neměli?
Jan Týle:
Ne. Ozvali se nám třeba z rádia, ale to je podle mě hodně peněz za málo muziky. Myslím, že to nemá takový ohlas, jako když si doporučení předávají lidé mezi sebou.

Když pominu studenty, kdo jsou vaši zákazníci?
Jan Týle:
Zatímco u jiných restaurací jsou silnější večery, nás živí obědy. Tím, že je krabička vhodná do auta a jsou tu často kolony, míří k nám třeba lidé, kteří tráví v Praze den v autě, třeba taxikáři, obchoďáci. Takovou klientelu jsme vůbec nečekali. Rozvozy jsou pak většinou do kanceláří.
Matěj Ľuptovský: Je to tím, že když jdu na večeři, většinou si chci sednout, popovídat, nepůjdu na ulici jen pro něco do ruky.

Dostane zákazník jídlo vždy v krabičce, i když si ho objedná a sní na místě?
Matěj Ľuptovský:
Ano, splňujeme tím mimo jiné jednu z hygienických norem. Když máte nádobí, musíte mít takzvanou bílou zónu, ve které máte myčku, nádobí a příbory, a nám by se to sem nevešlo. Navíc bychom museli mít dalšího člověka na mytí nádobí.

Většina restaurací dává jídlo s sebou do polystyrénových krabiček, vy jste zvolili papírové. Proč?
Matěj Ľuptovský:
Chtěli jsme, aby to mělo nějakou úroveň a aby to nějak vypadalo. Je to navíc praktické a líp se z toho jí.
Jan Týle: Najít dodavatele bylo ale těžké, je jich sice hodně z Číny, ale ty krabičky jsou většinou lepené a ne z jednoho kusu. Nakonec jsme přes Matějova bývalého šéfa dostali kontakt na kluky, kteří tenkrát také začínali. Dováželi krabičky přímo z Ameriky, ty originály, co jsou vidět v amerických seriálech. Je to sice dvakrát dražší, ale my i zákazník dostáváme kvalitu.
Matěj Ľuptovský: Teď jsme si nechali z Ameriky udělat na zakázku i vlastní originální krabičky. Snažíme se vše sladit. Máme nová trička, ubrousky a teď i krabičky.

Zdá se, že se vám docela daří. Plánujete do budoucna otevřít další pobočku?
Jan Týle:
Už to bylo dokonce na spadnutí. Ale nakonec místo nevyšlo.
Matěj Ľuptovský: Hledáme místo. Za ty dva roky jsme nasbírali zkušenosti a už víme, co vše má mít.

Opět bistro?
Jan Týle:
Ano, zase nějaký menší prostor.

A rozšíření nabídky není na programu?
Jan Týne:
Neříkám nikdy, ale zaměřujeme se na těstoviny. Chceme to dotáhnout k tomu, aby se člověku, který má chuť na těstoviny, hned vybavili Honza a Matěj.

Autor:
  • Nejčtenější

Opustili původní profese a včelaří. Už mají 200 úlů a milionové obraty

16. března 2024

Ze svého koníčka udělali manželé Kölblovi rodinný byznys. Na Vysočině vybudovali medovou farmu a...

Jak financovat pobyt v lázních? Nenechte se odbýt, možná na něj máte nárok

15. března 2024

Premium Léčebný pobyt v lázních může pomoct s nejrůznějšími zdravotními neduhy. Na své si tam však přijdou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Půjčených 50 tisíc bratr nevrátil. Můžu ho žalovat, i když nemáme smlouvu?

13. března 2024

Premium Jsou tací, kteří říkají, že máme půjčovat jen tolik peněz, o kolik jsme ochotni přijít. Na druhou...

Zmapovali jsme, na co letos přispívají všechny zdravotní pojišťovny

15. března 2024

Všechny zdravotní pojišťovny se snaží motivovat klienty, aby pečovali o své zdraví a využívali i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak umět říkat druhým „ne“ a necítit se přitom provinile

18. března 2024

Dvě jednoduchá písmena, jedno jednoduché slovo: „Ne!“ Vyslovit ho však bývá často obtížné. Pro...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Čím je dlouhodobý investiční produkt výhodný i pro padesátníky?

19. března 2024

Jak už sám název napovídá, dlouhodobý investiční produkt (DIP) je primárně koncipován jako...

Splatili hypotéku, za výmaz z katastru zaplatili dvojnásobný poplatek

19. března 2024

Majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce si za vklad do katastru nemovitostí při...

Nemovitosti jsou jistota. Investovat se dá i s malým kapitálem

18. března 2024

Advertorial Pokud si chcete zafixovat vysoký výnos v době klesajících úrokových sazeb, není na co čekat. Do...

Jak umět říkat druhým „ne“ a necítit se přitom provinile

18. března 2024

Dvě jednoduchá písmena, jedno jednoduché slovo: „Ne!“ Vyslovit ho však bývá často obtížné. Pro...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...